18.11.2014 9:28

Η φωνή του Τύπου, είναι η φωνή της Περιφέρειας

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Το πολύπλευρο ρόλο που διαδραματίζει εδώ και χρόνια ο χώρος του Περιφερειακού Τύπου, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη, την οικονομία και την ενημερώση των πολιτών όλων των Νομών της χώρας επαναβεβαίωσαν τις προηγούμενες ημέρες στην Γενική Συνέλευση της Ένωσής τους,  οι Ιδιοκτήτες Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων. 

Η Ε.Ι.Η.Ε.Ε. της οποίας μέλος είναι και ο "π", πραγματοποίησε την Γενική της Συνέλευση στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριακών Συστημάτων παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευαγγ. Βενιζέλου, της υπουργού Τύπου Σοφ. Βούλτεψη, ενώ παραβρέθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλεξ. Μητρόπουλος και από τους ΑΝ.ΕΛ. η βουλευτής Ελ. Κουντουρά.

Τον "π" εκπροσώπησε ο Εκδότης- Διευθυντής Νίκος Κατσαράκης, που αποτελούσε και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής της Γενικής Συνέλευσης. 

Πέραν της σπουδαιότητας των εργασιών της Συνέλευσης για τα εσωτερικά θέματα του κλάδου και της επαναβεβαίωσης της εμπιστοσύνης στην Διοίκηση του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου (για τρίτη θητεία με ποσοστό 90%) το μήνυμα ήταν σαφές από την πολιτική ηγεσία και τους εκπροσώπους των κομμάτων για τα βήματα που πρέπει ακόμα να γίνουν για να «θωρακιστεί» ακόμα περισσότερο ο Τύπος της περιφέρειας.

Στην «σκιαγράφηση» με σαφήνεια των ανοικτών θεμάτων που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ από το βήμα της Συνέλευσης, εκφράζοντας τους εκδότες της Περιφέρειας, οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν ήταν συγκεκριμένες: 

-«Παρίσταμαι και υπό την κυβερνητική μου ιδιότητα και όλα αυτά που είπατε θα τα μεταφέρω στους υπουργούς, θα τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Βούλτεψη θα το κάνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο ως αρμόδια υπουργός. Θα έχω, λοιπόν, και τη συνέχεια της συζήτησής σας. Από τη δική μου παρουσία, αυτό που ήθελα να προκύψει είναι αυτός ο προβληματισμός για το μέλλον της χώρας και για το μέλλον του δικού σας ρόλου, ο οποίος είναι πάντα πολύ σημαντικός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ η κα Σοφία Βούλτεψη τόνισε: «Όσο εξαρτάται από εμένα, από εδώ και πέρα, που ανοίγουν αυτοί οι ορίζοντες, θα εφαρμόζεται απολύτως ο νόμος, με απόλυτη διαφάνεια, κυρίως όσον αφορά στο ποσοστό διανομής των κονδυλίων μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και από εκεί και πέρα, ελπίζουμε όλοι, με την έξοδο της χώρας μας από την περιπέτεια, να αυξηθούν και οι διαφημιστικές δαπάνες. 

Θα παρέμβω οπωσδήποτε για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και όπου μπορώ για να βοηθήσω σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου».

Ξεκάθαρες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων με τον κ΄. Αλέξη Μητρόπουλο να αναφέρει: «η αμέριστη στήριξή σας από την Πολιτεία είναι προϋπόθεση για την αναζωογόνηση των τοπικών κοινωνιών, για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής τοπικής διαδικασίας, για τη δημιουργική οργάνωση του τοπικού βίου» και την Ελ.Κουντουρά να τονίζει ότι: «Η θέση μας είναι δίπλα στην προσπάθεια των εκδοτών της Περιφέρειας στηρίζοντας το έργο τους» .

Αναλυτικά στις τοποθετήσεις τους οι πολιτικοί παράγοντες ανέφεραν: 

 

ΕΥΑΓΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ- Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης 

"Κύριε Πρόεδρε της Ένωσης, κυρία Υπουργέ, κυρία και κύριε εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, για την ευκαιρία να επισκεφθώ εδώ την έδρα των Γενικών Γραμματειών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και για την ευκαιρία να θυμηθώ τη σχέση μου με τον Επαρχιακό Τύπο και τη θητεία μου ως υπουργού  Τύπου πριν από 22 χρόνια.

Ο Επαρχιακός Τύπος, ο Περιφερειακός με την ορθή έννοια του όρου, γιατί πρέπει να σεβόμαστε την πραγματικότητα των παλαιών Νομών, των εκλογικών Περιφερειών, των τοπικών κοινωνιών, συγκροτεί ένα πάρα πολύ σπουδαίο, αυθεντικό και εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης. Έχει και τα δυο αυτά χαρακτηριστικά.

Είναι αυθεντικό, γιατί συνδέεται με τις μνήμες του τόπου, με τη συλλογική συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο που είναι παρούσες εκεί, αλλά και όλου του απόδημου δυναμικού κάθε περιοχής. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που περιμένουν να πάρουν και να διαβάσουν την τοπική εφημερίδα, όχι για να πληροφορηθούν τις μεγάλες εξελίξεις στο παγκόσμιο σκηνικό, ούτε καν στο εθνικό, αλλά τους ενδιαφέρει πάρα πολύ και η τοπική κλίμακα, γιατί σε αυτή κρίνονται πάρα πολλά πράγματα. Και αναπτυξιακά. Όχι μόνο σε επίπεδο πολιτικό ή σε επίπεδο παραδόσεων και συνηθειών ή προσωπικών σχέσεων, που και αυτά είναι σημαντικά, αλλά και σε επίπεδο τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης: Απασχόλησης, επενδύσεων, ευκαιριών, εξελίξεων. Και αυτό σε πολλές περιοχές συνδέεται και με τη θρησκευτική ζωή και με την πολιτιστική δραστηριότητα και με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, γιατί είναι πολλές οι περιοχές που φιλοξενούν ακαδημαϊκές δραστηριότητες. Άρα, αυτό το στοιχείο πρέπει να διαφυλαχθεί.

Βεβαίως και η νοοτροπία των εκδοτών και των συντακτών των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης επηρεάζεται από τη γενική νοοτροπία, τη νοοτροπία της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά σίγουρα υπάρχει μια απόσταση που σας επιτρέπει να είστε πιο γνήσιοι, πιο ψύχραιμοι και πιο ουσιαστικοί. Είστε ένας παράγοντας της πολιτικής ζωής, της κοινωνικής ζωής, της τοπικής δημοκρατίας και πρέπει να είστε και να λειτουργείτε και ως ένας παράγοντας του εκσυγχρονισμού, της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, της προώθησης των σημαντικών ανθρώπων, των κρυμμένων δυνάμεων της Περιφέρειας, οι οποίες ανήκουν στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που τόσο συχνά τις καλούμε να αναλάβουν το βάρος της νέας εποχής μετά το μνημόνιο, της επανόδου στην κανονικότητα, το βάρος του νέου μοντέλου παραγωγής και ανάπτυξης.

Βεβαίως, οι οικονομικές καταστάσεις ήταν πάντα δύσκολες. Δεν έγιναν δύσκολες για τα επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης από το 2010 και μετά. Η ύφεση, κατ’ αρχάς, είναι ένα φαινόμενο που δυστυχώς δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει από το 2007. Άρα, στην πραγματικότητα, είναι η συνέπεια και η επίπτωση μιας βαθιάς διαρθρωτικής κατάστασης για την οποία φταίμε όλοι εμείς, αλλά και πολλοί που κρύβονται πίσω από εμάς.

Και όπως έχω πει πολλές φορές, όλα τα μεγάλα λάθη της Μεταπολίτευσης έχουν ψηφισθεί με δημοκρατικό πάθος και μεγάλες δημοκρατικές πλειοψηφίες. Μόνο που τώρα ο κόσμος ξέρει. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ότι παρασύρθηκε από ανευθυνότητες και δημαγωγίες και επιπολαιότητες. Άρα, υπάρχει, πράγματι, μια τομή.

Η κρίση, λοιπόν, είναι πολύ παλιά. Δεν θεραπεύτηκε ούτε από το γεγονός ότι αυτό το κλασικό παραδοσιακό ισχυρό δίκτυο των επαρχιακών εφημερίδων συνδέθηκε με ραδιόφωνα, με τηλεοπτικούς σταθμούς, έγιναν συγκροτήματα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Παρέλαβα το 1993 ένα τεράστιο χρέος των επαρχιακών εφημερίδων. Ίσως ήταν η πιο ριζοσπαστική ρύθμιση που κάναμε εκείνη την εποχή. Όπως ριζοσπαστική ήταν και η ρύθμιση για τη νομοθετημένη κατανομή των διαφημιστικών προϋπολογισμών του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μια μεγάλη πράξη διαφάνειας. Γιατί, φυσικά, διαφάνεια δεν είναι μόνο το site στο internet, είναι και πολύ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνεις για να κτυπήσεις πρακτικές, οι οποίες ακολουθούνται χρόνια.

Βεβαίως, αντιμετωπίζουμε, πράγματι, μια πίεση, εδώ και καιρό, πριν την τρόικα, πριν το μνημόνιο, προκειμένου να μειωθούν τα λεγόμενα «διοικητικά βάρη» και το κόστος διαφόρων λειτουργιών. Και πρέπει να πείσεις με πολύ προσοχή και με επιχειρήματα ότι το κόστος αυτό λειτουργεί ανταποδοτικά και το όφελος τελικά είναι μεγαλύτερο. Αυτό αφορά όλο το φάσμα των θεμάτων που έθεσε ο Πρόεδρος της Ένωσης, γιατί στην πραγματικότητα αυτός είναι ο κοινός παρανομαστής.

Έχουμε κάνει βήματα. Πρέπει να μας βοηθήσετε και εσείς, μέσα από τη λειτουργία των τοπικών οικονομιών, μέσα από τη στάση των τοπικών επιμελητηρίων, των ενώσεων (των γεωργικών, των εμπορικών, των βιοτεχνικών) ώστε να υπάρχουν επιχειρήματα, τα οποία μας βοηθούν στην παρουσίαση μιας πραγματικής εικόνας για το πώς λειτουργεί η οικονομία μας. Γιατί θα πάψει να υπάρχει –ελπίζω πολύ σύντομα- αυτή η κατάσταση της μεγάλης δυσπιστίας απέναντι στη χώρα και των στερεοτύπων των ιδεολογικών, των συντηρητικών που κυριαρχούν διεθνώς και στην Ευρώπη, γιατί αυτοί είναι οι συσχετισμοί των δυνάμεων, παρά τα επιφαινόμενα, που επιβάλλουν λεπτομέρειες στους όρους μιας δανειακής σύμβασης, γιατί αυτό είναι το μνημόνιο. Και οι επιλογές θα είναι δικές μας επιλογές. Οι στόχοι θα είναι συμφωνημένοι και πρέπει να είναι συμφωνημένοι μέσα σε μια νομισματική ζώνη και σε μια οικονομική ένωση.

Άρα, θα μπούμε σε μια νέα εποχή, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε για  το δικό μας εθνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό όφελος και για το όφελος της Περιφέρειας.

Από εκεί και πέρα, εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά, η καθεμία και ο καθένας από εσάς, επειδή είστε παράγοντες και είστε και φορείς μιας εξουσίας τοπικής, πώς θα διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο την εξουσία αυτή. Γιατί ο λαός εκφράζεται, ο λαός εκφράζεται αυθεντικά στις εκλογές, αλλά υπάρχουν στρώματα διαμεσολάβησης, τα οποία πολλές φορές δημιουργούν αντικατοπτρισμούς, διαθλάσεις, αλλοιώσεις. Και εσείς πρέπει, επειδή είστε ένα αυθεντικό και εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης, να προστατεύετε αυτή τη σχέση του πολίτη με την πραγματικότητα και με την ικανότητά του να αντιδρά ψύχραιμα με προοπτική και εν γνώσει των συνεπειών κάθε επιλογής.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω πραγματικά από καρδιάς να σας χαιρετίσω, να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί είχα την ευκαιρία, μετά από τόσα χρόνια, να απευθυνθώ ξανά στην Ένωση, με την οποία έχω δεσμούς, να σας ευχηθώ καλή επιτυχία. Θα παραμείνει ο κ. Καρύδης, ο οποίος παρακολουθεί τα θέματα αυτά εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Εγώ παρίσταμαι και υπό την κυβερνητική μου ιδιότητα και όλα αυτά που είπατε θα τα μεταφέρω στους υπουργούς, θα τα συζητήσω με τον Πρωθυπουργό. Η κυρία Βούλτεψη θα το κάνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο ως αρμόδια υπουργός. Θα έχω, λοιπόν, και τη συνέχεια της συζήτησής σας.

Από τη δική μου παρουσία, αυτό που ήθελα να προκύψει είναι αυτός ο προβληματισμός για το μέλλον της χώρας και για το μέλλον του δικού σας ρόλου, ο οποίος είναι πάντα πολύ σημαντικός. Καλή συνέχεια".

 

ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ- Υπουργός Τύπου

 

"Κύριε Πρόεδρε, εκλεκτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συνάδελφοι από όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι στο Κοινοβούλιο,  στη δημοσιογραφία και στην πολιτική, αγαπητέ εκπρόσωπε του ΠΑΣΟΚ, σφίγγω σε όλους το χέρι και σας καλωσορίζω.

Σε συνέχεια των όσων είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, εγώ, ως δημοσιογράφος, θέλω να καταθέσω μερικές σκέψεις μου, κυρίως επειδή ο Επαρχιακός Τύπος είναι πάρα πολύ σημαντικός πυλώνας για τη χώρα και για τη Δημοκρατία. 

Ο ρόλος του Τύπου είναι πολύ σημαντικός, το καταλαβαίνουμε όλοι, γιατί η δημοσιογραφία, ο Τύπος δεν είναι ένα προϊόν σαν και αυτό που πας να αγοράσεις από ένα μαγαζί, είναι μέγεθος κρίσιμο για τη Δημοκρατία. Ο Thomas Jefferson έλεγε ότι η Δημοκρατία στηρίζεται στην άποψη της κοινής γνώμης, την οποία, όμως, διαμορφώνει ο Τύπος. Άρα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρος και αναγνωρισμένος από όλους ο ρόλος του Τύπου, της δημοσιογραφίας στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τελικά στην ίδια τη Δημοκρατία, για το ποια άποψη τελικά θα επικρατήσει. 

Και το λέω αυτό, γιατί ζούμε αυτές τις ημέρες ένα γεγονός που με «ιντριγκάρισε» να καθίσω να ψάξω, κάτι που το κάνω συνήθως. Ασχολούμαι πάρα πολύ με τα θέματα της προπαγάνδας και αναζητώ πάντα όταν υπέρ-προβάλλεται ένα θέμα, ποια άλλα θέματα κρύβονται πίσω από αυτό το θέμα που υπέρ-προβάλλεται. 

Για παράδειγμα με αφορμή αυτή την υπόθεση του λάθους με τις 100 δόσεις, που από την πρώτη στιγμή αν το είχε δει κανείς ψύχραιμα, θα έβλεπε ότι ήταν λάθος. Γιατί από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ελάχιστη δόση 50 ευρώ και οι δόσεις είναι 100 ή 72 για να μπορείς να μπεις στη ρύθμιση, πας στις 5.000 ευρώ οπωσδήποτε. Πόσοι είναι εκείνοι που έχουν 5.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ; Ήταν βέβαιο, λοιπόν, από την αρχή, πρώτον ότι ήταν λάθος και δεύτερον ότι δεν επρόκειτο να αλλάξει τίποτε όσον αφορά σε αυτούς που θα ωφελούνταν. Και όμως, αυτό το γεγονός στον Τύπο, ενημερωτικά, κυριάρχησε. Και από επαγγελματική διαστροφή κάθισα να δω τι άλλο κρύφτηκε ακριβώς εκείνες τις ημέρες, 12 και 13 Νοεμβρίου. 

Ενδεικτικά σας λέω (γιατί συνέβησαν πολλά, που πιστεύω ότι ελάχιστα από αυτά τα έμαθε η κοινή γνώμη) το πρώτο είναι ότι  δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους υδρογονάνθρακές μας. Δεν το έμαθε κανείς. Αναφέρεται σε έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές, καλούνται οι εταιρείες, ξεκινά λοιπόν το θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, επίσημα με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νομίζω να το έμαθε κανείς στη χώρα. 

Και σκεφθείτε ότι συζητούμε για τις δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έχουμε πει ότι όταν θα βγάλουμε τους υδρογονάνθρακές μας, μετά από 20 χρόνια - γιατί σε πρώτη φάση δεν γίνεται αυτό-  έχουμε ψηφίσει νόμο ότι θα ακολουθήσουμε το νορβηγικό μοντέλο και τα έσοδα θα πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, αυτή τη στιγμή, η σελίδα που γράφεται είναι η σύνταξη της γενιάς που μπαίνει τώρα στην εργασία, γιατί δεν υπάρχει μόνο το σήμερα, υπάρχει και το αύριο. Πάει, λοιπόν, αυτό, «το έφαγε η μαρμάγκα», ήταν ο κύκλος των αόρατων γεγονότων. 

Εκείνη τη μέρα που ξέσπασε το θέμα, έτυχε να είμαι με τον Πρωθυπουργό, που απευθύνθηκε σε κύκλο νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών. Τους έκανε μια ομιλία, άκουγαν αυτοί κατάπληκτοι από κάτω. Τότε μια γυναίκα επιχειρηματίας παρεμβαίνει και λέει «συγνώμη, κύριε Πρωθυπουργέ, εμείς αυτά δεν τα ξέρουμε ότι έχουν συμβεί». Δεν τα ήξερε κανείς. Και όμως ήταν συγκεκριμένοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί, από τους οποίους θα μπορούσαν να έχουν επωφεληθεί όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν γνώριζαν την ύπαρξή τους. Το λέω για τη σημασία του Τύπου. 

Εκείνες τις ημέρες ανακοινώθηκε επίσης ότι στις 15 Νοεμβρίου, σήμερα δηλαδή, ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εγώ φοβάμαι ότι δεν θα το έχει μάθει κανείς με όλον αυτόν τον ορυμαγδό των ψευδογεγονότων, όπως έλεγε ο Μπουρσιν. 

Την ίδια εκείνη τη μέρα έγινε η παρέμβαση στις Βρυξέλλες από τον υπουργό Γεωργίας για τα αγροτικά μας –και για τα ροδάκινα-  και αναμένονται σοβαρές εξελίξεις. Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπέγραψε τα 25 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εκείνες τις δυο μέρες ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα ήρθε 32η στην παγκόσμια κατάταξη του δείκτη έρευνας υψηλών προδιαγραφών. Δηλαδή είμαστε 32οι σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά τη δημοσίευση σοβαρών και υψηλού επιπέδου επιστημονικών εργασιών. Αυτό επίσης δεν το έμαθε κανείς. 

Και βέβαια, να τελειώσω με τα δύο εθνικά μας θέματα Την ίδια μέρα εξεδόθη το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο και την ΑΟΖ, το οποίο καλούσε την Τουρκία να απέχει από κάθε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Και την ίδια μέρα επαναλήφθηκαν και οι συνομιλίες για τα Σκόπια στη Νέα Υόρκη με τον Νίμιτς. 

 Έτυχε,  λοιπόν,  εκείνες τις δυο ημέρες να συμβούν καταιγιστικά γεγονότα τα οποία καλύφθηκαν από ένα ανύπαρκτο γεγονός. 

Άρα, λοιπόν, η σημασία του Τύπου είναι πάρα πολύ σημαντική. Όπως και του διαδικτύου στις μέρες μας. Όμως, το διαδίκτυο δεν θα αντικαταστήσει ποτέ το χαρτί. 

Και όσο εξαρτάται από εμάς, πρέπει να προσπαθήσουμε να μην το αντικαταστήσει. Γιατί ό,τι είναι τυπωμένο ελέγχεται, έχει διασταύρωση, έχει συνέπειες. Στο διαδίκτυο το πιο ανύπαρκτο γεγονός, η πιο αποσπασματική αναφορά μπορεί να αναπαραχθεί εν ριπή οφθαλμού και όλοι να νομίζουν ότι είναι γεγονός. Σκεφθείτε ότι πριν από λίγο καιρό, είχαν πει κάποιοι ότι συνέβη κάτι σημαντικό στην Αμφίπολη, το οποίο όμως δεν ήταν αλήθεια, ήταν κατασκευασμένο. Είχαν πει ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη που είναι ο καημός μας να βρεθεί επιγραφή. Μέσα σε πέντε λεπτά όλο το διαδίκτυο ήταν γεμάτο «βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη». Εάν ρωτήσετε τώρα τον μέσο Έλληνα, θεωρεί ότι βρέθηκε επιγραφή στην Αμφίπολη. Άρα, λοιπόν, το τυπωμένο χαρτί θα παίζει πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο. 

Ειδικά τώρα που κατευθυνόμαστε προς την έξοδο, γιατί μέχρι τώρα όπως έχω πει, το μόνο που κάναμε ήταν οι συμφωνίες εισόδου σε μνημόνια. Τώρα πάμε για συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο. Χθες, ανακοινώθηκε ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η χώρα μας παρουσιάζει ανάπτυξη. Ναι, δεν το έχει δει ο κόσμος ακόμη, όμως έχει πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη φάση για τους ξένους να εμφανίζουμε θετικούς αριθμούς σε ό,τι αφορά την οικονομία μας. Διότι όταν εμφανίζεις θετικούς αριθμούς σημαίνει ότι θα φανεί αυτό και στην πράξη, δηλαδή στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας. 

Το γεγονός, λοιπόν, ότι είχαμε για πρώτη φορά ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο μετά από έξι χρόνια ύφεσης, την ίδια ώρα που η Γερμανία παρουσιάζει μικρότερη ανάπτυξη από εμάς και η Ιταλία παρουσίασε ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ της, ενώ σε εμάς εμφανίστηκε αύξηση του ΑΕΠ, αυτό σημαίνει ότι έχουμε όλα τα στοιχεία μπροστά μας για να βγούμε από την περιπέτεια. 

Και θέλω τελειώνοντας, από αυτό το βήμα, να σας πω για το θέμα των διαφημίσεων.  Αναφέρθηκε πριν κ. Πρόεδρε ότι  πρέπει να εφαρμοστεί και ο νόμος όσον αφορά τις διαφημίσεις στον Περιφερειακό Τύπο- μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχαν ποσά. Τα ποσά ήταν «τι είναι ο κάβουρας τι είναι το ζουμί του». Από ελάχιστα ποσά δεν μπορείς, ούτε καν ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όσο εξαρτάται από εμένα, από εδώ και πέρα, που ανοίγουν αυτοί οι ορίζοντες, θα εφαρμόζεται απολύτως ο νόμος, με απόλυτη διαφάνεια, κυρίως όσον αφορά στο ποσοστό διανομής των κονδυλίων μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας και από εκεί και πέρα, ελπίζουμε όλοι, με την έξοδο της χώρας μας από την περιπέτεια, να αυξηθούν και οι διαφημιστικές δαπάνες. 

Γιατί, κακά τα ψέματα, ο Τύπος ζει από τις διαφημίσεις. Άμα δεν υπάρχει διαφήμιση, ό,τι και να του κάνεις, ταλαιπωρείται, βασανίζεται, δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Ελπίζουμε πάρα πολύ σε αυτό. Όσον εξαρτάται από εμένα θεσμικά, θα το βοηθήσω. Θα παρέμβω οπωσδήποτε για την εφαρμογή του νόμου, αλλά και όπου μπορώ για να βοηθήσω σε κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου. 

Θέλω να σας συγχαρώ για όλες τις προσπάθειες που κάνετε και κυρίως για το γεγονός ότι αντέχετε, γιατί, σωστά είπατε, σε σας το μνημόνιο ήρθε νωρίτερα και επομένως, ίσως, μπορούμε να πούμε ότι θα καταφέρετε να βγείτε και νωρίτερα, να είστε οι πρώτοι που θα ωφεληθείτε. 

Εμένα, οι πόρτες μου είναι ανοικτές. Οι συνεργάτες μου γνωρίζουν πολλές φορές και προσωπικά τα θέματα πολύ καλά. 

 

Να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Και να ευχηθώ, επίσης, του χρόνου που θα τα ξαναπούμε, όταν κάνετε τη συνέλευσή σας, τα πράγματα να είναι καλύτερα και να έχετε να μου πείτε ακόμη πιο αισιόδοξες ειδήσεις».

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ