28.7.2014 15:15

Κρούσματα σταφυλόκοκκου στο Ιωνικό Κολυμβητήριο

- ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ανάστατοι παραμένουν αρκετοί γονείς των οποίων τα παιδιά τους τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα με δερματικά εξανθήματα, εξαιτίας του νερού και των συνθηκών καθαριότητας στα αποδυτήρια (όπως καταγγέλλουν) αλλά και στους ευρύτερους χώρους χρήσης του Ιωνικού Κολυβητηρίου.

Το περιστατικό αρχικά επιβεβαιώθηκε από την επίσκεψη ενός παιδιού αρχικά σε φαρμακοποιό και στη συνέχεια σε παιδίατρο όπου διαπιστώθηκε η παρουσία σταφυλόκκοκου. Από τις συζητήσεις μεταξύ των γονέων διαπιστώθηκε ότι και άλλα παιδιά παρουσίασαν παρόμοια προβλήματα, ενώ ήδη το θέμα έχει απασχολήσει τόσο το Ναυτικό Όμιλο Χίου που θα προβεί σε διαμαρτυρία προς την διοίκηση του Κολυμβητηρίου όπως και άλλα σωματεία που κάνουν χρήση του κολυμβητηρίου.

«Απαράδεκτες συνθήκες»

Την καλοκαιρινή περίοδο η χρήση του Ιωνικού Κολυμβητηρίου είναι μειωμένη αισθητά σε σχέση με εκείνη στην χειμερινή περίοδο. Αυτό ωστόσο, σύμφωνα με τους γονείς, σε τίποτα δεν μπορεί να προκαλεί περιορισμούς στις συνθήκες υγιεινής στους χώρους των αθλητών στο κολυμβητήριο, όπως επίσης και τα αποδυτήρια, τα οποία όπως αναφέρουν βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση. «Το μόνο σωστό θα ήταν να γίνουν αναλύσεις της ποιότητας του νερού στο Κολυμβητήριο και να γνωρίζουμε σε τις συνθήκες αθλούνται τα παιδιά μας. Πολλές φορές τα σωματεία διαμαρτύρονται επειδή δεν αναρτώνται στον πίνακα του Ιωνικού αποτελέσματα αναλύσεων ή οι χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί «σοκ» στην πισίνα. Για αυτά τα πράγματα είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενημέρωση από τον υπεύθυνο φορέα, όχι φυσικά με πολιτικές δηλώσεις όπως συμβαίνει κατά περιόδους, αλλά με επιστημονική καταγραφή», δηλώνουν οι γονείς στον «π». «Εάν δει κάποιος τα αποδυτήρια των αθλητών είναι αμφίβολο εάν θα ξαναφέρει το παιδί του.... Αυτά τα πράγματα ποτέ δεν βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση», συμπληρώνουν.

3 περιπτώσεις

Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις μικρών ηλικιακά αθλητών παρουσιάστηκε το πρόβλημα με τον στρεπτόκοκκο. Όλα τα παιδιά ακολούθησαν αγωγή με αντιβίωση και αλοιφές, όμως εννοείται ότι προς το παρών έχουν απομακρυνθεί από το νερό της πισίνας του κολυμβητηρίου. Πλεόν, αναμένεται και η επίσημη τοποθέτηση της διοίκησης του Ιωνικού για να διαπιστωθεί αν επιβεβαιώνονται οι υποψίες των γονέων και τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πάντως και σύμφωνα με μια πρώτη επικοινωνία με την διοίκηση του Ιωνικού, το πρόβλημα δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη της ενώ για τις ενέργειες που θα ακολουθηθούν θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΦΥΛΟΚΟΚΚΟΣ

Ο Σταφυλόκοκκος ανήκει στο γένος των βακτηρίων που είναι θετικoί κατά Gram κόκκοι. Κάτω από το μικροσκόπιο το βακτήριο του σταφυλόκοκκου φαίνεται σε ομάδες που μοιάζουν με τσαμπί σταφυλιού που σχηματίζονται όταν οι κόκκοι διαιρούνται τυχαία, εκεί οφείλει και την ονομασία του.

Ο σταφυλόκοκκος αναγνωρίσθηκε για πρώτη φορά το 1878 από τον Παστέρ.

Σταφυλόκοκκος είναι ένα Γκράμ - θετικό βακτήριο που ζει στο ανθρώπινο σώμα σαν μέρος της φυσικής χλωρίδας του δέρματος, στη μύτη, και στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα και στα δύο φύλα. Οι περισσότερες μολύνσεις από σταφυλόκοκκο είναι ακίνδυνες και θεραπεύονται με αντιβιοτικά, ενώ πολλές φορές οι μολύνσεις αυτές είναι τόσο ήπιες που μπορούν να θεραπευτούν χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

Πηγή: Wikipedia

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ