3.12.2015 13:18

Έχουμε ακόμα δρόμο…

ΟΥΤΕ ΣΤΟ 1/5 ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Την επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων αλλά και των κινήσεων εκ μέρους του Δήμου που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο νησί, καταδεικνύουν οι πρώτες εκτιμήσεις από πλευράς υπευθύνων.

Παρότι το πρώτο τρίμηνο από τη στιγμή που ο Δήμος ανέλαβε την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών με ίδιες δυνάμεις ολοκληρώνεται με το τέλος του χρόνου, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μία μικρή αύξηση, η οποία όμως απέχει έτη φωτός από τον εθνικό στόχο του 55%.

«Ακόμα δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το ποσοστό της ανακύκλωσης. Όταν η διαδικασία είχε αναληφθεί από την «Οικόπολις» οι πολίτες ανακύκλωναν περίπου το 4% των απορριμμάτων τους. Σήμερα τρεις μήνες αφότου ο Δήμος την ανέλαβε υπολογίζουμε ότι έχει ξεπεράσει το 6%, χωρίς όμως να μπορούμε να το πούμε ασφαλώς επί του παρόντος», ανέφερε στον «π» ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ Σ. Συριώδης.

«Να εκπαιδευτεί η κοινωνία»

Θεωρώντας ότι τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται στην έλλειψη ενημέρωσης από τον κόσμο ο κ. Συριώδης αναφέρθηκε στη σημασία δράσεων εκ μέρους του Δήμου που θα καταδείξουν ότι η ανακύκλωση αποτελεί μονόδρομο για τα επόμενα χρόνια.

«Έχουμε σχεδιάσει μία σειρά δράσεων σε συνεργασία με διάφορους φορείς του νησιού. Ο στόχος μας είναι να ενημερωθούν σημαντικές κοινωνικές ομάδες όπως τα παιδιά αφού θα αποτελέσουν τους αυριανούς υπεύθυνους πολίτες αυτού του τόπου. Έτσι ξεκινάμε καμπάνιες εκστρατείας και ενημέρωσης των κατοίκων με στόχο να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της ανακύκλωσης και ως προς το περιβάλλον αλλά και ως το κομμάτι των ανταποδοτικών που εισπράττει ο Δήμος», εξήγησε ο κ. Συριώδης.

Ξεκινάει η ανακύκλωση του γυαλιού

Ερωτώμενος για την καθυστέρηση που υπάρχει στο κομμάτι της ανακύκλωσης του γυαλιού ο κ. Συριώδης σημείωσε ότι αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραληφθεί τα δύο απορριμματοφόρα από την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης.

«Στην παρούσα φάση το δίκτυο των κάδων ανακύκλωσης αποτελείται από 300 κομμάτια, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι απ’ ότι όταν τη διαχειρίζονταν η ιδιωτική εταιρία. Με την παραλαβή των δύο απορριμματοφόρων θα απεμπλέξουμε από τη διαδικασία της αποκομιδής το γερανοφόρο όχημα που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα αυτό να διατίθεται σχεδόν αποκλειστικά για την περισυλλογή γυαλιού από τους ειδικούς κάδους που θα αναπτύξουμε σε όλη τη Χίο», δήλωσε.

«Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου. Το σημαντικό είναι ότι ο Δήμος σε ότι αφορά στο γυαλί θα το διαχειρίζεται μόνος του. Αυτό σημαίνει ότι θα εισπράττει και τα ανταποδοτικά αλλά και τα χρήματα από την πώλησή του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ