6.10.2015 17:33

Με αέρα... φαρμάκου

Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΒΑΖΕΙ ΠΛΩΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ ΤΗΣ ΤΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Πλώρη για τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες βάζει η μαστίχα προκειμένου να πείσει ότι πέραν από τρόφιμο, ήρθε η ώρα να επιδείξει και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Και όχι στα λόγια, αλλά μέσα από δεκάδες αποδεδειγμένες κλινικές έρευνες που κατατάσσουν το χιώτικο προϊόν σε ένα ελπιδοφόρο φάρμακο με πολλές προεκτάσεις και εξέλιξη.

Στην επίσημη παρουσίαση στο ξενοδοχείο Electra Palacaστην Πλάκα, σύσσωμη η ομάδα της Ένωσης και της Mediterraκαι ενώπιον του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ξεδίπλωσαν το μίτο της δεκάχρονης πορείας μέχρι να φτάσει η αναγνώριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ενέργεια που οφείλεται πρώτα στο εξειδικευμένο προσωπικό και στον Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του Συνεταιρισμού Ηλ. Σμυρνιούδη και φυσικά στη διοίκηση και στους παραγωγούς που εξοικονομούσαν χρήματα κάθε χρόνο, προκειμένου η μαστίχα να αναπτυχθεί και να μελετηθεί σε εργαστήρια, κλινικές και πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και εν πολλοίς, το αποτέλεσμα δικαιώνει.

Από τρόφιμο... φάρμακο

Η όλη ιστορία αναπτύχθηκε επιτυχημένα μέσα από τα λεγόμενα του Καθηγητή Αλεξ. Λέανδρου, από την Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. «Η Ένωση είχε νοοτροπία μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας. Επέμεινε και επένδυνε αρκετά εκατομμύρια προκειμένου να φτάσει να αποδείξει κάτι που όλοι στην Ελλάδα μπορεί να γνωρίζαμε, όμως στο εξωτερικό χρειάζονται και πειστήρια. Η μαστίχα δεν είναι πλέον μόνο τρόφιμο, είναι και φάρμακο. Είναι ο καλύτερος χημικός του κόσμου και αυτό αποδείχθηκε χάρη στις εργαστηριακές έρευνες που έγιναν στα ελληνικά πανεπιστήμια», τόνισε χαρακτηριστικά.

70 συστατικά κρύβει η μαστίχα

Στην αποκάλυψη λεπτομεριών που μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα στο ευρύ κοινό, προχώρησε ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης της Ένωσης Ηλ. Σμυρνιούδης. «Η μαστίχα δεν είναι ένα απλό προϊόν. Περιέχει μέσα της 70 συστατικά, πολλά από τα οποία έχει πλέον αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στο γαστρεντερολογικό σύστημα του ανθρώπου, στο σύνδρομο Crohn, στον σακχαρώδη διαβήτη, στην χοληστερίνη. Για να φτάσουμε στις αποδείξεις κάναμε 29 μελέτες, σε Χίο, Αθήνα, Αγγλία και ακολουθούν άλλα δυο προγράμματα (Horizon) σε Γερμανία, Ιταλία Αγγλία και Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσουμε την πολυθεραπευτική δράση της μαστίχας. Με ένα σκεύασμα μειώνεται το έλκος, το σάκχαρο και η χοληστερίνη, δεν είναι και λίγο...», εξήγησε ο κ. Σμυρνιούδης, αναφέροντας παράλληλα ότι οι πωλήσεις της μαστίχας έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Συνοδοιπόρος η Iasis Pharma

Στο μακρύ ταξίδι της αναγνώρισης η Ένωση είχε την στήριξη εκτός των πανεπιστήμιων και των ελληνικών εταιριών και συγκεκριμένα της Iasis Pharma, φαρμακευτικής εταιρίας της οποία ο πρόεδρος Δρ. Κων/νος Παχής έδειξε πολύ καλά κατατοπισμένος αναφορικά με τις δυνατότητες της μαστίχας στον τομέα του φαρμάκου. «Είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικό ότι ήδη γαστρεντερολόγοι χορηγούν την μαστίχα και την προωθούν ως φάρμακο. Εμείς από την δική μας πλευρά πιστεύουμε απόλυτα στις δυνατότητες, όπως και στο γεγονός ότι με ακόμη περισσότερη έρευνα θα εξακριβώσουμε και άλλα συστατικά πέραν των 70 που γνωρίζουμε. Παράλληλα δεν σταματάμε να παρευρισκόμαστε σε συνέδρια σε όλο τον κόσμο με την μαστίχα στη βαλίτσα μας γιατί πραγματικά το ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα. Μάλιστα πρόσφατα ήρθε και μια μελέτη η οποία δείχνει ότι η μαστίχα βοηθά στη μέτρηση της φλεγμονής των αγγείων της καρδιάς, όπως μας μετέφερε η Καρδιολογική Κλινική του Παν/μιου Αθηνών. Η μαστίχα έχει αμύθητο πλούτο», ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του.

«Κουραστήκαμε αλλά πείσαμε»

Ο άνθρωπος που κλήθηκε να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» και να πείσει τους Ευρωπαίους για την αποδεδειγμένη φαρμακευτική δράση της μαστίχας είναι η Δρ. Ιωάννα Χήνου, Καθηγήτρια στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών. Η ίδια ανέτρεξε στην βιβλιογραφία που είναι απαραίτητη, η ίδια έπεισε τους Ευρωπαίους που ρώταγαν περισσότερα και περισσότερα για τη μαστίχα (καθώς δεν τη γνώριζαν) και τέλος την έβαλε στη λίστα. «Υπήρξε καχυποψία και το κρύβω. Οτιδήποτε φτάνει ως πρόταση από την Ελλάδα έχει συνέπεια οι ερωτήσεις να πέφτουν βροχή. Ρώταγαν γιατί υπάρχουν τόσες κλινικές έρευνες, γιατί υπάρχουν τόσες μελέτες και έπρεπε να τα απαντήσουμε όλα. Στο τέλος μείναμε σε δύο προφανείς χρήσεις. Πρώτον ότι η μαστίχα έχει μια ένδειξη χρήσης από το στόμα (δυσπεψία, ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού κα), δεύτερον ότι υπάρχει και η δερματολογική της χρήση ως επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες. Οι δύο ενδείξεις τελικά πέρασαν και το Νοέμβριο πηγαίνουμε για την πλήρη αποδοχή της μαστίχας ως φάρμακο. Στα επόμενα 4 χρόνια θα έχουμε και επιπλέον ενδείξεις», υπογράμμισε, μη λησμονώντας να αναφέρει ότι πολύτιμος σύμβουλος της στάθηκε το βιβλίο του Περρίκου για τη μαστίχα.

«Παράδειγμα προς μίμηση»

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης παρακολούθησε την συνέντευξη σε όλη της την διάρκεια. Στην ομιλία του δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την μετατρέπουν στο ζωντανό παράδειγμα εξωστρέφειας, ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας. 

«Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το αδιέξοδό της ακριβώς πατώντας πάνω σε τέτοια παραδείγματα. Και είναι απόλυτα θετική η στάση της κυβέρνησης στα ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη του Οργανισμού, διότι αυτό ακριβώς το παράδειγμα θέλουμε να μεταδώσουμε. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι τα καλύτερα για την Ένωση και τους Μαστιχοπαραγωγούς», τόνισε ο κ. Σταθάκης.

 

«Η αναγκαστικότητα δεν κινδυνεύει από εμάς»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοαπραγωγών Ευθ. Μονίαρος και ο πρόεδρος της Mediterra Α.Ε. Κώστας Αγκάς, κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που έγιναν, συνεπικουρούμενοι και από τον Γιάννη Μανδάλα που συντόνισε την εκδήλωση και απέδειξε για άλλη μια φορά ότι αποτελεί τον άνθρωπο- κλειδί για την προώθηση της μαστίχας εκτός Χίου. Ο κ. Μονίαρος απάντησε σε δύο ζητήματα της επικαιρότητας, αναφορικά με την αύξηση του Φ.Π.Α. και την άρση της αναγκαστικότητας.

Για τον Φ.Π.Α. τόνισε:

«Είναι ενθαρρυντικό ότι το 75% της παραγωγής εξάγεται επομένως δεν έχουμε εμπλοκή με τον έναν ή τον άλλον Φ.Π.Α. Εμείς θέλουμε να αυξήσουμε την εξαγωγή. Από κει και πέρα οι επαφές μας με την κυβέρνηση είναι σταθερές και εκφραζόμαστε σε κάθε περίπτωση».

Για την αναγκαστικότητα:

«Η αναγκαστικότητα του Συνεταιρισμού δεν κινδυνεύει από εμάς. Άλλοι θα πρέπει να απαντήσουν για το θέμα. Ωστόσο ξεκαθαρίζω ότι δεν φοβόμαστε την άρση της. Πατάμε πολύ γερά στα πόδια μας και θα αποφύγουμε οποιονδήποτε κίνδυνο προκύψει».

Παράλληλα υποστήριξε μετά από ερώτηση ότι η βροχή της περσινής σεζόν προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στην παραγωγή από ότι η φωτιά του 2012, ενώ στάθηκε απόλυτα θετικά στις νέες φυτεύσεις δέντρων που γίνονται. «Επιθυμία μας είναι να αναπτυχθεί η παραγωγή. Από κει και πέρα εμείς θα είμαστε πάντα συνεπείς σε οποιαδήποτε υποχρέωσή μας», ανέφερε.

Ο κ. Αγκάς από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι σύντομα, μέχρι το τέλος του 2015 η Mediterra σε συνεργασία με την Iasis Pharma και άλλους θα δημιουργήσουν έναν ανεξάρτητο φορέα συντονισμού του ερευνητικού έργου για την μαστίχα, με σκοπό να καθοδηγεί επιστημονικά και να προωθεί τις μελέτες και τις έρευνες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ