8.6.2016 17:33

Γοργά αναπτυξιακά βήματα με... σαλιγκάρια

Η MASTICNAIL ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΙ ΑΠΛΩΝΕΙ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Μέσα στην κρίση, στην απογοήτευση και στη μιζέρια, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που σε πείσμα όλων επιμένουν να επιχειρούν, αναζητούν τρόπους για να επιβιώσουν, πρωτότυπες ιδέες και σύγχρονες μεθόδους βασισμένες στον πρωτογενή τομέα εξελίξιμες όμως και στον δευτερογενή.

Όταν το 2013 ο Γαρύφαλλος Σινάγκης, ξεκίνησε το εκτροφείο σαλιγκαριών, πολλοί θα ήταν εκείνοι που αμφισβήτησαν αυτή του την επιλογή. Ο ίδιος όμως το πίστευε και το πιστεύει ακόμη κι όπως χαρακτηριστικά λέει: "Σε κάθε εποχή ιδιαίτερα εν μέσω των καταστάσεων που βιώνουμε πρέπει ΝΑ προσπαθούμε να επιχειρούμε. Είναι ενδιαφέρον. Μας αναζωογονεί. Πάμε για κάτι καλύτερο. Η προσπάθεια η ίδια είναι ζωή".

Το εκτροφείο

Το εκτροφείο βρίσκεται στα όρια του δήμου Χίου, στην περιοχή Δοξαρά-Βασιλεώνoικο Αντικείμενο του εκτροφείου είναι η αναπαραγωγή, εκτροφή και διάθεση σαλιγκαριών Helix Aspersa Muller και maxima (Κρητικός κοχλιός).Η εκτροφή γίνεται σε κλειστού τύπου δυχτιοκήπιο 1020 τμ. Μέσα στο διχτυοκήπιο υπάρχει σύστημα υδρονέφωσης που εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής και διαβίωσης των σαλιγκαριών.

Τα σαλιγκάρια γεννούν αναπτύσσονται και μεγαλώνουν σε ειδικούς χώρους- πάρκα κατανεμημένα στον χώρο του εκτροφείου ανάλογα την ηλικία τους την ποικιλία και το μέγεθος.

Χρειάζονται καθημερινή περιποίηση και απασχόληση. "Όσο πιο πολλά πάρκα έχεις γεμάτα τόσο πιο πολύ ώρα πρέπει να ασχοληθείς μαζί τους. Κυρίως με την καθαριότητα την υγιεινή τους αλλά και την τροφή τους" εξηγεί ο κ. Σινάγκης.

Κι αυτή η καθημερινή ενασχόληση προϋποθέτει ότι έχεις ενδιαφέρον κι αγαπάς τη δουλειά αυτή. ίσως η αγάπη και το ενδιαφέρον για τη σαλιγκαροτροφεία να "ευθύνεται" για τη συνεχόμενη ανησυχία του κ. Σινάγκη, στην εξεύρεση νέων προϊόντων, αγορών στην επέκταση του εκτροφείου και στη συμπλήρωση του με μεταποιητική μονάδα κ.λπ.

 Τα άγνωστα σε πολλούς σαλιγκάρια

Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί ξεχωριστή λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά διατροφικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα. Πρόσφατες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας.

Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10 έως 16% του νωπού βάρους, ενώ το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5 έως 2% του ολικού νωπού βάρους του σαλιγκαριού. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο άνθρωπος δε μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του. Είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του, γιατί θεωρούνται ότι παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.

Όσον αφορά στα ανόργανα στοιχεία (μέταλλα) το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, καλίου και νατρίου, σελίνιου, βιταμίνης Ω3. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ορισμένοι ερευνητές προτείνουν την κατανάλωση σαλιγκαριών ως εναλλακτική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών.

Τα προϊόντα

Στη Χίο ευρέως διαδεδομένα είναι τα νωπά σαλιγκάρια του κ. Σινάγκη. Ο ίδιος τροφοδότησε την  ντόπια αγορά τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, με 1700 κιλά και καταλήγει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι οι Χιώτες τρώνε σαλιγκάρια.

Πέρα από το νωπό σαλιγκάρι και προσπαθώντας να προσεγγίσει το αγοραστικό κοινό, δημιούργησε μια σειρά από προϊόντα σε βαζάκι , όπως το φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο  και δενδρολίβανο, Καπνιστό φιλέτο σαλιγκαριού με απάκι και ελαιόλαδο, φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο και άγρια αγκινάρα, φιλέτο σαλιγκαριού με ελαιόλαδο και λιαστή ντομάτα, και με ελαιόλαδο και πιπεριά Φλωρίνης. Παράλληλα η εταιρεία κυκλοφορεί και προϊόντα κατάψυξης όπως σαλιγκάρια Bourguinon και σαλιγκάρια στιφάδο.

Την ίδια ώρα ήδη σε συνεργασία με βιοτεχνία ζυμαρικών "δοκιμάζει" στην αγορά διάφορα ζυμαρικά με σαλιγκάρια και πρόκειται να κυκλοφορήσει και νέο προϊόν με άρωμα μαστίχας. " Θα έχει το ελαιόλαδο τουλάχιστον,  τη μυρωδιά της μαστίχας σε επίπεδα που θα είναι ισορροπημένη η γεύση." περιγράφει το νέο του προϊόν το οποίο ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο αφού και ο τίτλος της εταιρείας είναι  masticnail.

Από την παραγωγή στη μεταποίηση

Το επόμενο στάδιο και ο επόμενος στόχος ταυτόχρονα για τον κ. Σινάγκη είναι η κατασκευή και λειτουργία μεταποιητηρίου. "Ήδη είναι σε στάδιο υλοποίησης βρίσκεται η  μεταποιητική μονάδα η οποία θα μας παρέχει τη δυνατότητα ξεκινώντας από το Α να φτάνουμε ως το Ω κάνοντας όλη τη διαδικασία εμείς και παράλληλα να επεξεργαζόμαστε και προϊόντα άλλων παραγωγών", δήλωσε ο κ. Σινάγκης.

Το μεράκι, η δουλειά και το επιχειρηματικό πνεύμα έκαναν ακόμη και το σαλιγκάρι να... τρέξει προς την ανάπτυξη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ