23.5.2012 10:30

Επιτροπές ανά περιοχή οριοθετούν τις βοσκήσιμες εκτάσεις

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΑΤΑΞΙΑ ΜΕ ΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ

 
Στους ορισμούς επιτροπών που θα εποπτεύουν τις βοσκήσιμες εκτάσεις, προκειμένου να σταματήσουν τα προβλήματα μεταξύ των βοσκών και των μόνιμων κατοίκων των περιοχών που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, κάνοντας  κατά πλειοψηφία δεκτή την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής.
Έτσι για πρώτη φορά καθορίστηκε για την κάθε τέως κοινότητα ξεχωριστή τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο, τον αρμόδιο αντιδήμαρχος κάθε δημοτικής ενότητας με αναπληρωτή δημοτικό σύμβουλο αλλά και έναν δημοτικό υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας, με κύριο σκοπό αφενός να ξεκαθαρίσουν σε ποιου ιδιοκτησία είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις, αφετέρου να ελέγχουν για τυχόν παραβάσεις.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση είναι ότι επικρατεί ένας πανικός σε σχέση με την ιδιοκτησία των βοσκότοπων. Δεν ξέρουμε ποιοι ανήκουν στο Δήμο, ποιοι στις Εκκλησίες και ποιοι στις κοινότητες.
Αυτό από τη μία δυσκολεύει τον καθορισμό και τη χρήση των εκτάσεων αλλά δημιουργεί και πολλά προβλήματα. Αυτή επιτροπή θα αναλάβει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση προκειμένου να έχουμε μία πιο σαφή εικόνα.
Ξεκαθαρίζουμε πάντως ότι για να αιτηθεί από εδώ και στο εξής κάποιος κτηνοτρόφος βοσκήσιμη έκταση θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μην έχει οφειλές προς τον Δήμο αλλά να είναι και δημοτικά ενήμερος», ανέφερε στον «π» ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης.
Οι τιμές
Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική της δημοτικής αρχής, οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως εξήγησε ο κ. Λαμπρινούδης ότι:
Ο καθορισμός του ετήσιου δικαιώματος βοσκής για δημότες κτηνοτρόφους και για τη μικρή κτηνοτροφία καθορίζεται σε 0,30 ευρώ κατά κεφαλή για τα μικρά ζώα και 0,53 ευρώ κατά κεφαλή για τα μεγάλα ζώα, την ίδια ώρα που το ετήσιο δικαίωμα βοσκής για δημότες κτηνοτρόφους για μεγάλη κτηνοτροφία καθορίζεται σε 0,60 ευρώ κατά κεφαλή για τα μικρά ζώα και 1 ευρώ κατά κεφαλή για τα μεγάλα ζώα.
Επίσης για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο της Χίου οριοθέτησε τη μικρή κτηνοτροφία σε 150 μικρά ζώα και 15 μεγάλα.
«Οποιοσδήποτε είναι πάνω από αυτό το όριο εντάσσεται στη μεγάλη κτηνοτροφία και πληρώνει το ανάλογο ποσό,  το οποίο είναι σχεδόν το διπλάσιο της μικρής», προσέθεσε ο δήμαρχος Χίου.
Τέλος τσουχτερός αναμένεται να είναι ο πέλεκυς για όσους διαπιστωθεί ότι βοσκούν παράνομα, αφού οι τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν είναι σχεδόν οι διπλάσιες από αυτές που ισχύουν για όλους τους υπόλοιπους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ