9.2.2016 12:27

Είδαμε το φως;

Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

 Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον το μεγαλεπίβολο σχέδιο του Δήμου Χίου να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες φωτισμού σε ολόκληρο το νησί με νέους, τύπου Led, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χρημάτων που δαπανώνται σε ετήσια βάση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης αναμένεται να δώσει το πράσινο φως προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για τη σταδιακή αντικατάσταση 20.000 φωτιστικών σωμάτων σε ολόκληρη τη Χίο.

Πώς θα γίνει η αλλαγή

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, η μελέτη αναμένεται να αναληφθεί από μία από τις 32 πιστοποιημένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια. Οι συγκεκριμένες εταιρίες αναλαμβάνουν εξολοκλήρου τον κόστος αλλαγής των λαμπτήρων με την προϋπόθεση ότι θα λαμβάνουν για τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια ένα ποσό από τα ανταποδοτικά τέλη.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών η εταιρία θα έχει την ευθύνη για την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε περίπτωση βλάβης ενώ θα αναλάβει εξολοκλήρου και τη συντήρησή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Δήμος θα απαλλαχθεί από το κόστος των συνεργείων ηλεκτροφωτισμού. Το πιο σημαντικό όμως όφελος, που αφορά κυρίως στους ίδιους τους δημότες είναι η επικείμενη εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας. Μέσα από το συγκεκριμένο σύστημα προβλέπεται η πλήρης χαρτογράφηση όλων των φωτιστικών σωμάτων με στόχο ο Δήμος να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο ποιοι λαμπτήρες δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να επεμβαίνει άμεσα μέσα από τα συνεργεία του αναδόχου το αργότερο μέσα σε 72 ώρες.

Για να γίνει αντιληπτή η εξοικονόμηση χρημάτων, αρκεί κανείς να λάβει υπόψη του ότι μόνο η αλλαγή των 4.200 φωτιστικών σωμάτων εντός των ορίων της πόλης θα επιφέρουν στον Δήμο ετήσιο όφελος της τάξεως των 162.000 ευρώ ενώ ακόμα 50.000 ευρώ θα εξοικονομηθούν από το κόστος ετήσιας συντήρησής τους. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ