8.12.2014 14:28

«Η φωτογράφιση είναι ψυχοθεραπεία»

Η BIKY NIKOΛΑΟΥ «ΕΞΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ» ΣΤΟΝ «π» ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΟΛΟ ΠΑΙΖΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ

Θεώρησε τιμή τον  τίτλο του «π»  «Έργο τέχνης», για την πρώτη φωτογραφία  που δημοσιεύτηκε από την εργασία για την Πρόληψη του Καρκίνου του μαστού, που έκανε με τη συνεργασία του συλλόγου ΑΡΤΙΟΝ. Ήταν η καλύτερη απάντηση στις επιθέσεις που είχε δεχθεί  από επαγγελματίες φωτογράφους και μη, για την συμμετοχή της στην προσπάθεια ενημέρωσης , ευαισθητοποίησης του κόσμου και προβολής του κοινωνικού μηνύματος.

Το θέμα

«Ήταν πρόκληση και τιμή για μένα η πρόταση του ΑΡΤΙΟΝ. Από την πρώτη στιγμή ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα. Δεν ξέρω αν θα δεχόμουν να δουλέψω για άλλο θέμα, ήταν το θέμα που με άγγιξε πάρα πολύ. Ήταν δύσκολη και επιλεκτική δουλειά για να προβληθεί και να περάσει σωστά το μήνυμα της πρόληψης. Είναι πολύ σημαντικό ότι προθυμοποιήθηκαν να φωτογραφηθούν  πολλές κυρίες. Αποτελεί ικανοποίηση ότι το μήνυμα πέρασε και πολλές γυναίκες στη συνέχεια πήγαν και έκαναν μαστογραφία», λέει τώρα με την ευχέρεια σωστής αποτίμησης  που της παρέχει η χρονική αποστασιοποίηση από το δρώμενο. Πολλές εθελόντριες απορρίφθηκαν για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, επιλέχθηκαν αυτές που είχαν συνειδητοποιήσει τι και γιατί θα το έκαναν.

Πιο συνεργάσιμες αποδείχθηκαν οι πιο ώριμες ηλικιακά κυρίες, μάλλον γιατί ήξεραν τι ήθελαν  να κάνουν.

«Στις νεαρότερες ηλικίες δεν έχει περάσει ακόμη το θέμα της αναγκαιότητας των προληπτικών εξετάσεων, ίσως επειδή δεν έχουν σωστή καθοδήγηση».

Για κάθε φωτογράφιση  έβγαλε εκατοντάδες φωτογραφίας και αφιέρωσε ώρες, για να επιλεγεί τελικά μία κάθε φορά.

«Κάθε φωτογράφιση ήταν  διαφορετική, ανάλογα με τον άνθρωπο που είχα μπροστά μου. Κάθε γυναίκα είναι ιδιαίτερη, μοναδική, χρειαζόταν τη δική της διαδικασία και ώρα για να κατανοήσει το λόγο που φωτογραφίζεται, να νοιώσει εμπιστοσύνη, να  χαλαρώσει και να αποδώσει σωστά αυτό που θέλαμε».

Ψυχολογία

Υποστηρίζει ότι η φωτογράφιση είναι ψυχοθεραπεία κάθε εικόνα κάθε στιγμή την βλέπει φωτογραφικά. Από τα μέσα του 2012 είναι μέλος της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου, έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις και τώρα προετοιμάζεται για την έκθεση στη Λέσβο, το Μάρτιο του 2015.

Χρώμα

Την ηρεμεί η θάλασσα, αλλά αποτυπώνει ότι της προσφέρει ο τόπος που βρίσκεται κάθε φορά. Την απωθεί η φωτογράφιση θλιβερών καταστάσεων, θέλει οι φωτογραφίες της να προκαλούν θετικές σκέψεις, γι’ αυτό σπάνια δουλεύει  σε ασπρόμαυρο φόντο. Θέλει  χαρά και χρώμα στη ζωή μας.

Ικανοποίηση/Απογοήτευση

Η φωτογράφιση χρειάζεται μεγάλη υπομονή. Για να βγάλει μια φωτογραφία πολλές φορές μπορεί να περιμένει ώρες. Ικανοποίηση όταν τα καταφέρει, στεναχώρια όταν αποτύχει.

«Στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ υπάρχουν δύο φιδαετοί. Εντοπίζονται δύσκολα. Μια μέρα τους βρήκα να κάθονται κάπου και οι δύο μαζί. Ήθελα να τους φωτογραφίσω με ανοιχτά τα φτερά και περίμενα να πετάξουν. Όταν σηκώθηκαν και ετοιμάστηκα για το «κλίκ»πέρασε μπροστά μου μια νταλίκα.  Έμεινα αποσβολωμένη. Η φωτογραφία… πέταξε, ήμουνα ακίνητη περισσότερο από ένα τέταρτο και τελικά έχασα το θέμα. Στεναχωρήθηκα πολύ, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο…».

Καλλιτεχνίες

Το επάγγελμα συνάδει με το χόμπι της. 30 χρόνια είναι κομμώτρια. Με τη φωτογραφία ασχολείται πιο συστηματικά τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που μεγάλωσαν  τα παιδιά της  και έχει την πολυτέλεια «να ξεκλέβει χρόνο», όπως λέει, για να κάνει το χόμπι της. Κομμωτική και φωτογραφία είναι καλλιτεχνικές δημιουργίες, που αν δεν τις αγαπάς δεν μπορείς να τις κάνεις. Αν ζεις την πλάνη ότι είσαι καλλιτέχνης, αυτές σε…αποβάλλουν

Αγάπη

Δεν είναι Χιώτισσα, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, στο Χαλάνδρι, αλλά αγαπά τον τόπο που ζει από το 1997. Δεν υπάρχει καλύτερη και αμεσότερη πιστοποίηση γι’ αυτό, από τον τρόπο με τον οποίο τον αποτυπώνει και τον προβάλλει σε όλο τον κόσμο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ