24.8.2016 18:18

Κέρδισαν την πρώτη μάχη [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΕΙ ΤΕΙ

Την παράδοση χρόνων που θέλει τα Χιωτάκια να πρωταγωνιστούν στις υψηλές βαθμολογίες και στις επιδόσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τήρησαν και φέτος οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων στον νομό μας, φτάνοντας το ποσοστό επιτυχίας στο 71,34 %.

Πέρα από τα υψηλά ποσοστά όμως εξίσου σημαντική είναι η βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επίλογών των μαθητών, που ειδικά φέτος επέλεξαν συνειδητά σχολές που συνδυάζουν επιστημονική αναζήτηση, επαγγελματική ανάδειξη κι εξέλιξη εκμεταλλευόμενοι πλήρως και τις σχολές που γεωγραφικά είναι κοντά τους (Πανεπιστήμιο Αιγαίο, Χίος), όπως κι εκείνες που εξασφαλίζουν άμεσα ένα σίγουρο και πολύ καλά αμειβόμενο επάγγελμα (ΑΕΝ). "Οι επιλογές των μαθητών  ήταν αποτέλεσμα σύνθετων παραγόντων. Υπήρξαν παιδιά που επέλεξαν σχολές με αντικείμενο την έρευνα, παιδιά που επέλεξαν νομικές και ιατρικές σχολές και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Υπήρξε και ο γεωγραφικός παράγοντας γι αυτό πολλά παιδιά επέλεξαν σχολές της Χίου και ο οικονομικός γιατί παιδιά που μπορούσαν να πετύχουν σε ΤΕΙ επέλεξαν τις ΑΕΝ. Ήρθαν πολλά παιδιά στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΕΣΥΠ) για συμβουλές και τα ίδια τα παιδιά είχαν αναλύσει κι εκτιμήσει την κατάσταση πιο ώριμα κι έκαναν τις επιλογές τους", είπε χαρακτηριστικά η αποτελέσματα η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Χίου Ευτ. Βλυσίδου.

Με τη γλώσσα των αριθμών

Όπως ανέλυσε στον "π", με αφορμή τα φετινά αποτελέσματα, "Η Χίος είναι και φέτος πολύ ψηλά σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Έχουμε σημαντική βελτίωση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των επιλογών των μαθητών. Με το νέο σύστημα 71,34% των υποψηφίων μπαίνουν σε καλές σχολές ΑΕΙ, το  20,90% σε σχολές ΤΕΙ, 22 σπουδαστές σε ΑΕΝ κι έχουμε επίσης  σημαντική στροφή στις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Χίο." τόνισε η κ. Βλυσίδου συμπληρώνοντας πως οι επιλογές των υποψηφίων φέτος είναι σε πολύ καλές σχολές αφού ακόμη και τα ΤΕΙ που έχουν επιλέξει δίνουν την προοπτική  για καλά μεταπτυχιακά καθώς και για κατατακτήριες εξετάσεις για τη συνέχεια των σπουδών τους σε ένα Πανεπιστήμιο.

Η κ. Βλυσίδου συνέστησε τους μελλοντικούς σπουδαστές να "αξιοποιήσουν την ευκαιρία που οι ίδιοι έδωσαν στον εαυτό τους, να μην καθυστερήσουν τις σπουδές τους γιατί είναι υψηλός ο συναγωνισμός" και εξέφρασε τα συγχαρητήρια της  στα παιδιά, στους δάσκαλους, και στους γονείς για τη στήριξη που παρείχαν στα παιδιά στην προσπάθεια τους. Παράλληλα απευθυνόμενη σε όσους δεν πέτυχαν συνέστησε από την 1η Σεπτεμβρίου να απευθυνθούν στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΕΣΥΠ), "για τους δοθούν γόνιμες λύσεις, αν δεν έχουν σκοπό να δώσουν και πάλι εξετάσεις".

 

Οι επιτυχίες

Με το νέο σύστημα καταγράφηκαν στα ΓΕ.Λ. 178 επιτυχίες. Από αυτές οι 127 αφορούν σε ΑΕΙ, 31 σε ΤΕΙ, 5 σε ΑΕΝ, 1 σε Πυροσβεστική, 1 ΑΣΠΕΤΕ και 2 Αστυνομία

Με το παλιό σύστημα 12 επιτυχόντες. Από αυτούς 11 πέτυχαν την είσοδό τους σε ΑΕΙ και 1 σε ΤΕΙ.

Με το 10% καταγράφηκαν 12 επιτυχόντες, 5 σε ΑΕΙ, 5 σε ΤΕΙ και 2 σε ΑΕΝ. 

Σε ότι αφορά στα ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα καταγράφηκαν 29 επιτυχόντες, 14 σε ΤΕΙ, 15 σε ΑΕΝ. Με το παλιό σύστημα 2 σε ΤΕΙ και με το 10% 1 σε ΤΕΙ.

Οι βάσεις

Oι φετινές βάσεις, παρουσιάζουν μεικτή εικόνα, με τα παιδαγωγικά τμήματα και τις θεωρητικές σχολές να σημειώνουν μείωση και τις σχολές του τομέα της Υγείας αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων ανήλθε στο 69,14%, καθώς απόλυση τους συνολικά 105.548 υποψήφιους όλων των κατηγοριών, εισήχθησαν οι 72.973.   Ωστόσο, από πλευράς υπουργείου τονίζεται ότι δεν έχει σημασία τόσο η σύγκριση των βάσεων με τις περυσινές, καθώς το φετινό σύστημα είναι διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι

Ο πρώτος

Πρώτος στο Τμήμα του κατάφερε να εισαχθεί ο Γιώργος Αποστολίδης του Μιλτιάδη από το ΓΕΛ Βροντάδου, ο οποίος συγκέντρωσε 19.440 μόρια και βαθμό πρόσβασης 19,33 και από τον Σεπτέμβρη θα είναι φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ