17.4.2015 14:40

Επιμένει στην επέκταση του Μερσινιδίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

«ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ», ΕΙΠΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΡΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

Τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο το μεταναστευτικό ζήτημα αποτύπωσε με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ  ο υπεύθυνος του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Γ. Τσαρμπόπουλος με την αφορμή της επίσκεψής του στη Χίο.

Το επιτελείο του Ελληνικού γραφείου πραγματοποίησε σειρά επαφών με τους τοπικούς φορείς ενώ επισκέφθηκε και το κέντρο κράτησης του Μερσινιδίου.

«Πρώτο ζήτημα η επέκταση του Μερσινιδίου»

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους για την εικόνα που έχει η Ύπατη Αρμοστεία για τη Χίο ο κ. Τσαρμπόπουλος ανέφερε:

«Το πρώτο ζήτημα που θέταμε από πέρυσι είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Πρέπει να γίνονται σωστά και γρήγορα όλες οι διαδικασίες από τους ιατρικούς ελέγχους μέχρι την καταγραφή, ώστε η επόμενη καραβιά που έρχεται να μη μένει στο δρόμο. Αυτό είναι άσχημο και για τους Σύριους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, που ειδικά σε μία περίοδο που τα νησιά ζουν από τον τουρισμό.

Αυτή τη στιγμή η Χίος αντιμετωπίζει δυσκολότερη κατάσταση σε σχέση με τη Λέσβο. Όλες οι πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, μας δίνει την εικόνα ότι το Μερσινίδι πλέον είναι υπερπλήρες. Με χωρητικότητα 110 ατόμων αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 300, άρα τίθεται ζήτημα ανθρωπιστικών αναγκών αλλά και ιατρικών ελέγχων».

Μάλιστα δείχνοντας πληροφορημένος τόσο για την κίνηση του Δασάρχη Κ. Μπέλλα να σταματήσει τις εργασίες στο Μερσινίδι όσο και για τις κινήσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χίου Αν. Μιχαηλίδη να αξιοποιηθεί χώρος εντός του clearway του αεροδρομίου ως χώρος φιλοξενίας μεταναστών, τόνισε ότι όλα αυτά όχι μόνο δεν θα επιλύσουν το πρόβλημα αλλά θα το εντείνουν.

«Τίθεται επιτακτικά η ανάγκη εξεύρεσης ενός μεγαλύτερου χώρου. Αυτό που έχουμε ζητήσει από τις αρχές γενικά είναι ότι από τη στιγμή που έχουμε ένα χώρο προσπαθείς να τον διευρύνεις. Δεν πας αλλού. Γιατί με το να πολυδιασπάσεις τις δυνάμεις σου, δημιουργείς επιπλέον πρόβλημα δεν το επιλύεις. Η πρότασή μας σαφώς και είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για διεύρυνση του χώρου του Μερσινιδίου, ώστε να γίνονται όλα μαζεμένα.

Γνωρίζω ότι υπήρξε μία εμπλοκή από το δασαρχείο. Δεν θα σχολιάσω αυτή την απόφαση. Όμως θα πω ότι θα πρέπει να μπει σαν προτεραιότητα η επέκταση του χώρου και η πολιτική προσπάθεια θα πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση και μόνο. Αυτό είναι το βασικό αλλιώς θα έχουμε προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσαρμπόπουλος.

 

 

Η σημερινή κατάσταση

Αναφερόμενος στους αριθμούς ο διευθυντής του Ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας έκανε λόγο για τετραπλασιασμό στις αφίξεις σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

«Αυτό δείχνει μία συνεχώς διογκούμενη τάση. Οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες από το αν η μία κυβέρνηση ή η προηγούμενη άσκησε πιο αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Δεν έχει καμία σημασία.

Πέρυσι το 2014 που είχαμε πιο αυστηρή πολιτική κράτησης, αυτό δεν εμπόδισε ο αφίξεις σε σχέση με το 2013 να τετραπλασιαστούν. Δηλαδή  από 11.000 μετανάστες φθάσαμε τις 43.500 πέρυσι και φέτος δεν ξέρω που θα φθάσουμε.

Η κρίση στη Συρία μπαίνει στον 4ο χρόνο με αποτέλεσμα όλες οι ανθρώπινες μάζες που έχουν εγκλωβιστεί σε τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Αίγυπτος κάθε χρόνο που περνάει και δεν επιστρέφουν σπίτια τους, δημιουργεί αυτόματα ένα νέο κύμα κάποιων δεκάδων χιλιάδων που στρέφονται πλέον στην Ευρώπη.

Το πέρασμα από τη Λιβύη στη Ιταλία έχει δυσκολέψει για τους Σύριους κυρίως για λόγους δυσκολίας πρόσβασης. Φέτος η Αλγερία και ο Λίβανος ζητάει βίζα για τους Σύριους άρα ένας αριθμός που ακολουθούσε αυτόν τον δρόμο θα στραφεί προς το Αιγαίο», κατέληξε ο ίδιος.

 

Ξανά σε λειτουργία οι οικίσκοι

Παρότι πάντως τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη πρωτοστάτησαν στο κλείσιμο των οικίσκων του Λιμεναρχείου η έλλειψη ολοκληρωμένης λύσης αλλά και χρηματοδότησης από την κεντρική εξουσία άνοιξαν και πάλι τις πόρτες των ξύλινων οικίσκων του Λιμεναρχείου προκειμένου να φιλοξενηθούν 200 και πλέον άτομα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ