22.12.2014 18:27

«Καθιστή» λειτουργία στον Άγιο Ιάκωβο

Την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014 το πρωί τελείται  στον Άγιο Ιάκωβο πόλεως Χίου η αρχαιοπρεπής θεία λειτουργία με αρτοκλασία, την οποία συνέγραψε ο Άγιος Ιάκωβος ο αδελφόθεος  (η λεγόμενη καθιστή). Η λειτουργία τελείται στο μέσο του Ναού πάνω σε υπερυψωμένο βάθρο για την καλλίτερη παρακολούθηση από τους πιστούς και αποτελεί σημαντικό δείγμα της πρωτοχριστιανικής θεολογίας και ζωής. Η θεία λειτουργία αυτή τελείται δύο φορές τον χρόνο, την ημέρα της εορτής του Αγίου Ιακώβου και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Προτρέπουμε τους  συμπολίτες μας να προσέλθουν στον Άγιο Ιάκωβο  να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην υπέροχη αυτή θεία λειτουργία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση ότι ο Εσπερινός του Σαββάτου αρχίζει στις 4.30 μ.μ.

 Ιστορικό σημείωμα:

Για όσους επιθυμούν να μάθουν μερικά ιστορικά στοιχεία για την θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του αδελφόθεου, παραθέτουμε τα παρακάτω από σχετική έκδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Η λειτουργία του Αγίου Ιακώβου είναι η πρώτη Αποστολική λειτουργία από την οποία προήλθαν οι λειτουργίες του Μεγάλου  Βασιλείου και του Αγ.  Ιωάννου Χρυσοστόμου και η οποία ετελείτο σχεδόν μέχρι τον 12ο αιώνα σε αρκετές περιοχές, κυρίως της Αντιοχείας , των Ιεροσολύμων, της Κύπρου και αλλού, έως της επικρατήσεως της τελευταίας. Στην Πενθέκτη σύνοδο (691 μ.Χ.) γίνεται ειδική αναφορά στη θεία λειτουργία του Αγίου Ιακώβου.

Κατά τους νεότερους χρόνους ο εκπαιδευθείς στα Ιεροσόλυμα, ο Ζακύνθου Διονύσιος Λάτας τέλεσε για πρώτη φορά την λειτουργία του Αγίου Ιακώβου το 1866 στην Αθήνα στο ναό της Αγίας Ειρήνης.

Σχετικά με το κείμενο να αναφερθεί ότι σώζεται συριακή μετάφραση του 8ου αιώνα, το δε αρχαιότερο ελληνικό κείμενο της λειτουργίας σώζεται σε κώδικα της Βιβλιοθήκης της Μεσσήνης της Σικελίας του 10ου αιώνα, στη Εθνική Γαλλική Βιβλιοθήκη (κωδ. 476), καθώς επίσης και στις βιβλιοθήκες Σινά και Μονής Χιλανδαρίου (Αγίου Όρους).  Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα έγιναν τέσσερις εκδόσεις της λειτουργίας του Αγίου Ιακώβου από την Εκκλησία της  Ελλάδος.

                                    

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ