29.7.2014 15:15

«Δυο φωνές» στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΖΗΤΑ Η ΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δυο διαφορετικές τάσεις, νοοτροπίες και πολιτικές συγκρούονται στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε όλα τα επίπεδα, από το τη βάση ως την κορυφή.

Οι δυο «τάσεις» αρχίζουν και ξεδιπλώνονται πλέον σε όλα τα επίπεδα και όλες τις επιλογές της διοίκησης με μπόλικη μουρμούρα στα χωριά και σενάρια που αφορούν ακόμη και στη δημιουργία ολόκληρης ομάδας με εφαλτήριο το Πυργί, που στόχο θα έχει την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης.

Οι φήμες

Φήμες εμφανίζουν το Πυργί, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά στην παραγωγή μαστίχας να πρωταγωνιστεί, σε μια πρωτοβουλία πίεσης της διοίκησης της ΕΜΧ αν όχι, εμφανούς «ανατροπής της», ώστε να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών. Η αδυναμία της διοίκησης της Ε.Μ.Χ. να επικοινωνήσει στη βάση την πολιτική που ακολουθεί και να ενημερώσει τους μαστιχοπαραγωγούς για τα βασικά θέματα που τους αφορούν έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για σπορές πληροφοριών όπως ακόμη και τη δημιουργία νέου συνεταιρισμού από το Πυργί, σενάριο που μπορεί να μοιάζει ακατόρθωτο, δεν αποκλείεται όμως στη βάση των όσων αναπτύσσονται.

Ο άλλο πόλος

Τόσο σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο μαστιχοπαραγωγών πληθαίνουν οι φωνές που θέλουν αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της Ένωσης. Η αγορά είναι άκρως ανταγωνιστική. Το προϊόν της μαστίχας είναι μοναδικό, αλλά ουδέποτε κατάφερε η ΕΜΧ να κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό αυτή τη μοναδικότητα.

«Πρέπει η Ε.Μ.Χ να λειτουργεί πλέον με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δεν μπορείς αλλιώς να ανταγωνιστείς μεγαθήρια. Δεν  είμαστε ούτε δημόσιος φορέας ούτε Νομικό πρόσωπο για να λειτουργεί έτσι το προσωπικό μας και όχι μόνο» αναφέρουν πηγές από την Ε.Μ.Χ. που έχουν ενστάσεις για το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του συνεταιρισμού.

«Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, ολόκληρες οικογένειες στηρίζουν τη διαβίωση τους αποκλειστικά στη μαστιχοκαλλιέργεια κι αυτοί είναι εκείνοι που πιέζουν και θα πιέζουν έτσι ώστε το προϊόν να φτάσει παντού, να δημιουργηθούν καινούργιες αγορές, να προωθηθεί. Εμείς εκεί που πουλούσαμε πριν δεκαετίες εκεί πουλάμε. Πρέπει να εισάγουμε τεχνογνωσία από μεγάλες εταιρείες στην προώθηση προϊόντων κι όχι να προσλαμβάνουμε στο εμπορικό τμήμα με κριτήρια ΑΣΕΠ. Η ΕΜΧ δεν είναι δημόσιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά, αποκαλύπτοντας πως άλλο ένα επίπεδο διαφορετικής άποψης και νοοτροπίας αφορά στην επιλογή προσωπικού και συνεργατών της Ένωσης, θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα.

Μάλιστα για το θέμα έχουν γίνει αναφορές και σε ιστότοπους με ενδιαφέρον για τα ζητήματα των μαστιχοπαραγωγών και προφανώς έχουν περιέλθει και στην αντίληψη της διοίκησης της Ένωσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ