8.12.2015 10:26

«Κόμβος μεταξύ ανατολής και δύσης»

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το φιλόδοξο σχέδιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να μετατρέψει τα τρία νησιά, Χίο, Λέσβο και Σάμο σε συγκοινωνιακούς κόμβους μεταξύ της Τουρκίας και της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα παρουσιάσει σήμερα στη γειτονική Σμύρνη η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου συνοδευόμενη από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Ν. Κατρακάζο.

«Είμαστε ήδη γνωστοί, πάμε να το αξιοποιήσουμε»

Η βασική ιδέα της εκδήλωσης, είναι πως οι Τούρκοι επισκέπτες έχουν ήδη επισκεφθεί αρκετές φορές τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου στα οποία έχουν εύκολη πρόσβαση. Όμως είτε δεν γνωρίζουν, είτε τους είναι δύσκολο να προγραμματίσουν μόνοι τους ταξίδια που περιλαμβάνουν περισσότερες ημέρες παραμονής στη χώρα μας και επισκέψεις σε περισσότερα από ένα νησιά.

Η παρουσίαση έχει ως στόχο να αυξηθούν οι ημέρες παραμονής των Τούρκων επισκεπτών στα νησιά και παράλληλα τα ταξίδια να γίνουν πιο ελκυστικά, προσφέροντας περισσότερες επιλογές και προορισμούς στους επισκέπτες. Η παρουσίαση θα αφορά τόσο τις ακτοπλοϊκές όσο και τις αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των νησιών, αλλά και των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αναφερόμενος στους στόχους αυτή της ημερίδας, που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, του ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης αλλά και του Επιμελητηρίου της Σμύρνης, ο κ. Κατρακάζος εστίασε στην ήδη γνωστή σχέση που έχουν αναπτύξει τα νησιά με τα γειτονικά παράλια, για να υπογραμμίσει λίγο αργότερα ότι στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση των όσων έχουν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει στην παρούσα φάση δεν είναι η περαιτέρω προβολή των νησιών μας. Είναι να δείξουμε στους γείτονες μας, μία άλλη δυνατότητα που τους δίνει το βόρειο Αιγαίο. Αυτή έχει δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την καθημερινή και τακτική σύνδεση που παρέχουν τα νησιά μας με το ηπειρωτικό κέντρο και την πρωτεύουσα αλλά και με τη δυνατότητα που παρέχουν οι ενδοσυγκοινωνιακές μεταφορές», ανέφερε ο κ. Κατρακάζος.

Πρωτοπόρα η Χίος

Στο συμπέρασμα ότι το Βόρειο Αιγαίο αποτελεί βασικό προορισμό αρκετών Τούρκων συνηγορούν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με αυτά τη μεγαλύτερη αύξηση Τούρκων επισκεπτών καταγράφει η Χίος που από 64.401 επισκέπτες το 2014 έφθασε τους 75.795, ακολουθεί η Λέσβος με αύξηση 6.453 επισκεπτών και τέλος η Σάμος με αύξηση 4.372 επισκεπτών.

Νέα γραμμή Σμύρνη- Βόρειο Αιγαίο- Πειραιάς;

Η σημαντικότητα πάντως της ημερίδας έγκειται κυρίως στο γεγονός της συμμετοχής κορυφαίων εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα αλλά και στις αεροπορικές μεταφορές.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμμετοχής όπως έγινε γνωστό η Hellenic Seaways θα μελετήσει την δημιουργία γραμμής από το λιμάνι της Σμύρνης με προορισμό τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τερματικό λιμάνι αυτό του Πειραιά.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι η συγκεκριμένη ημερίδα δίνει μία προστιθέμενη αξία στα νησιά μας», κατέληξε κ. Κατρακάζος υπογραμμίζοντας ότι αυτή θα καλυφθεί δημοσιογραφικά από πανελλαδικά και παντουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ