4.12.2016 14:40

Μια ματιά διαφορετική από τη δική μας

Ο Γ. ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ ΑΠΟ ΧΟΜΠΙ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΑ ΤΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ

Εκείνο που ακούγεται πλέον πολύ συχνά στις μέρες μας είναι ότι για να κάνεις κάτι καλά πρέπει να το αγαπάς πρώτα. Να σου αρέσει, να το σέβεσαι και να θέλεις να το βελτιώνεις μέρα με τη μέρα, στιγμή τη στιγμή. Κάτι τέτοιο, ισχύει και με τη σχέση του Γ. Στεφανιά με τη φωτογραφία. Βλέποντας στιγμή τη στιγμή, τοπίο το τοπίο, παρατηρείς μια εξέλιξη σημειώνεις και κάτι άλλο, χωρίς να είσαι γνώστης του αντικειμένου, νιώθεις όμως ότι το συγκεκριμένο κλικ έχει και κάτι άλλο να σου δώσει.

Το χόμπι και η πρώτη μηχανή

Ο Γ. Στεφανιάς δεν είναι επαγγελματίας φωτογράφος, φωτογραφίζει από χόμπι γιατί όπως λέει, έτσι ξεκουράζεται και αποφορτίζεται από το στρες όλης της εβδομάδας. Υποδιευθυντής στο «Cash and carry»,  τις εργάσιμες μέρες και ώρες, λάτρης της φωτογραφίας στον ελεύθερο του χρόνο. «Πάντα είχα μια μικρή φωτογραφική μηχανή μαζί μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, για τις οικογενειακές στιγμές, για όταν πηγαίναμε ταξίδια, γενικά πάντα είχα μια μηχανή τις λεγόμενες compact. Πριν από τρία χρόνια μου δόθηκε το ερέθισμα κι είπα να προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω, αγοράζοντας μια καλή φωτογραφική μηχανή», περιγράφει ο Γιώργος το ξεκίνημα του κι επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, δεν άργησε να μαγευτεί από τις δυνατότητες που του έδινε η μηχανή του, το τι μπορούσε να επιλέξει ο ίδιος ρυθμίζοντας την και το πως μπορούσε να επεξεργαστεί τη φωτογραφία που είχε τραβήξει. «Μπήκα στη διαδικασία να βγάζω φωτογραφίες με αυτή τη φωτογραφική. Ενθουσιάστηκα με το αποτέλεσμα, όταν την έβλεπα στον υπολογιστή και μπήκα στη διαδικασία να επεξεργαστώ την κάθε μια. Διάβασα αρκετά σε ότι αφορά στη φωτογραφία, δεν έχω πάει πουθενά όμως να παρακολουθήσω κάποια σεμινάρια.  Θα ήθελα να υπάρχει κάτι στη Χίο, δεν βρήκα αυτό που ήθελα όμως κι έτσι με δική μου δουλειά, ρυθμίζοντας εγώ τη μηχανή με χειροκίνητες ρυθμίσεις, έβγαζα δύσκολες βραδινές φωτογραφίες. Με πάρα πολλές ρυθμίσεις και δoκιμές πέτυχα αυτό που ήθελα και συνέχισα να ψάχνομαι. Παράλληλα παρακολούθησα κάποια μαθήματα και στη φωτογραφική λέσχη πριν από δυο χρόνια αλλά δεν μπόρεσα να πάω δεύτερη χρονιά λόγω υποχρεώσεων. Κυρίως προχώρησα διαβάζοντας και αναζητώντας ενημερωτικό και άλλο υλικό πάνω στη φωτογραφία».

Η ματιά

Αν κάτι τον διαφοροποιεί σε σχέση με άλλους ερασιτέχνες ή μη φωτογράφους είναι ότι οι φωτογραφίες του, κυρίως τοπία με τα οποία ασχολείται, δεν είναι τόσο επεξεργασμένα. Παρόλα αυτά είναι τοπία που βρίσκονται στην κυριολεξία δίπλα μας αλλά χάρη στη φωτογραφία του Γιώργου, τα βλέπουμε έτσι για πρώτη φορά. «Στη φωτογραφία το πρώτο πράγμα που μετρά είναι το μάτι, το πως θα δεις το κάθε τι. Για να ασχοληθείς πρέπει να έχεις κάτι μέσα σου, δεν είναι θέμα ούτε φωτογραφικής ούτε φακών ούτε τίποτα άλλο.  Πρέπει να έχεις το μάτι και την άποψη. Επειδή το αγαπώ αυτό που κάνω, ψάχνω να βρω ώρες σε ανύποπτο χρόνο, την ώρα που πηγαίνω στη δουλειά έχω τραβήξει πολλές φωτογραφίες και γενικά αν δω κάτι και μου αρέσει θα το βγάλω. Ο φωτογράφος κυνηγά έναν καλό ουρανό, ένα ηλιοβασίλεμα, το απόγευμα τη δύση», αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Τα τοπία και τα Χάιλαντς

Αφιερώνει χρόνο και κλικ περισσότερο στα τοπία, του αρέσουν περισσότερο, αν κρίνουμε από όσα έχουμε δει ως τώρα αλλά εξερευνά και τις δυνατότητες του σε σκηνές δρόμου και πορτρέτα. Παρότι θεωρεί ότι η Χίος είναι ανεξάντλητη σε τοπία για φωτογράφηση, όνειρο του είναι να φτάσει με τη φωτογραφική του μηχανή στα Χάιλαντς ή ακόμη και στον Β. πόλο.

Η φωτογραφία και το PHOTOSHOP

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η άμεση σύνδεση του υπολογιστή με τη φωτογραφία έχουν αλλοιώσει αυτό που κάποτε χαρακτήριζε κάποιον καλό ή κακό φωτογράφο. Πλέον δεν παίρνει ότι βλέπεις μόνο αλλά μπορείς να επεξεργαστεί και να φτιάξεις όσο θέλεις τις εικόνες σου χάρη στους υπολογιστές και τα αντίστοιχα προγράμματα. «Η μαγεία της φωτογραφίας είναι να πας να τη βγάλεις κάνοντας εσύ τις ρυθμίσεις και μετά να δεις τι έχεις τραβήξει και να το βελτιώσεις όχι να το παραμορφώσεις. Δεν θέλω να βγάλω κάτι ψεύτικο».

Ο Γ. Στεφανιάς έχει τη φωτογραφία αποκλειστικά για χόμπι, μοναδική ικανοποίηση είναι η είσπραξη της επιδοκιμασίας από όσους βλέπουν τις εικόνες του. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στο blog που πρόσφατα έφτιαξε. Επισκεφθείτε το http://georgestefanias.wordpress.com react-text: 122  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ