5.12.2016 14:05

Δύο κεράκια στη μνήμη της Μαρίνας και του Βασίλη…

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ, ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΕ ΔΥΟ ΝΕΑΡΑ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΑ

Άνθρωπος σημαίνει μνήμη και η μνήμη είναι ένα σημαντικό τμήμα της ανθρώπινης υπόστασης που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα όντα. Με αυτό το δεδομένο είναι σημαντικό να επαναφέρουμε στη μνήμη μας σημαντικά γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη χώρα, τον τόπο, το νησί μας.

Σήμερα  συμπληρώνονται 46 χρόνια από τη συντριβή  του αεροπλάνου της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην Κερατέα, στις 6 Δεκεμβρίου του 1969. Το τρομερό  αεροπορικό δυστύχημα κόστισε τη ζωή σε 90 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο Χιώτες σε διακριτές διαφορετικές θέσεις.

Η 22χρονη Μαρίνα Μάσχα  ήταν αεροσυνοδός και ο σχεδόν συνομήλικος της  Βασίλης Κυδώνης ήταν  επιβάτης. Το καντήλι της ζωής τους σταμάτησε την ώρα της σύγκρουσης του μοιραίου αεροπλάνου στα βουνά της Αττικής.

Ιστορία

Ένα αφιέρωμα στα πληρώματα των αεροπλάνων τότε κα σήμερα ήταν αρκετό να ξυπνήσει μνήμες και κάποιοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στα δύο αγαπητά νεαρά θύματα.

Όνειρο τότε των περισσότερων κοριτσιών ήταν αν γίνουν αεροσυνοδοί. Η Μαρίνα  πάλεψε και το κατάφερε, αλλά πλήρωσε με τη ζωή της το τίμημα. Η Μαρίνα ήταν κόρη του γιατρού Ηλία Μάσχα και ο Βασίλης ερχόταν στη Χίο με άδεια από το Ναυτικό όπου υπηρετούσε

Πλήρωσε με τη ζωή της

Τη φίλη των νεανικών τους χρόνων  θυμήθηκαν δύο οικογενειακοί φίλοι, ο  Στέλλιος Τσιροζίδης  και ο Δημήτρης Αναγνώστου.

 «Η όμορφη Χιωτοπούλα  Μαρίνα Μάσχα, που η οικογένειά της έμενε στη Φλοίσκου, πλήρωσε με τη ζωή της αυτό το όνειρο... Η οικογένεια της έμενε στην οδό Φλοίσκου»… μας πληροφόρησε ο Στέλιος και τη σκυτάλη παρέλαβε ο Δημήτρης Αναγνώστου

 

«Η μοιραία ημέρα ήταν  6-12-1969 οι νεκροί ήταν 90  μεταξύ των οποίων και η αλησμόνητη Μαρίνα Μάσχα, η όμορφη φίλη της φοιτητικής καλοκαιρινής παρέας. Ήταν μόλις 22 ετών και είχε το «όνειρο» να φορέσει την στολή της αεροσυνοδού. Ήταν κόρη του υφηγητή γιατρού κ. Η. Μάσχα. Η Μαρίνα σκόπευε να σπουδάσει νομικά αλλά τελικά άλλαξε γνώμη και έγινε αεροσυνοδός, μοιραία απόφαση για την ίδια και τους αγαπημένους της πατέρα και αδελφή. Τα καλοκαίρια που ερχόταν  στην Χίο, έμεναν στο πατρικό σπίτι στην οδό  Φλοίσκου, όπου σήμερα  στεγάζεται το Εθνικό Κτηματολόγιο. Ήταν ωραίες  εποχές, αξέχαστα τα πάρτι στην Φλοίσβου. Το σπίτι ρήμαξε και πουλήθηκε ... Έφυγε τόσο άδικα ...ο Θεός να την αναπαύσει…»

 

Κι’ ένας Σιδηρουντιανός

 

Ο γιατρός Σίμος Γεραζούνης  πρόσθεσε τη δική του ελεγεία στον συντοπίτη του.

« Μεταξύ των θυμάτων ήταν κι ο Βασίλης Ι. Κυδώνης από τη Σιδηρούντα , υπηρετούσε τη θητεία του στο Ναυτικό στο ναύσταθμο στη Κρήτη και ερχόταν με άδεια ...».

Ανάβουμε δύο  κεράκια  στη μνήμη τους…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ