24.4.2014 13:47

Η «μαύρη τρύπα» του Γηροκομείου καταπίνει την περιουσία μελών των διοικήσεων του

Σε ανείπωτη περιπέτεια έχουν μπει ο νυν και η πρώην πρόεδρος της διοίκησης του Γηροκομείου Χίου «Ζωρζής Μιχαληνός». Λίγες μέρες πριν το Πάσχα διαπίστωσαν ότι από τους προσωπικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς είχαν κάνει φτερά σημαντικά ποσά καταθέσεων, τα οποία δεσμεύτηκαν από το ΙΚΑ ως αποπληρωμή των οφειλών του Ιδρύματος.

Οι δικηγόροι Δημ. Σαρρής (νυν πρόεδρος) και Μαρία Ξανθάκη (πρώην πρόεδρος) τοποθετήθηκαν ως εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου στο διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος, μια θέση άμισθη. Η σχεδόν εν λευκώ διαχείριση του από το διευθυντή του κ. Αντ. Πουλή και κατά βάση οι σχεδόν ανύπαρκτοι κρατικοί και ιδιωτικοί πόροι τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει το Ίδρυμα σε οικονομική ασφυξία, κορύφωση (;) της οποίας είναι η αδυναμία του να ανταπεξέλθει στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του.

Η σημερινή του διοίκηση επιχείρησε να ρυθμίσει την οφειλή, όταν έφτασε όμως η κρίσιμη στιγμή της καταβολής της πρώτης δόσης η αδυναμία του Γηροκομείου να ανταποκριθεί ακόμα και σε αυτή ναυάγησε την προσπάθεια. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχουν καρποφορήσει ούτε προσπάθειες να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα ισχυροί τοπικοί οικονομικοί παράγοντες και να συνδράμουν το Γηροκομείο, το οποίο απειλείται πλέον με κατάρρευση.

Παρά την αθώωση

Για την υπόθεση αυτή κατηγορούμενοι είχαν οδηγηθεί στο ποινικό δικαστήριο οι δυο δικηγόροι, το οποίο τους απάλλαξε των κατηγοριών, αποδεχόμενο ότι οι ίδιοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την οικονομική δυσπραγία του Ιδρύματος. Παρά την ποινική τους αθώωση όμως παρακρατήθηκαν από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση τους, σημαντικά ποσά, ιδίως σε ότι αφορά τον κ. Δημ. Σαρρή.

«Υπάρχει απόφαση με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η χωρίς ακρόαση δήμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που εμπλέκονται με τη διοίκηση Νομικών Προσώπων», επισημαίνει η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, Ανθ. Ζαννάρα, η οποία προτίθεται επισήμως να ζητήσει τη συνδρομή στην υπόθεση της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.  

Ο κίνδυνος

Η τακτική της Εφορίας και των Ασφαλιστικών Ταμείων να αναζητούν την είσπραξη οφειλών Νομικών Προσώπων δια της αρπαγής καταθέσεων από μέλη διοικήσεων τους, για ανεξόφλητες υποχρεώσεις μάλιστα που συνήθως δεν αφορούν τη θητεία τους, όπως στην περίπτωση του κ. Σαρρή, υποχρεώνει όσους συμμετέχουν στο εξής στη διοίκηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα και να θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα την εξόφληση των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο.

Ταυτόχρονα η παγίωση αυτής της παράνομης και παράλογης συμπεριφοράς θα αποτρέπει στο εξής ενδιαφερόμενους να στελεχώσουν διοικήσεις Ιδρυμάτων, θέτοντας σοβαρά εμπόδια σε όσους στο μέλλον εξετάσουν τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε διοικήσεις τους. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ