22.7.2016 15:19

Λαμπρός εορτασμός της Αγίας Μαρκέλλας σε Χίο και Πειραιά

ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Παρουσία χιλιάδων προσκυνητών αλλά και σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού, η Χίος εόρτασε και φέτος στα πλαίσια της τοπικής αργίας την γιορτή της Αγίας Μαρκέλλας της Χιοπολίτιδος.

Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης δεκάδες προσκυνητών διέσχισαν το νησί από τα ανατολικά προς τα δυτικά, καλύπτοντας απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων προκειμένου να παραβρεθούν στη Θεία Λειτουργία και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Αγίας.

Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος, που ήταν προσκεκλημένος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου ενώ το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς, ο Ταξίαρχος Γ. Μπικάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χίου Δ. Αυγερινός καθώς και οι πρώην διοικητές της 96 ΑΔΤΕ Δημόκριτος Ζερβάκης και Ι. Παπαπροκοπίου.

Οι πιστοί αν και αισθητά μειωμένοι σε σχέση με άλλες χρονιές, κατέκλεισαν το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας ζητώντας την προστασίας της αλλά και την ευλογίας της.

Πολεμούν την ορθοδοξία

Στο μήνυμά του ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια κέντρων να αφανίσουν τον Χριστό και την ορθόδοξη πίστη. «Τι θα πουν σε αυτή τη νέα γενιά που χθες ξεκίνησε από την χώρα με τα πόδια, και όλη τη νύχτα περπατούσε για να εναποθέσει τον ευλαβικό ασπασμό της στην θαυματουργή εικόνα της Αγίας. Θα ήθελα  προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που διάκεινται εχθρικά προς την Εκκλησία, να απευθύνω δύο ερωτήματα. Κύριοι αγωνίζεστε να περιθωριοποιήσετε την Εκκλησία  και την ορθοδοξία, πως θα σβήσετε τον Χριστό στα βάθη των αιώνων;», ανέφερε ο Μητροπολίτης Σπάρτης για να καταλήξει στη φράση του Πασκάλ ότι «είναι πιο εφικτό να θεμελιωθεί φρούριο στον αέρα με άμμο, παρά να υπάρξει βιώσιμη κοινωνία χωρίς πίστη στον Θεό».

7.000 ευρώ στους μαθητές της Αμανής

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με απόφαση του Μητροπολίτη Χίου το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μαρκέλλας διέθεσε το ποσό των 7.000 ευρώ από τα έσοδά του προκειμένου να ενισχύσει τους μαθητές των σχολείων της Αμανής ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία.

Τιμή στον Μητροπολίτη Σπάρτης

Μία ημέρα νωρίτερα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος απένειμε στον Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιο την ανώτατη διάκριση της Χιακής Εκκλήσίας τον σταυρό του Αγίου Ισιδώρου.

Λαμπρός Εορτασμός και στον Πειραιά

Ο εορτασμός της Αγίας Μαρκέλλας δεν στερήθηκε σε λαμπρότητα και κατάνυξη στον Πειραιά εκεί όπου φέτος οι Χιώτες της Αττικής γιόρτασαν με κατάνυξη τη μνήμη της προστάτιδας και πολιούχου του νησιού.  Οι πιστοί προσκύνησαν την Ιερή Εικόνα προσφορά των πρώτων Χίων εποίκων της πόλης το 1905. Στον εορτασμό συμμετείχαν ο τ. Υπουργός κ. Αν. Νεράτζης, ο υποναύαρχος ΛΣ κος Ντούνης, η πρόεδρος του Ιδρ. Δαμαλά κα Αν. Δαμαλά, ο πρώην Πρόεδρος της ΟΧΣΑ κ. Τάσος Τριπολίτης, ο επ. Πρόεδρος του ΣΦΟ καπ Δημ. Λιγνός, ο κ. Μιχάλης Τυρής, ο κ. Στέλιος Μιχαλάκης, ο τ. Αντιπρόεδρος του "Κοραή" δικηγόρος κ. Κωνσταντίνος Μπουρνιάς, ο τ. Πρόεδρος της ΟΧΣΑ δικηγόρος κ. Γεώργιος Αντ. Χλωρός και πολλοί άλλοι.

Όπως κάθε χρόνο το τάμα στην Αγ. Μαρκέλλα τήρησαν οι οικογένειες Σιδεράτου και Τριανταφύλλου προετοιμάζοντας την εορτή. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ