6.5.2016 12:16

«Έχουμε μάθει να ζούμε με τις προκλήσεις…»

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΙΓΝΟΥΣΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ

Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Οινουσσών την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα  από τις Τουρκικές προκλήσεις. Χαρακτηρίζουν  υπερβολική  την προβολή του θέματος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας, τονίζουν ότι οι παραβιάσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο γι’ αυτούς, αλλά δεν  υποβαθμίζουν τα γεγονότα.

Αναπόφευκτα έχουν επηρεαστεί ψυχολογικά και ανησυχούν, όμως υποστηρίζουν ότι η καθημερινότητα τους έχει επηρεαστεί ελάχιστα. Κυρίως οι αλιείς αποφεύγουν να ψαρεύουν ανοικτά του νησιού της Παναγιάς και καλάρουν κυρίως ανάμεσα στα νησιά του συμπλέγματος των Οινουσσών. Κατά τα άλλα η επισκεψιμότητα του Πάσχα δεν μειώθηκε ποσοτικά και ποιοτικά αλλά  επικεντρώθηκε  κυρίως τις μέρες της μεγάλης εβδομάδας, η κίνηση στα καταστήματα σίτισης παρέμεινε στα στάνταρ της εποχής και οι επαφές των κατοίκων με τους Τούρκους  φίλους και επισκέπτες παραμένουν αδιατάραχτες.

«Τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει από τη συνηθισμένη καθημερινότητα,  δεν επικρατεί πανικός, οι παραβιάσεις έχουν ενταθεί, αλλά έχουμε κάθε μέρα, δεν είναι μόνο τωρινό φαινόμενο, απλά τώρα έχουν ενταθεί, αλλά έχουμε την εμπειρία και  αντιμετωπίζουμε σωστά την κατάσταση», δηλώνει ο Κώστας Λιγνός ιδιοκτήτης του ενημερωτικού σάϊτ «Αιγνούσα κλικ», στο facebook.

«Η ψυχολογία μας είναι λογικό να έχει επηρεαστεί, όταν βλέπεις 200 μέτρα πάνω από το κεφάλι σου  Τούρκικα πολεμικά αεροπλάνα, ξέρεις ότι δεν θα σου ρίξουν λουλούδια αν απαιτηθεί, αλλά τα πράγματα δεν έχουν ξεφύγει. Περισσότερο κακό έχει κάνει η υπερβολική προβολή του θέματος από τα πανελλαδικής εμβέλειας Μ.Μ.Ε. Με παίρνουν τηλέφωνα από Αμερική  πανικοβλημένοι και με ρωτούν τι γίνεται και τι να κάνουν με τις περιουσίες τους, βάζω τα  γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση και τους καθησυχάζω».

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας « Πατερόνησσο» Περικλής Μήλιας τονίζει ότι οι περισσότεροι  τουρίστες του Πάσχα επηρεάστηκαν και μετατόπισαν για μερικές μέρες  την επίσκεψη τους, αλλά γενικά η εμπορική κίνηση το νησί επηρεάστηκε ελάχιστα  έως και καθόλου.

«Έχουμε συνηθίσει πιά,  εδώ  έχουμε παραβιάσεις 365 μέρες το χρόνο. Από την υπερπροβολή του θέματος πιο πολύ έχουν τρομάξει οι άλλοι, παρά εμείς οι κάτοικοι. Η δουλειά πήγε καλά, δεν έχουν επηρεαστεί και οι επαφές μας με τους Τούρκους. Την Κυριακή του Πάσχα είχα στην ταβέρνα  δύο οικογένειες Τούρκων φίλων, πριν από εμένα ήταν στη Λαγκάδα και μου τηλεφώνησαν «Περικλή ερχόμαστε,  ετοίμασε τραπέζι». Τώρα  είναι πάλι στη Χίο. Κανονικά συνεχίζουμε  και τις ηλεκτρονικές επαφές με τους Τούρκους  φίλους μας στο fb», λέει με πειστικότητα.

Οι αριθμοί

Την ατμόσφαιρα επιβεβαιώνει με στοιχεία και ο δήμαρχος Στέφανος Βογιατζής.

«Την Τρίτη αναχώρησαν 118 από τους επισκέπτες, αλλά  αρκετοί παραμένουν ακόμη στο νησί. Μόνο οι ψαράδες μας αποφεύγουν την Παναγιά και ψαρεύουν  ανάμεσα στα νησάκια  της περιοχής μας», συμπληρώνει και υπογραμμίζει ότι οι Οινουσσιώτες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα αλλά και δεν εφησυχάζουν.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ