24.5.2012 17:48

Κοροϊδεύοντας τους εαυτούς μας (ΒΙΝΤΕΟ)

• ΜΕ ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΩΡΑΪΣΤΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ 4 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Με ρυθμούς της τελευταίας στιγμής, που θυμίζουν έντονα τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ξεκίνησαν οι εργασίες για τον εξωραϊσμό του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου, αφού η εγκατάλειψη και η αδιαφορία των τοπικών αρχών για ένα χώρο που κόστισε 1,3εκ. ευρώ και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών από την Ευρώπη, έκαναν τις εγκαταστάσεις να θυμίζουν ερείπιο, 4 μόλις ημέρες πριν την έναρξη των εργασιών του 6oυ Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Βοτανικών Κήπων, με τίτλο «EUROGARD VI: European Botanic Gardens in a Changing World» που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 28 Μαΐου 2012 - 2 Ιουνίου στο νησί μας.

Η εικόνα που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο Βοτανικό Κήπο του Αιγαίου είναι απογοητευτική, αφού η εικόνα της εγκατάλειψης στοιχειώνει απ’ άκρη σ’ άκρη το πανέμορφο κατά τα άλλα τοπίο, στο οποίο επιλέχθηκε να στηθεί το εγχείρημα.

Οι κατεστραμμένες πέργκολες, η ανυπαρξία φυτών, το «βομβαρδισμένο» θερμοκήπιο, τα σκουπίδια, η λίμνη «φάντασμα» και η ακαταστασία είναι μόνο μερικά από αυτά που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του «π», τα οποία δημιουργούν μοιραία το ερώτημα αν τα δύο άτομα που εργάζονται μανιωδώς για την αποκατάσταση της εικόνας του Βοτανικού Κήπου θα καταφέρουν μέσα σε λίγα 24ωρα να πείσουν τους διακεκριμένους επιστήμονες ότι βρίσκονται πραγματικά σε Βοτανικό Κήπο.

Τα δημοσιεύματα

Την ίδια ώρα πάντως που οι αιρετοί προσπαθούν να καθησυχάσουν τους πάντες ότι όλα θα είναι έτοιμα, έστω και στο παρά πέντε του συνεδρίου, τα δημοσιεύματα ευρωπαϊκών αλλά ελληνικών ιστοσελίδων που ασχολούνται με τη βοτανολογία επισημαίνουν τα κακώς κείμενα του Βοτανικού Κήπου Αιγαίου, τονίζοντας ότι η αδιαφορία αλλά και η έλλειψη κονδυλίων απειλούν με λουκέτο το φυσικό μουσείο της περιοχής των Νενήτων.

Ενδεικτικό των όσων κυκλοφορούν είναι η συνέντευξη της τακτικής ερευνήτριας του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Ελένης Μαλούπα, που σε προ μηνών συνέντευξή της στο «ΕΘΝΟΣ» έκανε λόγο για τραγική διαχείριση, με αποτέλεσμα τη σημερινή απαξιωτική εικόνα.

Ερέθισμα;

Θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα αισθανθούμε υπερήφανοι από την κριτική που θα ασκήσουν οι επισκέπτες. Τουλάχιστον ας ευχηθούμε όλοι το Συνέδριο να λειτουργήσει ως καταλύτης για να αντιληφθεί η τοπική κοινωνία ποια θα μπορούσε να ήταν η συμβολή του Βοτανικού Κήπου στην τοπική ανάπτυξη και να δώσει ερεθίσματα ώστε με σοβαρότητα να ασχοληθεί ο Δήμος Χίου με τη λειτουργία του χώρου.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ