28.3.2016 19:01

Με πλακάτ και συνθήματα υποδέχθηκαν τον Ν. Τόσκα οι πρόσφυγες στη Χίο [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΕ ΑΔΕΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΜΕΛΕΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τη διάσταση αντίληψης μεταξύ αφενός των νησιωτικών κοινωνιών που βιώνουν και διαχειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα κι αφετέρου της κυβέρνησης η οποία λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο αποτύπωσαν τα λεγόμενα του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, κατά την αστραπιαία παρουσία του στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός. 

Στην πρώτη του επίσκεψη στο Hotspot του νησιού, η οποία διήρκησε μετά βίας 15 λεπτά, ο Νίκος Τόσκας κατάφερε να διαπιστώσει μία κατάσταση διαφορετική από αυτή που βιώνουν οι Χιώτες, λέγοντας ότι αφενός ο σχεδιασμός προχωράει στη σωστή κατεύθυνση κι αφετέρου ότι οι κάτοικοι της Χίου δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Σημαντική λεπτομέρεια ότι απέφυγε εμμέσως να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που του έθεσαν οι δημοσιογράφοι.

Από το ένα νησί στο άλλο

Η προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, φάνηκε πλήρως στην απάντηση του Ν. Τόσκα, στο ερώτημα για ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου σε περίπτωση που ο αριθμός των μεταναστών σε Χίο και Λέσβο καταστεί μη διαχειρίσιμος.

Αγνοώντας ότι η ΒΙ.ΑΛ. έχει ξεπεράσει κατά 20% τις δυνατότητες φιλοξενίας της, αφού κρατούνται 1.342 άτομα με ανώτερο όριο φιλοξενίας τα 1.100 άτομα, ο κ. Τόσκας αποκάλυψε ότι εκτός των άλλων μελετάτε η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών «σε γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής».

Αναφορικά πάντως με τα αιτήματα των προσφύγων και των μεταναστών που παραμένουν κρατούμενοι στη ΒΙ.ΑΛ. για μη επιστροφή στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσής τους ο κ. Τόσκας απάντησε κατηγορηματικά ότι: «σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τι θέλει ο καθένας, είναι τι προβλέπουν οι διαδικασίες και οι συμφωνίες που υπογράψαμε».

 Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ν. Τόσκα στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ., εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διαδήλωσαν ανοιχτά κατά της απόφασης της Ελλάδας να τους επαναπροωθήσει στην Τουρκία. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ