24.10.2014 13:24

Ενήλικα… γυμνασιόπαιδα

ΙΔΑΝΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΙΜΑ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, με σημείο εκκίνησης την απόκτηση του πτυχίου του Γυμνασίου, θέλουν να κάνουν οι ενήλικες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να το αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου. Τώρα, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, δίνουν την ευκαιρία στον εαυτό τους να αποκτήσει δικαίωμα στην διεκδίκηση αγαθών που τους παρέχει το πτυχίο της Μέσης Εκπαίδευσης. Τους ανοίγονται επαγγελματικοί δρόμοι, μπορούν να συνεχίσουν στο Λύκειο, στα Τ.Ε.Ι, να διεκδικήσουν κατακτ5ήσεις ανέφικτες γι’ αυτούς έως τώρα.
Χρέος
Ξαναγίνονται όλοι  ώριμα παιδιά, διψούν για μάθηση, δημιουργούν ανταποδοτική σχέση με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους και όταν έρχεται το τέλος της δεύτερης σχολικής τους ζωής, δεν θέλουν να αποχωριστούν αυτά που έζησαν, το σχολείο που αγάπησαν σαν οικογένεια τους…. Το χρωστούσαμε στον εαυτό μας, δεν χαϊδεύουμε αυτιά, πραγματικά είναι ωραίο το κλίμα, λένε όλοι.
Απαντώντας στα καλά λόγια των μαθητών ο διευθυντής Αργύρης Τσέος, επισημαίνει ότι όλοι  οι καθηγητές προσπαθούν αυτό το σχολείο τους να μην τους  θυμίζει τα σχολεία που εγκατέλειψαν.
« Είμαστε  ειδικευμένοι στην εκπαίδευση ενηλίκων, αλλά εισπράττουμε πολλά πράγματα από τους εκπαιδευόμενους, δεν δίνουμε μόνο. Είμαστε κι’ εμείς ένα είδος μαθητή, με δεκαπέντε εκπαιδευτές μέσα στην τάξη…»
Προβλήματα
Προβλήματα υπάρχουν ακόμη και στον παράδεισο, καθηγητές δεν έχουν έλθει ακόμη, δεν γίνονται κανονικά μαθήματα, αλλά αυτά σχεδόν πιά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Βέβαια ο διευθυντής διαβεβαιώνει ότι όλα εξελίσσονται ομαλά, αφού η σχολική σεζόν στα  Σ.Δ.Ε. ξεκινάει και τελειώνει αργότερα από τις άλλες μονάδες Μέσης Εκπαίδευσης. Η κάλυψη των κενών θέσεων από τους ωρομίσθιους είναι θέμα λίγων ημερών. Το σχολείο στεγάζεται στο κτίριο του 2ου Γυμνάσιου, πρώην Θηλέων,  στην οδό Ρίτσου αρ. 11-13, τα μαθήματα αρχίζουν στις 16:45 και ολοκληρώνονται στις 20:30, όλες τις εργάσιμες μέρες.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ
Άγκο Αουρέλια 

«Ήθελα να ξεκινήσω κάποια σεμινάρια, αλλά δεν μπορούσα να ενταχθώ επειδή δεν είχα τελειώσει την τελευταία χρονιά στο σχολείο στην Αλβανία. Τώρα μου δίνεται η ευκαιρία. Όλα είναι καλά εδώ. Είμαστε ενήλικες, ο καθένας έχει το δικό του λόγο, υπάρχει αλληλοσεβασμός και όλα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Θέλω να μάθω πολλά πράγματα».
Είναι καλή στα μαθηματικά και θέλει να εξελιχθεί στην Πληροφορική και τα Αγγλικά.

Γιαννουλάκης Γιάννης 
«Είμαι συνταξιούχος ναυτικός, έχω ελεύθερο χρόνο, έμαθα για το σχολείο και γράφτηκα, το έκανα για τον εαυτό μου. Στη συνέχεια μπορεί να πάω και στο Λύκειο Οι καθηγητές έχουν κερδίσει το σεβασμό μας. Με τους συμμαθητές υπάρχει καλή σχέση και στη συνέχεια παραμένει η φιλία, όπως στο στρατό».
Του αρέσουν περισσότερο η Πληροφορική και τα Αγγλικά

Ντοματάς Γιάννης 
«Έκανα αιτήσει πρόσληψης σε προγράμματα της Νομαρχίας και δεν είχα δικαίωμα ένταξης γιατί έβγαλα το σχολείο το 1983. Ήλθα για  να αποκτήσω δικαίωμα συμμετοχή στα προγράμματα. Η διδασκαλία εδώ είναι εξαιρετική, σε άλλα πρότυπα, μας δίνει πολλά ερεθίσματα συμμετοχής και μάθησης. Υπάρχει διάλογος, δημοκρατικές διαδικασίες. Η πρώτη θεματική εκδρομή στο τζαμί και τα Οθωμανικά λουτρά ήταν πολύ ωραία».
Τον ενδιαφέρουν περισσότερο η Πληροφορική και ξένες γλώσσες

Φωτούλα Ζωάννου 
«Είμαι ανύπαντρη μητέρα και το κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου που χρειάζεται στήριξη. Είμαι αγράμματη, αντιμετωπίζω δυσκολίες, αλλά θα νικήσω. Μου λένε να σταματήσω,  τι θέλω τώρα στα γεράματα να ασχολούμαι με το σχολείο. Είμαι πεισματάρα και θα τα καταφέρω και εδώ.
Θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με την  Πληροφορική.

Μανώλης Σκιαθίτης-Πάτρα Κοντίλη 
Είναι σύζυγοι και παρακολουθούν τα μαθήματα μαζί.
«Ήθελα να συμμετάσχω από παλιότερα, δεν τα κατάφερα, αλλά όταν αποφάσισε να συμμετάσχει η γυναίκα μου, γράφτηκα κι’ εγώ. Δεν το μετανιώσαμε, κάναμε πολύ καλά. Οι καθηγητές έχουν μεταδοτικότητα», λέει ο Μανώλης.
«Δουλεύω από μικρή και είχα παρατήσει το σχολείο», συμπληρώνει η σύζυγος.
«Τώρα που μεγάλωσαν τα παιδιά μου, αποφάσισα να αφιερώσω κάτι και σε εμένα. Πέρσι δούλεψα καθαρίστρια πέντε μήνες στην Περιφέρεια, αλλά τους έκανα και δουλειές γραφείου που δεν τις κάνουν απόφοιτοι γυμνασίου. Μάθαμε εκπληκτικά πράγματα στην εκδρομή στο τζαμί και τα λουτρά».

Ζαμπέλλα Καράδη 
«Θα μου λείψει πολύ, θα συγκινηθώ όταν τελειώσω φέτος, όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω τα μαθήματα, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα περνούσα τόσο καλά με τους συμμαθητές μου, τους καθηγητές, εισέπραξα και προσέφερα εκτίμηση, σεβασμό, κατανόηση. Πέρσι είχαμε καθηγητές από την αρχή και είχαμε ξεκινήσει αμέσως τα μαθήματα. Φέτος καθυστερούν. Το κράτος νομίζει ότι θα κερδίσει χρήματα, αλλά αντίθετα χάνει».

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας έχει ανοίξει και πάλι τις πύλες του από τις αρχές του Οκτώβρη και δίνει τη δυνατότητα στους απόφοιτους της υποχρεωτικής δημοτικής εκπαίδευσης  να αποκτήσουν απολυτήριο γυμνασίου. Η μόνη προϋπόθεση είναι ηλικιακά να έχουν κλείσει το 18ο έτος και να έχουν τελειώσει το δημοτικό
Αγκαλιάζει όμως και αυτούς που δεν διαθέτουν ούτε απολυτήριο δημοτικού.
«Γράφονται ως Παρατηρητές, παρακολουθούν τα μαθήματα και στη συνέχεια μετέχουν στις εξετάσεις της Πρωτοβάθμιας. Όταν αποκτήσουν το απολυτήριο του δημοτικού συνεχίζουν κανονικά σε εμάς και παίρνουν του γυμνασίου όταν ολοκληρώσουν τη δεκαοχτάμηνη φοίτηση  των δύο σεζόν», δηλώνει ο διευθυντής  Α. Τσέος.
Οι μαθητές είναι αρκετοί. Συνολικά και στις δύο τάξεις είναι 60, από τριάντα σε κάθε έτος.
Μόνιμοι Σύμβουλοι
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι να ανοίξει δρόμου εργασίας σε αυτούς που δεν έχουν ίδιες ευκαιρίες με τούς άλλους επειδή δεν διαθέτουν απολυτήριο γυμνασίου. Σημαντικό θεωρεί ο Α. Τσέος το ότι στον οργανισμό υπάρχουν μόνιμοι Σύμβουλοι Ψυχολόγοι και Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των “απόφοιτων”.
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ