6.10.2016 17:08

Κλείνουν 10,5 χιώτικες επιχειρήσεις τον μήνα

ΛΟΥΚΕΤΟ ΕΒΑΛΑΝ ΑΚΟΜΗ 96 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Όσο η κυβέρνηση θα αναζητά επενδυτές στους πρόσφυγες που έρχονται κι όσο η οικονομική πολιτική θα επικεντρώνεται στην αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και στις αυξήσεις στη φορολογία, τόσο το κλείσιμο των επιχειρήσεων θα αποτελεί καθημερινό πλέον φαινόμενο στην οικονομική μας πραγματικότητα.

Η πραγματικότητα και το λουκέτο

Εν μέσω μνημονίου η εμπορική δραστηριότητα του νησιού μάλλον μνημονεύεται κι αυτό που συζητιέται στα πηγαδάκια και αναγνωρίζεται από τις αλλαγές στη φυσιογνωμία κεντρικών δρόμων, έρχεται και επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς και τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Χίου. Από την αρχή του χρόνου ως σήμερα έχουν κλείσει 96 τοπικές επιχειρήσεις. Οι 33 από αυτές είναι εμπορικά καταστήματα, οι 19 αφορούν στη μεταποίηση οι 38 στις υπηρεσίες και οι 6 αφορούν στον τουριστικό κλάδο.

Τα αίτια

Έλλειψη ρευστότητας, πτώση της κατανάλωσης, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αλλά και capital controls άφησαν τα σημάδια τους στην αγορά από την αρχή του χρόνου, με τα λουκέτα των επιχειρήσεων να είναι πλέον περισσότερα από τις νεοεισερχόμενες στην αγορά επιχειρήσεις. Από την αρχή της χρονιάς στις 96 επιχειρήσεις που έκλεισαν και οδηγήθηκαν σε διαγραφή  μόλις 91 άνοιξαν.

Στο υπόγειο

Χαρακτηριστική είναι η κάμψη στο εμπορικό κομμάτι όπου διαγράφηκαν 33 επιχειρήσεις ενώ αντίστοιχα άνοιξαν 27 καινούργιες. Χαρακτηριστικό των νέων επιχειρήσεων είναι ότι πρόκειται για νεοφυείς επιχειρήσεις που στην πλειονότητα τους αποτελούν καταστήματα franchise, δείγμα και αυτό της νέας τάξης πραγμάτων στην τοπική αγορά.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις τουριστικές επιχειρήσεις στοιχείο κι αυτό της φθίνουσας πορείας του τουρισμού μας. Από την αρχή της χρονιάς έκλεισαν 6 τουριστικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 4, σε ένα νησί που θέλει να πιστεύει πως βρίσκεται εν μέσω συντονισμένης και στοχευμένης προσπάθειας για την τουριστική του ανάκαμψη!

Αρνητικό ρεκόρ

Οι περισσότερες διαγραφές αφορούν στον κλάδο των υπηρεσιών όπου έχουμε 38 διαγραφές. Αντίστοιχα όμως αυξημένες είναι και οι εγγραφές στον ίδιο κλάδο που φτάνουν τις 46. Στα παραπάνω ίσως συντελεί και το γεγονός ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που αφορούν υπηρεσίες πατούν στα μη στέρεα πόδια των επιδοτήσεων και των επενδυτικών προγραμμάτων.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου με το κλείσιμο της χρονιάς σίγουρα θα έχουν διαμορφωθεί αλλιώς αφού πολλές είναι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να τερματίσουν τη λειτουργία τους στο τέλος του χρόνου, ενώ και η εφαρμογή των νέων φορολογικών μέτρων, η επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. καθώς και η αύξηση στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών αποτελούν τροχοπέδι στην όποια ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η αγορά και πολύ περισσότερο η αγορά της Χίου που στενάζει εκτός3 από τα δυσβάστακτα μέτρα και από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού απαιτεί μέτρα στήριξης συγκεκριμένα και άμεσα εφαρμόσιμα. Τα περιθώρια και οι αντοχές έχουν στενέψει. Η προπέλα όπως δείχνουν και οι αριθμοί δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ