13.7.2016 15:45

Η αναμέτρηση της ελιάς

Τρεις ελιές αναμετριούνται σε μέγεθος για τα ποια είναι η μεγαλύτερη σε διάσταση παγκοσμίως με την δική μας ελιά του Λιβεράνι στην Καλλιμασιά να διεκδικεί μερίδιο όχι στην πρωτιά αλλά στην ομορφιά.

Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης αλλά στην προκείμενη περίπτωση έγινε αντικείμενο σύγκρουσης μεταξύ της Κεφαλονιάς και των Χανίων που διεκδικούν τη πρωτιά. Όλα ξεκίνησαν όταν η NASA  δημοσίευσε μια φωτογραφία με μια ελιά στα Χανιά ύψους 12,5 μέτρων χαρακτηρίζοντάς τη ως την μεγαλύτερη σε διάσταση ελιά παγκοσμίως. Μάλιστα από το συγκεκριμένο δέντρο  που προσμετρά πάνω από 3000 χρόνια ζωής φτιάχτηκαν τα στεφάνια για τους  Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και του Πεκίνο το 2008.

Ο γνωστός όμως εκδότης Γιώργος Κουρής φαίνεται να έχει άλλη άποψη αφού  με επιστολή του στη NASA υπογραμμίζει ότι στο κτήμα του στην Κεφαλονιά έχει μια ελιά 4 μέτρα ψηλότερη από την ελιά των Χανίων και ζητά από την NASA να την επισκεφτεί για να το διαπιστώσει και η ίδια.

Παρακολουθώντας την αναμέτρηση των δύο ελιών σε Κεφαλονιά και Χανιά ο νους όλων μας ταξιδεύει στην δική μας ελιά στην Καλλιμασιά,  γνωστή ως ελιά Λιβεράνι. «Η ελιά Λιβεράνι υπολογίζεται ότι είναι 1000 ετών, έχει ύψος 11,5 μέτρα και χρόνια ολόκληρα προσπαθούμε να την αναδείξουμε. Όλα ξεκίνησαν το 2002 όταν ο βοτανολόγος Λιβεράνι είχε επισκεφτεί την Χίο για τις ορχιδέες και ο Παντ. Σαλιάρης τον είχε φέρει στην Καλλιμασιά όπου του δείξαμε την ελιά και μας είπε ότι είναι 1000 τουλάχιστον ετών και μπορεί να αναδειχθεί σε μνημείο», δήλωσε στον «π» ο Δημήτρης Μελαχροινούδης.

Παράλληλα επισήμανε ότι σε συνεργασία με την Αντωνία Αγκά επιχείρησαν να υλοποιήσουν να εντοπίσουν και να καταγράψουν τα ψηλότερα δέντρα  της Χίου αλλά τελικά ο στόχος δεν επετεύχθη. « Η ελιά Λιβεράνι είναι ένα μνημείο που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Στην Κύπρο 200 δέντρα έχουν αναδειχθεί σε μνημεία και στην Ελλάδα μόνο 60. Δυστυχώς δεν αρκεί μόνο η θέληση. Χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά για να αναδειχθούν τα μνημεία του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Μελαχροινούδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ