8.7.2016 10:47

Έργο υπό σοβαρή αμφισβήτηση η Απλωταριά

-ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΗ ΚΑΛΚΟΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΛ. ΧΡΥΣΗΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

Θέμα προς εξέταση συνολικά από την Δημοτική Αρχή Βουρνού αποδεικνύεται το ζήτημα της αρτιότητας των έργων που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στο νησί, καθώς ο ένας μετά τον άλλον οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που καλούνται να υπογράψουν για την οριστική παραλαβή τους, διαπιστώνουν παραλείψεις και λάθη σε τέτοιο βαθμό, ώστε απαιτούν άμεσα να υπάρξουν διορθώσεις.

Μετά την Εύη Καλκούνη που αρνήθηκε να υπογράψει για την παραλαβή έργου στις Αμάδες, έρχεται τώρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλ. Χρύσης να ζητά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σειρά από διορθωτικές εργασίες.

Το έγγραφο

Στο έγγραφο του προς την Τεχνική Υπηρεσία το οποία κοινοποιεί στον Δήμαρχο Χίου, στον αντιδήμαρχο Στρ. Γδύση, στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραλαβής του έργου στην Περιφέρεια κ.λπ. και αφού σημειώνει ότι είναι υποχρέωση του ως δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Χίου να  διέπεται από υπευθυνότητα, αμεροληψία, ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον του τόπου, ο κ. Χρύσης σημειώνει :
«Σωστά αναφέρεται ότι η Επιτροπή Οριστικής Παραλαβής εξετάζει τον ποιοτικό έλεγχο των εργασιών, αλλά κατά τη γνώμη μου οφείλει να ερευνήσει και αν τα έργα έχουν εκτελεσθεί σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και αδειοδοτήσεις,  ιδιαίτερα στην περίπτωση πιθανών σοβαρών αστοχιών ή ελλείψεων. Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι  ήδη προξενήθηκαν ατυχήματα ζωής  στο τέλους της  οδού Απλωταριάς λίγο πριν την οδό Στεφάνου Τσουρή και τραυματισμού σε άλλα σημεία της συγκεκριμένης οδού».

Οι ενστάσεις

Φανερά επηρεασμένος από την τελευταία επιστολή των «Φίλων του Πεζού», ο Κλέαρχος Χρύσης επιμένει ότι το έργο στο οποίο έχουν προκληθεί μια σειρά από ατυχήματα είναι προβληματικό και έχει αστοχίες σημειώνοντας:

«Στο σχετικό 1 αναφέρονται έγγραφες παρατηρήσεις της Τροχαίας Χίου που αφορούν την ολισθηρότητα τμημάτων του έργου και την υπόδειξη για  κατασκευή υπερυψωμένων διαβάσεων πεζών στις παρόδους, ώστε να μην επαναληφθούν σοβαρά ατυχήματα Ζωής ή Τραυματισμών.
Όσον αφορά στα αναφερόμενα ότι οι αδειοδοτήσεις έχουν ήδη εξετασθεί και κριθεί από άλλα όργανα και  Υπηρεσίες πριν την υπογραφή της σύμβασης, περιμένω να μου αποστείλετε αντίγραφα των συγκεκριμένων αποφάσεων, των σχετικών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.

Θα αντιλαμβάνεσθε κύριε Διευθυντά, ότι σε ένα έργο όπως το συγκεκριμένο στο οποίο έχει συμβεί ένας θάνατος, πολλοί τραυματισμοί, πιθανές κακοτεχνίες ή αστοχίες, δεν επιτρέπεται να το παραλάβουμε με αδιαφορία όταν μάλιστα  διακινδυνεύεται η ασφάλεια των πολιτών, και η καλή φήμη του Δήμου μας.  Θα έλεγα μάλιστα ότι εφόσον ήδη έχουν διαπιστωθεί   σοβαρές αστοχίες, επιβάλλεται να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτιά τους, και μάλιστα, αφού το έργο κατασκευάσθηκε χωρίς να προηγηθεί η αντιδρόμηση της οδού Εγκρεμού που είχε προαποφασισθεί από το Δ.Σ.

Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι στον εν λόγω  πεζόδρομο όπου έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση βυθιζόμενων μπαρών ακριβώς για περιπτώσεις  εξυπηρέτησης οχημάτων έκτακτης ανάγκης (Ασθενοφόρα, Πυροσβεστικά αλλά και ίσως μπετονιέρες κ.λ.π. σε ειδικές ώρες) μου αναφέρετε ότι οι φθορές προκλήθηκαν από τη διέλευση μοτοσυκλετών, οχημάτων του Δήμου κλπ.  Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι θα έπρεπε να έχει μελετηθεί και να έχει κατασκευαστεί όχι μόνο ως πεζόδρομος αλλά και για άλλες έκτακτες χρήσεις όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες πόλεις όπου υπάρχουν πεζόδρομοι με διπλή χρήση π.χ. ως  δρόμοι διέλευσης οχημάτων σε άλλες ώρες!

Όσον αφορά στα ολισθηρά τμήματα του δαπέδου που προξένησαν μικροτραυματισμούς και πιθανόν στο μέλλον κάποιο πιο σοβαρό ατύχημα, αναφέρετε ότι έχει δρομολογηθεί η προμήθεια μηχανήματος επεξεργασίας μαρμάρων. Εδώ σας ερωτώ ευθέως: Γιατί δεν έχει δοθεί εντολή στον εργολήπτη να επιληφθεί άμεσα του  συγκεκριμένου θέματος;»

Δεν παραλαμβάνει

Ο κ. Χρύσης βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την Τεχνική Υπηρεσία και δεν διστάζει να υπογραμμίσει ότι δεν θα παραλάβει το έργο, ενώ ακόμη κι αν επιμένει η Υπηρεσία στις απόψεις της, θα ζητήσει  τεχνική βοήθεια από ελεγκτές μηχανικούς προϊσταμένης ή άλλης αρχής ώστε όπως αναφέρει:" να μείνω πιστός στις διακηρύξεις του συνδυασμού της Πρωτοβουλίας Πολιτών (σημερινής Δ.Α.)   για την ανάγκη σεβασμού του Δημοτικού, Δημόσιου και Ευρωπαϊκού χρήματος και των δικαιωμάτων των πολιτών", υπογραμμίζει. Τέλος θέτει μια σειρά από τρεις προϋποθέσεις για να υπογράψει την αρτιότητα του έργου, που περιγράφονται από τον ίδιο παρακάτω:

  1. Άμεσα o εργολήπτης να επεξεργαστεί τα ολισθηρά μάρμαρα παρουσία μου, ώστε να μην προξενούν ατυχήματα από πτώσεις.
  2. Να μου αποστείλετε αντίγραφα των αποφάσεων που αναφέρω στην 4η παράγραφο της παρούσας επιστολής.
  3. Σας δηλώνω ότι κατόπιν αυτών προτίθεμαι άμεσα να συζητήσω εκ νέου με την ορισμένη επιτροπή παραλαβής για την παραλαβή του.


Στα δύσκολα

Ο δήμαρχος καλείται να περπατήσει πλέον στο ολισθηρό έδαφος που δημιουργούν οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κλ. Χρύση και Τεχνικών Υπηρεσιών και να βρει τη χρυσή τομή ώστε να μην χαθεί το έργο και μαζί με αυτό τα εκατομμύρια που θα πρέπει αν επιστραφούν στην Ε.Ε.. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ