29.11.2016 10:16

Μαύρος καπνός για την κρουαζιέρα του 2017

Σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται ο κλάδος της κρουαζιέρας αναφορικά με το νησί μας στέλνοντας από τον χειμώνα κιόλας τα πρώτα μηνύματα πως θα απαιτηθεί να γίνουν πολλά προκειμένου να κρατήσει η Χίος τις προσεγγίσεις που πέτυχε τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω προσφυγικής κρίσης και με το νησί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, πάντα σε συνάρτηση με τα προβλήματα που έχει επιφέρει ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων με υπαιτιότητα της κυβέρνησης, το τελευταίο κρουαζιερόπλοιο που θα προσέγγιζε σήμερα το νησί μας, το «Pacific Princess» άλλαξε ρότα επικαλούμενο επίσημα ανάγκη για τροποποίηση του προγράμματος δρομολογίων του, ανεπίσημα ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν την εταιρία να επικαλείται συνθήκες ανασφάλειας που επικρατούν στο νησί εξαιτίας των ζητημάτων που προκύπτουν από το προσφυγικό.

Το πλοίο που μεταφέρει περισσότερους από 2.500 επιβάτες θα έμενε στο νησί μας από τις 07.00 το πρωί έως 17.00 το απόγευμα προερχόμενο από τη Ρόδο. Ωστόσο χθες και μετά την τροποποίηση του προγράμματος του επέλεξε να αποπλεύσει με προορισμό το Κατάκολο.

Η είδηση της ματαίωσης της τελευταίας προσέγγισης κρουαζιερόπλοιου για την σεζόν του 2016 εύλογα προξένησε προβληματισμό και απογοήτευση καθώς είχαν προηγηθεί σε τοπικό επίπεδο προετοιμασίες για εκδρομές και είχαν ναυλωθεί για τον ίδιο λόγο λεωφορεία, ενώ είχαν γίνει και κρατήσεις σε εστιατόρια. Φυσικά όλα αυτά... πάνε στο βρόντο και ο χρόνος που απομένει προκειμένου να μην αποκλειστούμε από τον χάρτη της κρουαζιέρας το 2017 είναι μικρός για να πετύχουμε θαύματα.

 

Κακά μαντάτα

Υπό το φόβο ότι η ματαίωση της προσέγγισης του «Pacific Princess» θα παρασύρει και άλλες εταιρίες κρουαζιέρας να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους αναφορικά με την ένταξη του νησιού στα δρομολόγια τους, το βέβαιο είναι ότι απαιτείται γενική κινητοποίηση του τουριστικού κλάδου του νησιού για να μην προκύψει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων.

Η Χίος έκανε σταθερά και ανοδικά βήματα τα τελευταία 3-4 χρόνια προκειμένου να δεχθεί 15-20 προσεγγίσεις πλοίων κρουαζιέρας και τώρα όλα δείχνουν ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Μέχρι στιγμής το γεγονός δεν δείχνει να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη όλων εκείνων που χαράσσουν τουριστική πολιτική σε Δήμο ή και Περιφέρεια και στοχευμένα οφείλουν να αντιδράσουν, βγάζοντας από το κάδρο του «ταλαίπωρου και κακόμοιρου» νησιού τον τόπο μας επαναφέροντάς το  στο σημείο που του αρμόζει.

Πέραν ωστόσο όλων των παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι ο δρόμος είναι μακρύς και η Χίος ταυτίζεται αναφορικά με το προσφυγικό πρόβλημα σε σημείο «κόμβο» που αποτρέπει την περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξή της. Και αυτό δεν παύει να αδικεί και τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δυστυχώς χωρίς η κυβέρνηση να διαθέτει κοινωνικά και νησιωτικά αντανακλαστικά, όταν ο τόπος ζητά επιτακτικά επιστροφή στην κανονικότητα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ