19.2.2017 21:15

Φρένο του Δήμου στην Περιφέρεια για νέο hotspot στο «18» [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

«ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ», ΕΙΠΑΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σε ανοιχτή κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας και του Δήμου Χίου, με εκατέρωθεν βολές και υπονοούμενα για τον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού μετατράπηκε η Λαϊκή Συνέλευση της Κυριακής στο Πιτυός, που είχε ως μοναδικό θέμα τη συζήτηση της πρότασης του αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη για δημιουργία νέου hotspot στην περιοχή του «18» στο Αίπος.

Η πρόταση Μυλωνάδη και η απουσία Κάρμαντζη

Στην εισήγησή του ο άμισθος σύμβουλος του αντιπεριφερειάρχη Δήμης Μυλωνάδης, αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του Στ. Κάρμαντζη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σημείο απομονωμένο που δεν θα ενοχλεί κανέναν. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που τερματιστεί η λειτουργία της Σούδας και της ΒΙ.ΑΛ., κάτι που όπως είπε, αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο πριν την οποιαδήποτε συζήτηση για νέα δομή.

«Πριν από αυτή την πρόταση προηγήθηκαν 6 συσκέψεις όπου αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτός ο μη υπάρχον σχεδιασμός που έχει φέρει το νησί στο απροχώρητο. Για το συγκεκριμένο σημείο, που είναι σε μία άγονη περιοχή, αν θα γίνει θα πρέπει να είναι πρόταση της Χίου και όχι του Μυλωνάδη ή του Κάρμαντζη.  Ο Δήμος όμως που το γνωρίζει εδώ και ένα εξάμηνο θα έπρεπε να βοηθήσει στέλνοντας μηχανικούς, κάτι που δεν έχει κάνει.  Κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να γίνει προσυμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός για μία νέα κλειστή δομή. Ζητάμε αυτή η προσυμφωνία να αποτελέσει νόμο του κράτους. Αν οι συνθήκες είναι καλές ή κακές, είναι δευτερεύον. Το βασικό είναι να δώσουμε έναν χώρο που να μπορεί να δοθεί, διαφορετικά θα συζητάμε για την Κώμη και τον Καρφά. Απειλείται η συνολική εικόνα του νησιού και πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε κανένα Πιτυός, κρίναμε ότι αυτός ο χώρος δεν δημιουργεί προβλήματα με τις προϋποθέσεις ότι θα είναι ένας κλειστός, φυλασσόμενος, φρουρούμενος χώρος που θα διαχωρίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ανά ηλικία, εθνικότητα και με κριτήρια όπως η ύπαρξη οικογενειών», εξήγησε ο κ. Μυλωνάδης.

Από το στόχαστρο των Πιτυανών δεν ξέφυγε και το ζήτημα της απουσίας του Στ. Κάρμαντζη που όπως είπαν θα περίμεναν να είναι εκεί, έστω και καθυστερημένα αφού όπως έγινε γνωστό την ίδια ώρα βρισκόταν στο εορτασμό για τον βομβαρδισμό του Wiril στο λιμάνι της Χίου.

«Να δουλέψουν σωστά οι δομές που έχουμε»

Υπέρ ενός σχεδίου που θα επιτρέψει στη ΒΙ.ΑΛ. να λειτουργήσει σωστά, τάχθηκε με τη σειρά του ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, επισημαίνοντας την κάθετη διαφωνία του Δήμου στη δημιουργία επιπλέον δομής.

«Χρειάζεται οι δομές που έχουμε επιτέλους να δουλέψουν σωστά με τέτοιο τρόπο που να μη δημιουργούνται προβλήματα στην τοπική κοινωνία και οικονομία», είπε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη για μία ακόμη φορά την απουσία του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

«Είναι πρωτοφανές για κυβερνητικό Βουλευτή να έχει αποκοπεί σε τέτοιο βαθμό από την τοπική κοινωνία», κατέληξε.

«Μόνο η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να κάνει τέτοια πρόταση»

Ξεχωριστή υπήρξε και η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της αντιπολίτευσης Μιχάλη Φυτούση που εστίασε στο παράλογο, να κρίνεται το «18» ως ακατάλληλο σημείο για φυλακές αλλά ως κατάλληλο για δομή φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Τον χώρο αυτόν μόνο η Χρυσή Αυγή μπορεί να τον υιοθετήσει, είναι για να πας ανθρώπους εκεί πάνω και να τους εξαλείψεις. Μόνο με αυτή τη λογική μπορείς να τους πας στο «18»», ανέφερε.

Διαβεβαιώσεις ότι δεν θα παραχωρηθεί η έκταση

Κατά τη 2ωρη συζήτηση οι Πιτυανοί κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση των αντιδημάρχων και τοπικών συμβούλων ότι θα εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης σύμφωνα με την οποία ο Δήμος δεν θα παραχωρήσει καμία έκταση στο «18» για τη δημιουργία νέας δομής.

Η συζήτηση πάντως διακόπηκε άδοξα, με τους κατοίκους του Πιτυούς να τονίζουν στον Δήμη Μυλωνάδη ότι άδικα γίνεται συζήτηση αφού κανένας τους, από κατοίκους μέχρι τσοπάνηδες, δεν βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στο «18». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ