23.5.2012 14:44

Μία και μοναδική Γαλάζια σημαία στη Χίο

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με “Γαλάζια Σημαία” για το 2012. 

Με 394 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια,  τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 48 χώρες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.179 ακτές και 659 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Γίνεται προσπάθεια, σε συνεργασία με αρμόδιους κρατικούς φορείς, να αυξηθεί ο αριθμός βραβευμένων μαρινών.
 
Οι νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες είναι: Λασιθίου 40, Χαλκιδικής 35, Κέρκυρας 35, Δωδεκανήσου 32, Χανίων 25, Ρεθύμνου 18, Ηρακλείου 14. 

Οι δήμοι με τις περισσότερες βραβευμένες ακτές είναι: Κέρκυρας 35, Ρόδου 32, Αγίου Νικολάου Λασιθίου 22, Αριστοτέλη νομού Χαλκιδικής 14, Κεφαλονιάς 11. Από τις Κυκλάδες πρώτη είναι η Πάρος με 4 ακτές. 
Η “Γαλάζια Σημαία” είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του.

Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή, εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης.

Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα 31 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη “Γαλάζια Σημαία” όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις καλές υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το υπολογίζουν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Μία και μοναδική στη Χίο
Σε ότι αφορά τη Χίο, η μοναδική γαλάζια σημαία που θα υψωθεί και φέτος είναι αυτή στον Όρμο του Λω αφού η ύπαρξη υποδομών αλλά κυρίως η επίβλεψη ναυαγοσώστη την καθιστούν ασφαλή για τους λουόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από το 2009 όπου χάθηκε η γαλάζια σημαία του Ναγού, οι τοπικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια γεγονός που στερεί την παρουσία του νησιού μας από τον κατάλογο με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας. 
(με πληροφορίες από το Newsit.gr)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ