2.8.2023 16:12

«Η Χίος παράδειγμα στην κοινωνική ένταξη των Ρομά» - Βίντεο

Στον θετικό τρόπο με τον οποίο η Χίος, όχι μόνο δεν περιθωριοποιεί τους Ρομά αλλά απεναντίας προσπαθεί να τους εντάξει στο κοινωνικό της σύνολο, αναφέρθηκε με αφορμή την παρουσία του στο νησί ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών Κωνσταντίνος Παϊτέρης.

Όπως εξήγησε, το ενθαρρυντικό στην περίπτωση της Χίου είναι το γεγονός ότι οι Ρομά δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης όπως η δουλειά ενώ σε σχεδόν καθολικό ποσοστό διαμένουν σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σπίτια και όχι σε καταυλισμούς.

Μάλιστα ο κ. Παϊτέρης, εστίασε στο γεγονός ότι στη Χίο έχει γίνει αντιληπτό στην κοινότητα των Ρομά, ότι ο μοναδικός δρόμος για μία κανονική ζωή είναι η εκπαίδευση με πολλούς από αυτούς να επενδύουν σε αυτή ακόμα και σε μεγαλύτερη ηλικία.

Παράλληλα εξήρε την σημαντική συμβολή του Δήμου σε όλα τα μέχρι σήμερα εγχειρήματα, σημειώνοντας ότι η Χίος αποτελεί ένα καλό μοντέλο, μέσα από το οποίο μπορούν να κερδηθούν οι επόμενες γενιές Ρομά.

Και θερινό σχολείο

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το θερινό σχολείο στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Χίου με τη συμμετοχή 16 παιδιών και την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Βασιλεία Καζούλη, τη φιλόλογο εκπαιδευτική Κυριακή Πετράκη καθώς και τη διαμεσολαβήτρια Χρύσα Σταύρου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ