17.12.2014 19:18

Χιώτικη υπόθεση η προεδρεία της παιδικής Helmepa [BINTEO]

Η Μ. ΚΑΠΕΛΛΑΡΙΔΟΥ, ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΕΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Η ΝΕΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ

To προεδρείο της παιδικής HELMEPA τείνει να γίνει Χιώτικη υπόθεση, αφού από τη Σοφία Εκατομμάτη που ήταν πρόεδρος την προηγούμενη χρονιά και μέχρι προχθές , η προεδρεία πέρασε στη Μαρία Καπελλαρίδη.

Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκαν στην περιβαλλοντική Έκθεση που φιλοξενεί η εταιρεία COSTAMARE, μέλος της HELMEPA, 12 παιδιά, ηλικίας 5-12 ετών, από Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Γούρνες Ηρακλείου, Θέρμη Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Λιβαδειά, Χίο, Παλλήνη, Παραπόταμο Θεσπρωτίας, Σηπιάδα Προμυρίου και τη Ρόδο.

Το νέο προεδρείο

Εκπροσωπώντας 6.538 παιδιά από όλη την Ελλάδα, τα παιδιά αυτά αποτελούν το 21ο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA. Εξέλεξαν πρόεδρο τους την 9χρονη Μαρία Καπελλαρίδη, από το Βούρειο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων, αντιπρόεδρο τον 11χρονο Λεωνίδα Πρίφτη, από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Κέρκυρας και γραμματέα τον επίσης 11χρονο Κωνσταντίνο Κολοβό, από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης.

Περιβαλλοντική συνείδηση στα παιδιά

Τις δράσεις του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA κατά το 2014 παρουσίασε ο κ. Κ. Τριανταφύλλου, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους εθελοντικούς καθαρισμούς που έκαναν οι Ομάδες Παιδικής HELMEPA σε κάθε Περιφέρεια. Περισσότερα από 20.000 παιδιά και εθελοντές και 1.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα, είπε, πήραν μέρος το 2014 σε δραστηριότητες περιβαλλοντικής ενημέρωσης της HELMEPA.

Στο Βούρειο

Στο Βούρειο Δημοτικό Σχολείο το κοντέρ των δράσεων τερματίστηκε, αφού από τις πέντε ομάδες του σχολείου οι δυο με την εκπαιδευτικό Ν. Πασχαλίδου πραγματοποίησαν 30 δράσεις και οι υπόλοιπες με τον Γ. Σκανδάλη από 22 δράσεις. «Οι δράσεις σε θεματικές ενότητες που αφορούσαν τη ναυτιλία και το θαλάσσιο περιβάλλον πραγματοποιήθηκαν τόσο εντός όσο κι εκτός σχολείου. Η κάθε θεματική ενότητα είχε διάφορες δράσεις και τα παιδιά τις υλοποίησαν όλες. Κατασκευές από άχρηστα υλικά, διανομή ενημερωτικού υλικού. καθαρισμούς κι έτσι πετύχαμε να στείλουμε αντιπρόσωπο στο συμβούλιο. Μετά από κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο ανάμεσα στα παιδιά των πέντε ομάδων επιλέχθηκε  η Μ. Καπελλαρίδη. Στο διήμερο που μας φιλοξένησαν στο Metropolitanστην Αθήνα,  τα 12 παιδιά μαζί με τα τρία του απερχόμενου συμβουλίου συνεδρίασαν, αντάλλαξαν απόψεις για το περιβάλλον και ψήφισαν το καινούργιο προεδρείο» εξηγεί η εκπαιδευτικός Ν. Πασχαλίδου.

«Η εκλογή της Μαρίας στο προεδρείο και η συμμετοχή μας και φέτος  είναι μεγάλη υπόθεση για τη Χίο. Μέσω αυτής της διάκρισης το νησί γίνεται γνωστό, διαφημίζεται και προβάλλεται η περιβαλλοντική συνείδηση που υπάρχει,  ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι ι τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τον τόπο τους, να τον προστατεύουν και να τον διατηρούν καθαρό.»

Ενθουσιασμένη

Ενθουσιασμένη από την εκλογή της αλλά και από όλη τη διαδικασία, η Μ. Καπελλαρίδη υποστήριξε ότι η εμπειρία της μέσα από την παιδική HELMEPA είναι ανεπανάληπτη, υιοθετώντας πλήρως το φετινό σύνθημα: «Αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, μπορεί από το περιβάλλον μια δεύτερη ευκαιρία να μας δοθεί. Προστατέψτε τη Γη για να έχουμε μια καλύτερη ζωή».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ