1.1.2024 7:03

Η Χίος αποχαιρέτησε το 2023 με το εντυπωσιακό έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων καραβακιών

Φέτος τα Αγιοβασιλιάτικα Καραβάκια στην κεντρική πλατεία της πόλης της Χίου ήταν το κυρίαρχο γεγονός του νησιού.

Πολύς κόσμος, βεγγαλικά, χαρούμενα πρόσωπα μικρών και μεγάλων...και τα υπέροχα παινέματα και ευφυέστατα στιχάκια με κοινωνικά και χαρούμενα μηνύματα για το νέο έτος, αντηχούσαν απ' άκρη σ' άκρη στο Βουνάκι από τις 7 το απόγευμα 31 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στον διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Φάρος Βαρβασίου με την υποστήριξη του Δήμου Χίου, στη μεγάλη κατηγορία (μεγάλα παιδιά - μεγάλα καραβάκια ) πρώτο βραβείο για την κατασκευή πλοίου πήρε το "Άγιος Γεώργιος" από τη συνοικία του Κάστρου ( το Κάστρο φέτος κατέβασε αρμάδα πλοίων 4 στον αριθμό μικρά και μεγάλα και σάρωσε στον διαγωνισμό ) και το πρώτο βραβείο για τα καλύτερα παινέματα το πήρε το Αεροπλανοφόρο «Άγιος Ισίδωρος» από τη συνοικία της Παναγίας Λέτσαινας.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου 2023

Η Τουρλωτή κατέβασε 2 καραβάκια ύστερα από δέκα χρόνια απουσίας από τον διαγωνισμό και πάλι ξεσήκωσε τον κόσμο με τη ζωντάνια της... υποσχέθηκε νέο καραβάκι του χρόνου, πήρε βραβείο και πολλά χειροκροτήματα.

Το Καστέλο ( Αγία Παρασκευή ) και το Βαρβάσι ( Άγιος Χαράλαμπος ) πάλι ξεχώρισαν... κι από τα μικρά - μικρά παιδάκια και καραβάκια που ήταν όλα τόσο χαριτωμένα... τα παιδιά από την Παναγιά τη Βοήθεια πραγματικά μπήκαν μέσα στις καρδιές όλων.

Οι αρχές της Χίου, Πολιτικές, Θρησκευτικές και Σώματα Ασφαλείας ήταν εκεί με τους εκπροσώπους τους, όπως κι ο απερχόμενος Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, αλλά και ο νέος μας Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής... Όλοι έλαβαν τις ευχές τους από τα καραβάκια... ακούσανε και τα επαινέματα τους, αλλά και μερικά στιχάκια από την... «ανάποδη» με σχόλια που μπορεί και να αποβούν εποικοδομητικά.

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι έλαβαν δώρα... η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους πλέον επαΐοντες... ξανακούσαμε όλοι τα παινέματα και τους πανηγυρισμούς από τα καραβάκια που πήραν τα πρώτα βραβεία... άρχισε η Πομπή ως τον Άγιο Βασίλη στο πλάι του κήπου, με τα παιδιά του «Φάρου», που με τις Μικρασιατικές στολές, πραγματοποίησαν την αναβίωση του Πρωτοχρονιάτικου Εθίμου «Ες Βασίλη» της Καππαδοκίας... και η όμορφη γιορτή ολοκληρώθηκε, ενώ μόνο χαρούμενα πρόσωπα κυκλοφορούσαν στην πλατεία ανταλλάσοντας ευχές για το νέο έτος!!!

Μπράβο στο '' Φάρο '' Βαρβασίου... άλλωστε το είπαν και τα καραβάκια... «Πολλά ωραία έθιμα για τον καινούργιο χρόνο, μπράβο στο Φάρο που κι εδώ μας έδειξε το δρόμο».

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ