28.10.2014 8:45

Η τυφλότητα ενός ανεξήγητου φανατισμού

ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΕΙΟΣ

Το μπουζούκι είναι όργανο. Ο αστυνομικός είναι όργανο της τάξης, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι. Η υπεραπλούστευση στο δημόσιο διάλογο είναι χαρακτηριστικό των φανατισμένων αντιλήψεων. Ούτε η πρώτη φορά είναι που τη νοιώθουμε να κυκλοφορεί στις φλέβες της τοπικής κοινωνίας, ούτε υποθέτω η τελευταία. Όσοι αρέσκονται δογματικά να εξετάζουν τις καταστάσεις, νοιώθουν, χωρίς να εξετάζουν τις ιδιαίτερες κάθε φορά παραμέτρους, μια αυτάρεσκη ικανοποίηση όποτε ένα, θλιβερό συνήθως, γεγονός καταγράφεται.

Η φωτιά στο Μελάνειός ξεκίνησε από τις ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες είναι η πράσινη ενέργεια, άρα η πράσινη ενέργεια κατακαίει το σύμπαν. Κι ακόμα πιο αναλυτικά: Αν μια μικρού μεγέθους ανεμογεννήτρια γίνεται αιτία ανάφλεξης, φανταστείτε τι φωτιές θα ανάψει μια δυσθεόρατου μεγέθους, σαν αυτές της Iberdrola.

Του ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ

Με την ίδια ακριβώς λογική, αν ένας σπινθήρας πυλώνα της ΔΕΗ γίνει αιτία πυρκαγιάς, που έχει γίνει σε άφθονες περιπτώσεις, θα πρέπει να τεθεί θέμα αμφισβήτησης της προσφοράς του ηλεκτρισμού και επιστροφής στην εποχή της λάμπας.

Η συλλογιστική του μπακάλη γίνεται πολλές φορές αιτία να καμουφλάρει το πραγματικό πρόβλημα. Στρέφει την κοινωνία σε λανθασμένες εντυπώσεις και τελικά σε λάθος διεκδικήσεις.

Εν προκειμένω η γραφικότητα των δογματικών, καθώς δεν γνωρίζω άλλο μέρος της χώρας που η πράσινη ενέργεια να έχει δεχτεί τόσους κουβάδες λάσπης από τους δήθεν οικολόγους, έχει κρύψει από το δημόσιο προβληματισμό δυο τεράστια ζητήματα – διδάγματα από τη φωτιά στη βορειοανατολική Χίο.

Πρώτον: δεν είναι η πρώτη φορά που καίγεται το Μελανειός από την αυτή αιτία. Σίγουρα είναι η δεύτερη μέσα σε δυο χρόνια και, αν δεν με απατά η μνήμη μου, η τρίτη. Το μικρό αιολικό πάρκο της περιοχής ανήκει στη ΔΕΗ κι αν επίσης δεν με απατά η μνήμη μου η ίδια η Δημόσια Επιχείρηση είχε προαναγγείλει προ πενταετίας την αντικατάσταση τους από νεότερης γενεάς ανεμογεννήτριες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά τη φθορά τους και ουδέποτε το έπραξε. Είναι οι ίδιες ανεμογεννήτριες που έχουν αφεθεί ουκ ολίγες φορές ασυντήρητες, δεν δουλεύουν, προκλητικό μνημείο σύγκρισης της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όταν συγκρίνονται με τη μια και μόνη ιδιωτική ανεμογεννήτρια της περιοχής, που ουδέποτε σταματά να περιστρέφεται.

Σε αντιδιαστολή επίσης, οι άλλες ανεμογεννήτριες της Αμανής, επίσης από ιδιωτικά σχήματα, ουδέποτε έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, ενώ έχουν δημιουργήσει και μια – δυο μόνιμες στην περιοχή θέσεις εργασίας.

Το Μελανειός, το Άγιο Γάλας και τα Νενητούρια πρέπει να ζητήσουν το λογαριασμό από την ιδιοκτήτρια ΔΕΗ, να αναλάβει την ευθύνη της για την πεπαλαιωμένη και επικίνδυνη εγκατάσταση της και να της «τα πάρουν χοντρά» για την πλήρη αδιαφορία της. Στο θέμα οφείλει να εμπλακεί και ο Δήμος, εξετάζοντας συνολικά μισθωτήρια, παραχωρητήρια και ανταποδοτικά οφέλη από τη δραστηριότητα. Με αρκετή επιείκεια μεταχειρίστηκε τη ΔΕΗ επειδή είναι Δημόσια Επιχείρηση.

Δεύτερον: το δίδαγμα από τη φωτιά, που θα μπορούσε να κάνει στάχτη όλη την Αμανή, αν τυχαία οι νοτιάδες δεν έσπρωχναν τη φωτιά διαρκώς προς τη θάλασσα, είναι ατράνταχτο τεκμήριο της ανάγκης αποκέντρωσης της Πυροσβεστικής. Το μόνο ουσιαστικά πράσινο σημείο του νησιού φυλάσσεται μόνο από δυο μικρού τύπου οχήματα των γενναίων εθελοντών των Αγιασμάτων. Για να προσεγγίσει πυροσβεστικό όχημα απαιτούνται τουλάχιστον δυο ώρες από την εκδήλωση της φωτιάς. Δεν ξέρω αν αυτός ο χρόνος απαιτείται αλλού σε πανελλαδική κλίμακα.

Η φωτιά της περασμένης Τετάρτης έδωσε ένα όπλο στα χέρια της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, μα προπαντός της τοπικής κοινωνίας της Αμανής, να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης για την ενίσχυση της περιοχής με πυροσβεστικές δυνάμεις. Τον τρόπο ας τον βρουν όσοι έχουν την ευθύνη. Ακόμα κι αν δεν βγαίνει οικονομικά η πρόσληψη νέων πυροσβεστών για την ίδρυση Πυροσβεστικού Κλιμακίου, ας κόψουν το κεφάλι τους για λύση με το υπάρχον προσωπικό.

Όσο για εκείνους που απ’ τη φωτιά το μόνο που κατάλαβαν είναι ότι η πράσινη ενέργεια είναι ευκαιρία να πέσει στο πυρ το εξώτερον, απλά άξιος ο μισθός της συσκότισης τους!   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ