10.4.2012 15:00

Μασάει μαστίχα … το κατσίκι

ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ

Όσο η στροφή στην αγροτική καλλιέργεια, ως επαγγελματική διέξοδος, εντείνεται, τόσο η οριοθέτηση βοσκοτόπων και η περιφρούρηση των ορίων τους θα προβάλουν ως μεγαλύτερες αναγκαιότητες. Ήδη το στίγμα δίνουν  οι συνεταιρισμοί μαστιχοπαραγωγών και οι Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες Αρμολίων, Ελάτας, Ολύμπων και Πυργίου, με επιστολή τους σε δήμαρχο, αντιπεριφερειάρχη και δασάρχη, αφού, ως φαίνεται, το πρώτο πλήγμα από την καταπάτηση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων δίνεται στη μαστιχοπαραγωγή. Οι μαστιχοπαραγωγοί ισχυρίζονται ότι η περσινή χωροθέτηση βοσκοτόπων έγινε με τόσο πρόχειρο τρόπο, σε σημείο που να ορίζονται βοσκοτόπια μέσα σε ιδιοκτησίες και κτήματα!
 «Με την απόφαση που πάρθηκε εντός του 2011 από τους αρμοδίους για την κτηνοτροφία φορείς, σχεδόν το σύνολο των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νησιού μετακινήθηκε προς τα νότια. Σίγουρα δεν υπήρξε προγραμματισμός, μιας και τα κοπάδια των ζώων μέχρι και σήμερα βόσκουν αυθαίρετα εντός γεωργικών εκμεταλλεύσεων μαστίχας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες μαστιχόδεντρα να έχουν ήδη καταστραφεί, ο κόπος των αγροτών να έχει χαθεί και η οικονομική τους αφαίμαξη να θεωρείται δεδομένη», αναφέρουν.
Βόσκουν εντός μαστιχοκαλλιεργειών
«Χρόνια τώρα ταλαιπωρούμαστε απ’ την αυθαίρετη βόσκηση, ακόμα και οι κτηνοτρόφοι που στεγάζονται στα υπαίθρια οργανωμένα ποιμνιοστάσια, παρ’ όλο που εξαρχής έχουν συγκεκριμένους χώρους και τοποθεσίες βοσκής, συνηθίζουν, λόγω ανυπαρξίας εποπτικού ελέγχου, να αυθαιρετούν και να αφήνουν ηθελημένα και χωρίς έλεγχο τα ζώα τους να βόσκουν εντός μαστιχοκαλλιεργειών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς», συνεχίζουν.
Στη Δικαιοσύνη
«Δεν θέλουμε και δεν επιθυμούμε να ζημιώσουμε και να αντιπαρατεθούμε με τους κτηνοτρόφους. Και αυτοί, όπως και εμείς, προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, θα πρέπει όμως και αυτοί να σεβαστούν τον κόπο και την περιουσία μας, ούτως ώστε μεταξύ μας να υπάρχει αρμονική σχέση και συνύπαρξη», τονίζουν οι μαστιχοκαλλιεργητές, πολλοί από τους οποίους, για να προστατευτούν, έχουν πάρει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης.
Ακριβώς για να αποφύγουν τη μετατροπή των δικαστηρίων σε τόπο επίλυσης παρόμοιων διαφορών, οι συνεταιρισμοί των νοτιοχώρων ζητούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς να πάρουν τα μέτρα τους, να εγκαταστήσουν ελεγκτικό μηχανισμό και να οριοθετήσουν συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια βοσκής, να εφαρμόσουν το νόμο, να μεριμνήσουν για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τη βοσκή και την εκτροφή των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. «Δεν μπορεί ο κάθε κτηνοτρόφος να αποτελεί δυνητικό δυνάστη των καλλιεργειών μας», καταλήγουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ