24.12.2013 13:16

Ήρθε για διοικητής και έγινε τραυματιοφορέας!

ΑΜΕΣΗ Ε.Δ.Ε. ΔΙΕΤΑΞΕ Ο Γ. ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΗΞΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΤΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ!

Τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Χίου αναδεικνύει το θανατηφόρο τροχαίο που σημειώθηκε στη 01:06 χθες τα ξημερώματα στον περιφερειακό της πόλης, κοστίζοντας τη ζωή στον 48χρονο συμπολίτη μας Νικόλαο Γιοβανάκη.

Το αλαλούμ που επικράτησε, εξαιτίας της ύπαρξης ενός και μόνο ασθενοφόρου στη βραδινή βάρδια, είχε ως αποτέλεσμα ο άτυχος συμπολίτης μας να μεταφερθεί στο «Σκυλίτσειο» με 50’ λεπτά καθυστέρηση, έναν εργαζόμενο και τον ίδιο το διοικητή Γ. Επιτροπάκη να παίζουν το ρόλο των τραυματιοφορέων και τον φρουρό της πύλης να εκτελεί χρέη οδηγού του οχήματος!

Το περιστατικό

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας Χίου στις 01:06 τα ξημερώματα της Δευτέρας το Ι.Χ. όχημα που οδηγούσε ο άτυχος 48χρονος με κατεύθυνση την πόλη της Χίου εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σιδερένια κολόνα φωτισμού και να τραυματιστεί σοβαρά ο οδηγός, ο οποίος τελικά κατέληξε στο «Σκυλίτσειο» λίγη ώρα αργότερα.

Το μπάχαλο

Από το χρονικό σημείο που σημειώθηκε το τροχαίο ατύχημα ξεκίνησε και η οδύσσεια της μεταφοράς του 48χρονου στο Νοσοκομείο. Την ώρα του ατυχήματος το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που εκτελούσε βάρδια ήταν καθοδόν για τα Λιμνιά της Βολισσού προκειμένου να παραλάβει ασθενή προερχόμενο από τα Ψαρά.

«Μόλις πήραμε στο 166 μας είπαν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο όχημα διότι είναι σε εξέλιξη άλλο περιστατικό και υποσχέθηκαν ότι το όχημα θα έρθει άμεσα μόλις επιστρέψει στο Νοσοκομείο», περιγράφει ο Στρ. Γεωργούλης που βρέθηκε στο συμβάν λίγα λεπτά αργότερα. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «ο άτυχος 48χρονος, παρότι δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, ανέπνεε και κουνούσε χέρια και πόδια».

Πήρε την κατάσταση στα χέρια του

Μετά τα απεγνωσμένα τηλεφωνήματα σε στελέχη του ΕΚΑΒ στη Χίο αλλά και τις εκκλήσεις να μεταβεί ειδικευόμενος ιατρός στο σημείο προκειμένου να παραλάβει τον ασθενή, τα κάστανα από τη φωτιά κλήθηκε να βγάλει ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Γ. Επιτροπάκης.

«Κανένας δεν αναλάμβανε να μεταβεί στο περιστατικό. Έτσι πήρα τον  τραυματιοφορέα της βάρδιας και τον security της πύλης για οδηγό, τους είπα ότι τους παρέχω κάλυψη και στις 02:03 – ώρα επίσημα καταγεγραμμένη από την Τροχαία- βρεθήκαμε στο σημείο του συμβάντος», εξιστορεί ο κ. Γ. Επιτροπάκης στον «π», τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν δικαιολογούν παιχνίδια με τη ζωή του άλλου».

«Ειλικρινά από τη στιγμή που ζούσε ο άνθρωπος, η καθυστέρηση ήταν το λιγότερο. Το πραγματικά σοκαριστικό ήταν ότι τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο ανέλαβαν άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την παροχή πρώτων βοηθειών», προσέθεσε ο Στρ. Γεωργούλης.

Δεν ενεργοποιήθηκε το ασθενοφόρο Βολισσού

Αυτό που προκαλεί σημαντικά ερωτηματικά είναι για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ, που ήξεραν ήδη από τις 22:00 της Κυριακής ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η μεταφορά ασθενούς από τα Ψαρά, δεν ειδοποίησαν τον οδηγό του ασθενοφόρου που εδρεύει στην Αμανή ώστε να παραλάβει το περιστατικό από τα Λιμνιά και να μη μείνει ολόκληρο το νησί χωρίς επιπλέον βάρδια.

«Δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό δεν έγινε η κλήση του ασθενοφόρου της Αμανής, που βρίσκεται στη Βολισσό ακριβώς για να εξυπηρετεί τα περιστατικά της βόρειας Χίου. Όλα αυτά θα πρέπει να απαντηθούν στα πλαίσια της ΕΔΕ που θα διαταχθεί άμεσα. Θα διερευνηθούν τα πάντα, όχι απλά για να τιμωρηθούν, αλλά για να μάθουμε επιτέλους να λειτουργούμε σωστά», προανήγγειλε ο διοικητής του Νοσοκομείου. 

Παρόλα αυτά το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ στη Χίο δέχεται μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα δεύτερο πλήγμα στην αξιοπιστία του, το πρώτο ο θάνατος 56χρονης με παροιμιώδη καθυστέρηση 20 λεπτών για 200 μέτρα απόσταση, πρέπει πέρα από την ΕΔΕ να προβληματίσει εργαζόμενους και διοίκηση που καλούνται άμεσα να δώσουν λύσεις.  Πώς αλλιώς να πειστεί ο Χιώτης ότι η κλήση στο ΕΚΑΒ δεν θα του κοστίσει τη ζωή;

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ