27.7.2016 11:11

Λουκέτο σε 65 χιώτικες επιχειρήσεις μέσα σε 6 μήνες

«ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ» ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αρνητικό για 6η συνεχή χρονιά, συνεχίζει να είναι το πρόσημο σε ότι αφορά στα λουκέτα των τοπικών επιχειρήσεων, με πολλές από αυτές να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών και να οδηγούνται μοιραία στο κλείσιμο.

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 οδήγησε 65 Χιώτες επιχειρηματίες στην απόφαση να εγκαταλείψουν το «επιχειρείν» μη έχοντας άλλη διέξοδο απέναντι στην οικονομική κρίση και στα εμπόδια που δημιουργεί.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιμελητηρίου Χίου την πρωτιά στα λουκέτα για το α’ εξάμηνο του 2016 έχουν οι επιχειρήσεις υπηρεσιών, ακολουθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις μεταποίησης και τέλος οι τουριστικές.

Αναλυτικά

ΤΜΗΜΑ

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ

22

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

13

ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

26

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ

4

ΣΥΝΟΛΟ

65

«Ακόμα το παλεύουμε»

Παρά πάντως το διαρκές αρνητικό πρόσημο, το Επιμελητήριο εκτιμά ότι ο αριθμός των λουκέτων, τουλάχιστον στο νησί μας, είναι ακόμα υπό έλεγχο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μέλη του ξεπερνούν σε αριθμό τις 3.500.

«Το καλό στην περίπτωσή μας είναι ότι πολλές από τις διαγραφές αφορούν σε εταιρείες ειδικού σκοπού. Δηλαδή σε εταιρίες που συστάθηκαν υπό την ανάγκη επιδότησης. Το σίγουρο είναι ότι σε σχέση με άλλες περιοχές είμαστε σε καλύτερη μοίρα», ανέφερε στον «π» ο σύμβουλος του Επιμελητηρίου Γ. Περρής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι τα λουκέτα του πρώτου εξαμήνου θα αναπληρωθούν από νέες start up επιχειρήσεις που θα δημιουργηθούν σύντομα, αφού βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα για νέες επιχειρήσεις.

Το ερώτημα πάντως είναι, μέχρι πότε η τοπική οικονομία θα μπορεί να βασίζεται στην προσωρινή «ασπιρίνη» των επιδοτήσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ