1.12.2015 11:26

Εγείρουν θέμα κλεπταποδοχής

ΠΟΙΝΗ 4 ΜΗΝΩΝ ΜΕ ΤΡΙΕΤΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΕΙΡΑ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΣΕ «ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ» ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΧΙΟΥ

Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η κλοπή κάθε λογής μετάλλων από συγκεκριμένη σπείρα νεαρών Ρομά, καταδεικνύουν οι διαρρήξεις σε «Θαλασσοπούλια» και Ναυτικό Όμιλο Χίου.

Κύριο χαρακτηριστικό των δύο περιστατικών είναι το γεγονός ότι οι κλέφτες δεν αρκέστηκαν στα παλιοσίδερα αλλά προκάλεσαν ζημιές χιλιάδων ευρώ προκειμένου να αφαιρέσουν κάθε μεταλλικό στοιχείο που υπήρχε στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

«Ξήλωσαν τα παράθυρα για να πάρουν το μέταλλο»

Το μένος αλλά και η καταστροφική διάθεση των δραστών αποτυπώνεται πλήρως στις δηλώσεις του προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Άγγελου Μελέκου που μιλώντας στον «π» έκανε λόγο για βανδαλισμούς άνευ προηγουμένου. Ακόμη περισσότερη αξία παίρνουν τα λεγόμενά του, όταν έγινε γνωστό ότι μέλη της ίδιας οικογένειας Ρομά είχαν καταδικαστεί ακόμα τρεις φορές στο πρόσφατο παρελθόν για ζημιές που προκάλεσαν και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΝΟΧ.

«Για να καταλάβει ο κόσμος για το μέγεθος της καταστροφής θα πρέπει εξ αρχής να τονίσουμε ότι στον δεύτερο όροφο του κτιρίου δεν υπήρχαν παρατημένα παλιοσίδερα. Απλά οι συγκεκριμένοι πήγαν έσπασαν τα τζάμια και στη συνέχεια ξεκινούσαν να ξηλώνουν τα κουφώματα από τον τοίχο. Έπειτα τα τεμάχιζαν και τα τοποθετούσαν σε μεγάλες σακούλες οικοδομής. Είναι η τρίτη φορά που μέλη της ίδιας οικογένειας εισβάλλουν στο κτίριο», ανέφερε ο κ. Μελέκος σημειώνοντας ότι εκτός των άλλων έχει υποστεί σημαντικές φθορές και το αρχείο του Ομίλου.

«Πλέον θα πρέπει να μεταφέρουμε το αρχείο μας σε άλλες εγκαταστάσεις. Όπως και να έχει τα κουφώματα και τα τζάμια θα πρέπει να αγοραστούν και να τοποθετηθούν εκ νέου», κατέληξε ο ίδιος.

«Να ενεργοποιηθεί η κοινωνία»

Μία άλλη διάσταση αυτή της κλεπταποδοχής αλλά και της ενεργοποίησης της κοινωνίας θέτει μέσω του «π» ο Αντώνης Ζαννίκος που μέσα σε ένα βράδυ είδε τις εγκαταστάσεις του στα «Θαλασσοπούλια» να γίνονται φύλλο και φτερό.

«Στην περίπτωσή μου τα σιδερικά εντοπίστηκαν σε συγκεκριμένη ιδιωτική μάνδρα έτοιμα για προώθηση στην Αθήνα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι για ποιο λόγο από τη στιγμή που είχε γίνει γνωστή η υπόθεση μέσω των ΜΜΕ, ο ιδιοκτήτης δεν ειδοποίησε την Αστυνομία. Ήξερε με ποια άτομα είχε να κάνει όταν του τα παρέδωσαν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ανοίξουμε το θέμα της κλεπταποδοχής αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κοινωνία απέναντι σε αυτά τα άτομα που εδώ και χρόνια έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να ενταχθούν φυσιολογικά στο κοινωνικό σύνολο. Να δούμε επίσης και τι γίνεται με αυτά τα σιδερικά που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος. Αν ήμουν στη θέση του ιδιοκτήτη της μάντρας το λιγότερο που θα έκανα αν μου τα έφερναν τα συγκεκριμένα άτομα θα ήταν να καλέσω αμέσως την αστυνομία», σημείωσε ο κ. Ζαννίκος.

Δύσκολο να ταυτοποιηθούν

Από την πλευρά της πάντως η Αστυνομία σημείωσε μέσω του «π» ότι υπάρχει αντικειμενική δυσκολία στον ιδιοκτήτη μάνδρας σιδερικών να αναγνωρίσει αν τα μέταλλα αποτελούν προϊόντα κλοπής ή όχι. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί στέλεχος της Α.Δ. Χίου, τις περισσότερες φορές οι Ρομά πηγαίνουν τα σιδερικά τεμαχισμένα και ανάμεικτα με αποτέλεσμα να μην μπορείς να διακρίνεις από πού προέρχονται.

«Αυτό το οποίο οφείλουν να κάνουν οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες είναι να τηρούν αναλυτική κατάσταση με τα μέταλλα που δέχονται καθώς και την ταυτότητα όσων τα προσκομίζουν. Από τον έλεγχο που κάνουμε όλα τα βιβλία τηρούνται όπως θα έπρεπε γεγονός που μας βοηθάει να καταλήξουμε στην ταυτότητα των δραστών», σημείωσε το συγκεκριμένο στέλεχος στον «π».

Σε ότι αφορά τις ποινές στους 5 Ρομά στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι αφού τους επιβλήθηκαν ποινές 4 μηνών φυλάκισης με 3ετή αναστολή, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για το αν τελικά η Δικαιοσύνη αντιλαμβάνεται και βοηθάει έμπρακτα στην εξάλειψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ