28.11.2016 10:06

Η ζωή εν Τάφ(ρ)ω…

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ

Μία πρόγευση των όσων πιθανά να ακολουθήσουν στον καταυλισμό της Σούδας, στο κέντρο της Χίου, σε περίπτωση που τα καιρικά φαινόμενα επιδεινωθούν, έδωσε η πρώτη ισχυρή καταιγίδα που έπληξε το νησί τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σκηνές πλημμυρισμένες, άνθρωποι μέσα στις λάσπες και στα νερά, βρεγμένα ρούχα και αντικείμενα συνθέτουν τη σημερινή εικόνα ενός καταυλισμού που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και αρκετό καιρό.

Παρότι εδώ και μήνες η Κυβέρνηση γνωρίζει την ανεπάρκεια του καταυλισμού να φιλοξενήσει ανθρώπινες ψυχές για μακρά διαμονή, ελάχιστα έχουν γίνει. Το αποτέλεσμα της κυβερνητικής επιλογής να εγκλωβίσει εκατοντάδες μετανάστες σε μία δομή που δεν πλοιρεί τα απαραίτητα, φαίνεται καθημερινά.

Οι περίπου 800 διαμένοντες υψώνουν φωνή αγανάκτησης ζητώντας τη μεταφορά τους σε δομές που θα μπορέσουν να τους διασφαλίσουν μία αξιοπρεπή διαβίωση για όσο διάστημα παραμείνουν στη Χίο.

 

Την τραγική εικόνα που καταγράφει ο φωτογραφικός φακός του Politischios.gr  στο εσωτερικό του καταυλισμού έρχεται να συμπληρώσει η εικόνα που επικρατεί στις σκηνές περιμετρικά της Σούδας, σε όλο το μήκος της παραλιακής ζώνης του κάστρου.

Όπως εξηγούν οι μετανάστες που μένουν σε αυτές, οι σκηνές με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, τη στιγμή που το κρύο που επικρατεί τις βραδινές ώρες σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τα μέσα που τους έχει δώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Η ώρα της ευθύνης για την κυβέρνηση έχει φθάσει για μία ακόμη φορά. Η ναύλωση πλοίου, όπως γίνονταν στο παρελθόν και το άμεσο κλείσιμο του καταυλισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη, πρωτίστως για τους 800 διαμένοντες της Σούδας. Το αν θα το πράξει ή θα ρίξει και πάλι το μπαλάκι στους Χιώτες, απομένει να φανεί. Μέχρι τότε με την ανοχή Κυβέρνησης και Ύπατης Αρμοστείας 800 ψυχές θα αποζητούν λύτρωση από την κόλαση που έχει δημιουργηθεί στην καρδιά της πόλης της Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ