2.4.2016 20:19

«Καλύτερα θάνατος παρά επιστροφή στην Τουρκία» [BINTEO- ΦΩΤΟ]

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΜΟΙΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤ

Με συνθήματα κατά της κράτησης στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και κατά της επαναπροώθησης στην Τουρκία, διαδήλωσαν λίγο πριν τις 20:00 το απόγευμα του Σαββάτου οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο παραμένουν στον περιφραγμένο χώρο του Κεντρικού Λιμένα της Χίου.

Άτομα κάθε ηλικίας με πλακάτ στα αγγλικά διαδήλωσαν κατά της επαναπροώθησης δηλώνοντας ότι προτιμούν τον θάνατο παρά την επιστροφή στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους.

Στο λιμάνι μάλιστα έκανε την εμφάνισή της και διμοιρία των ΜΑΤ, που όμως παρακολουθεί τους μετανάστες από απόσταση 100 μέτρων και συγκεκριμένα από τον χώρο του Λιμεναρχείου Χίου.

Η εντολή που έχουν προς το παρόν είναι να μην επέμβουν καθώς οι οδηγίες που έλαβαν είναι ότι η απομάκρυνσή τους από το λιμάνι δεν μπορεί να γίνει με τη βία αφού υπάρχουν δεκάδες γυναικόπαιδα ανάμεσα στα 800 άτομα.

Όπως πάντως σημείωσε στο Politischios.gr αστυνομική πηγή το στοίχημα της αποσυμφόρησης θα «παιχτεί» στον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Όσων η αίτηση δεν γίνει αποδεκτή,  θα έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν επανεξέταση η οποία θα κριθεί σε διοικητικό δικαστήριο. Μέχρι λοιπόν να εκδικαστεί θα τους παραχωρείται χαρτί για προσωρινή διαμονή σε κέντρο ανοιχτής δομής της ηπειρωτικής Ελλάδας, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρούν άμεσα από το νησί.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ