30.7.2014 11:06

Είδαν και με τα μάτια τους

Την καταστροφή που προκάλεσε στη μαστιχοκαλλιέργεια η βροχή της προηγούμενης εβδομάδας είδαν με τα ίδια τους τα μάτια τα στελέχη του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν γι αυτό τον λόγο στο νησί κι επισκέφτηκαν το Νεοχώρι, τα Θυμιανά, την Καλλιμασιά τον Καταρράκτη τα Νένητα και το Βουνό, ενώ σήμερα θα βρεθούν στα κεντρικότερα χωριά όπως ο Αγ. Γιώργης, ο Ζυφιάς κ.λπ.

Οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ διαπίστωσαν σχεδόν αμέσως το μέγεθος της καταστροφής. Στα «τραπέζια» των σκίνων, εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχε το ασπρόχωμα και τα πρώτα δάκρυα του μαστιχιού, πλέον δεν υπάρχει τίποτα. Το μαστίχι που πρόλαβε να στεγνώσει πριν τη βροχή έχει μαυρίσει ενώ εκείνο που δεν είχε στεγνώσει παρασύρθηκε από τα νερά.

Μεγάλη καταστροφή

Οι εκτιμητές υπολογίζουν την καταστροφή πάνω από 50% ενώ κάποιοι παραγωγοί κάνουν λόγω και για 80%. Επιπλέον το άλλο σημαντικό σκέλος είναι και η καθυστέρηση στη γεωργική εργασία, αφού η διαδικασία επί της ουσίας θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.

Οι δηλώσεις

Μετά τους κατά τόπους ελέγχους από τους απεσταλμένους του ΕΛΓΑ θα ακολουθήσουν οι δηλώσεις των παραγωγών. Εκεί θα πρέπει και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας 10 λεπτά ανά δέντρο που έχει υποστεί ζημιά και να καταθέσουν τις δηλώσεις τους μέχρι  τις 8 Αυγούστου στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Και επανέλεγχος

Και ως είθισται, η διαδικασία  δεν σταματά εδώ αλλά θα υπάρχει και επανέλεγχος πριν τις αποζημιώσεις για αυτό και ο παραγωγός θα πρέπει να αφήσει άθικτο τουλάχιστον ένα μαστιχόδεντρο ανά χωράφι ως αποδεικτικό της καταστροφής.

Μοιράζουν ασπρόχωμα

Ξεκίνησε η διανομή ποσότητας άσπρου χώματος από την ΕΜΧ στους παραγωγούς. Η καλλιέργεια μετά τη βροχόπτωση επανέρχεται στο αρχικό στάδιο κι έτσι οι παραγωγοί θα πρέπει να καθαρίσουν ξανά τα μαστιχόδενδρα και να ασπροχωματίσουν για δεύτερη φορά. Μ ε απόφαση του το ΔΣ της ΕΜΧ όρισε την τιμή στο 1 ευρώ ανά τσουβάλι και ξεκίνησε από χθες η διανομή με 7 νταλίκες που άδειασαν μέσα σε λίγες ώρες ενώ η διανομή συνεχίζεται και σήμερα.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ