19.2.2015 13:26

Κατακρημνίζεται η οικοδομή στη Χίο

ΔΕΝ ΧΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΣΠΙΤΙΑ, ΕΠΙΣΚΕΥΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Σε τραγική  θέση βρίσκονται ο κατασκευαστικός κλάδος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν. Η οικονομική κρίση δεν επιτρέπει στον κόσμο να επενδύσει στην κατασκευή νέων  κατοικιών  ή επαγγελματικών χώρων. Οι ανεγέρσεις νέων οικοδομών συνεχώς μειώνονται φτάνοντας σε επίπεδα σχεδόν μηδενικής δραστηριότητας αναλογικά με τα πληθυσμιακά κριτήρια του τόπου και τον αριθμό των επαγγελματιών.

Συγκριτικά στοιχεία

Σε σχέση με το 2013, η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών  μειώθηκε κατά 28% επιπλέον. Η οικονομική κατάσταση οδήγησε τον κόσμο στην επιλογή λιγότερο δαπανηρών και χρονοβόρων λύσεων. Αυξήθηκαν  +90% οι εργασίες μικρής κλίμακας (επισκευές, αναπαλαιώσεις, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, αλλαγές χρήσης, περιφράξεις και κατεδαφίσεις), + 33% οι εργασίες που απαιτούν 48ωρη γνωστοποίηση και κατά +186% οι νομιμοποιήσεις και επισκευές αυθαιρέτων κτισμάτων.

«Οι ιδιοκτήτες κινήθηκαν στη λογική των αναγκαίων εργασιών για την προστασία των ιδιοκτησιών τους με λιγότερα έξοδα και γρηγορότερη ολοκλήρωση των εργασιών. Η οικονομική κρίση τους ανάγκασε να μην επενδύσουν στην κατασκευή νέων κτισμάτων και προσθηκών», δηλώνει ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Νίκος Ανωγιαννάκης. Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν διαγράφεται στον ορίζονταπροοπτική αναστροφής του αρνητικού ισοζυγίου στον τομέα της δόμησης.

2013

Α.:  Σύνολο αδειών: 180

Β.: Νέες οικοδομές: 50

Γ.: Εργασίες μικρής κλίμακας: 75

Δ.: 48ωρης γνωστοποίησης: 130

Ε.: Αποπεράτωση/Επισκευή αυθαιρέτων: 7

2014

Α.:  Σύνολο αδειών: 130 (-28%)

Β.:Nέες οικοδομές 40

Γ.: Εργασίες μικρής κλίμακας: 143 ( 60 περισσότερες, +90%)

Δ.:48ωρης γνωστοποίησης: 173 ( 43 περισσότερες , +33%)

Ε.: Αποπεράτωση/Επισκευή αυθαιρέτων: 20 (13 περισσότερες, +186%)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ