1.7.2015 18:00

Έτσι λειτουργούν οι βοτανικοί Κήποι

ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΙΩΤΩΝ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΚΗΠΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, ΑΠΟΤΕΛΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ

Μία Χιώτισσα, η Μαρία Λυμπουσάκη με καταγωγή από το Πυργί και τα Μεστά, παραδίδει μαθήματα διαχείρισης Βοτανικού Κήπου και λειτουργίας αναψυκτηρίου. Με τη στήριξη των γονέων της Κώστα από τα Μεστά και Ειρήνης Γεωργιάδη από το Πυργί, από την περασμένη Παρασκευή 19 Ιουνίου έχει αναλάβει τη συνδιαχείριση,  λειτουργία, προβολή  και συντήρηση του Βοτανικού Κήπου Ιουλίας και Αλέξανδρου Διομήδους   στην Ιερά οδό αρ. 403, στο ύψος του Χαϊδαρίου. Είναι μια γωνιά της Αθήνας, που μυρίζει Χίο.

Κάτι αντίστοιχο δηλαδή, με την επιχείρηση που θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί και στο δικό μας Βοτανικό κήπο Βορείου Αιγαίου, στα Νένητα. Ο Δήμος Χίου μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να επικοινωνήσει με τον Πρύτανη του  Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών ο οποίος με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος, μπορεί να τους καθοδηγήσει  πως μπορούν να κάνουν ελκυστική την προκήρυξη διαγωνισμού ανάληψης της διαχείρισης του από ιδιώτες και βέβαια πως  στη συνέχεια θα οργανώσουν και θα λειτουργήσουν αποδοτικά την επιχείρηση  και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη.

«Εμείς φροντίζουμε την επισκεψιμότητα του χώρου, προβάλλουμε το περιεχόμενο και οργανώνουμε  τη διαφήμιση του. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε αναλάβει και την λειτουργία της καντίνας, την οποία μετατρέψαμε σε καφετέρια με το όνομa “Κήπος:  The Garden Café”. Είναι το σημείο εκκίνησης και τερματισμού  όλων των δράσεων.

Ζούμε εκεί για τον κήπο, νομίζουμε ότι είμαστε στον παράδεισο. Η σύμβαση στηρίζει και την προσωπική πρωτοβουλία, γι’ αυτό πλάι στην καφετέρια φτιάξαμε έναν παραδοσιακό σπιτικό κήπο με  Μεσογειακές και Ηπειρωτικές καταβολάδες. Το χειριζόμαστε σαν τον κήπο του σπιτιού μας και όπως δείχνει η επιχειρηματική προοπτική που παγιώνεται γρήγορα, σύντομα  και αυτός θα μας αποδώσει κέρδη σε όλα τα επίπεδα. Μέσα σε ένα εξαιρετικά όμορφο περιβάλλον ο κόσμος μπορεί να θαυμάσει τις φυτοτεχνικές δημιουργίες και παράλληλα  να πιεί τον καφέ, να απολαύσει  την μπύρα, να φάει το σνακ του, δραπετεύοντας προς στιγμή από την πολύβουη και ζεστή πόλη», μας πληροφορεί η 25χρονη διαχειρίστρια, που βλέπει τη δράση ως ευκαιρία εκμετάλλευσης μιας  μορφής επιχειρηματικότητας, η οποία μπορεί να αποδειχθεί επικερδής αν οργανωθεί σωστά.

Βοτανικός κήπος Χίου

Η Μαρία και η οικογένεια της διατηρούν τη στενή επαφή τους με τη Χίο. Μένουν τέσσερις μήνες το χρόνο στο Πυργί και αυτό δεν θα αλλάξει. Η ίδια θα είναι στη Χίο στις 9 Αυγούστου

«Πληροφορήθηκα  ότι ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του Βοτανικού  Κήπου στα Νένητα, κυρώθηκε άγονος για μια ακόμη φορά. Λυπάμαι γιατί ένα τόσο μεγάλο έργο καταστρέφεται ή στην καλύτερη εκδοχή παραμένει αναξιοποίητο, δεν αποδίδει για την πολιτεία και τον κόσμο. Ίσως  θα πρέπει να αλλάξει  κάτι  σε επίπεδο διαχείρισης της  επιχείρησης  και προκήρυξης του διαγωνισμού».

Ο ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Ο Διομήδειος Βοτανικός Κήπος είναι δωρεά της οικογένειας Αλέξανδρου και Ιουλίας Διομήδους στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ο μεγαλύτερος της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην έκταση των 1800 στρεμμάτων φιλοξενούνται  περισσότερα από 4.000 είδη φυτών φαρμακευτικού, καλλωπιστικού, οικονομικού  και ιστορικού ενδιαφέροντος, από όλες τις Ηπείρους της γης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν  τα απειλούμενα είδη της Ελληνικής χλωρίδας,  τα Ελληνικά γεώφυτα και τα ενδημικά φυτά. Ο πλούτος των φυτικών δημιουργιών  διανθίζεται από πολλά σπάνια είδη, μεταξύ των οποίων  αυτά από τα οποία παράγονται το κώνειο με το οποίο εκτέλεσαν το σοφό Σωκράτη και το ακάνθινο στεφάνι που φόρεσαν στο Χριστό πριν την Σταύρωση Του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ