28.9.2016 10:04

Δική μας υπόθεση η λύση

ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ

Δώσαμε πλουσιοπάροχα πίστωση χρόνου σε όσους θα έπρεπε να δρομολογήσουν μία ανεκτική λύση για την ιδιομορφία του μεταναστευτικού στο Βόρειο Αιγαίο. Σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς παράγοντες, στην κυβέρνηση, στους αυτοδιοικητικούς μας εκπροσώπους. Ένα χρόνο τώρα βολεύτηκαν με την ψευδαίσθηση ότι τα νησιά (κατά κύριο λόγο Λέσβος και Χίος) αποδέχονται να μετατραπούν σε πεδία κοινωνικών πειραματισμών.

Η απουσία σοβαρού τουριστικού ρεύματος σ’ αυτά δεν κίνησε εξ αρχής αντίρροπες δυνάμεις. Με ψέματα καταστρατήγησαν τις συμβάσεις που οι ίδιοι πρότειναν και έχουν μεταφέρει στα δύο νησιά το διπλό βάρος και των νησιών υποδοχής και των τόπων παραμονής προσφύγων και μεταναστών.

Οι επιπτώσεις των «δεμένων χεριών» από την πλευρά μας, γίνονται καθημερινά και πιο ορατές. Το νησί τροφοδοτείται με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό απελπισμένων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων την ώρα που- μας αρέσει, δεν μας αρέσει- τα ευρωπαϊκά σύνορα έκλεισαν ερμητικά.

Φυσική συνέπεια τα κρούσματα παραβατικότητας να αυξάνονται, η φιλήσυχη ζωή του τόπου μας να διαταράσσεται, οι δομές υποστήριξης να μην αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη. Οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου, καταδικαστικές για το μέλλον μας. Όσοι πρόσκαιρα είδαν τις τσέπες τους να θησαυρίζουν από την ξαφνική παρουσία στο νησί επαγγελματικών αλληλέγγυων από όλο τον κόσμο ή το ξεζούμισμα των πρώτων προσφύγων τώρα αρχίζουν να κατανοούν πως η τοπική οικονομία, ξεφεύγει οριστικά από την τροχιά που σχεδίαζε.

Μεταναστευτικό και τουρισμός, είναι έννοιες αποκλείνουσες, το βιώσαμε ήδη το καλοκαίρι, θέλει δε τον πολύ χρόνο του για να επουλωθεί η τραυματισμένη εικόνα του νησιού. Την περίοδο σχεδιασμού της αναπτυξιακής ρότας σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, η δική μας ικμάδα δυνάμεων είναι δεσμευμένη να επικεντρώνεται στη μεταναστευτική καθημερινότητα.

 

Οι έχοντες την ευθύνη

Δημοκρατικοί και ευρωπαϊκοί θεσμοί κάνουν τη δουλειά τους. Φόρτωσαν το πρόβλημα σε Χίο και Λέσβο, απασχολούν εδώ και κάμποσους δικούς τους ανέργους και αποποιούνται κάθε συζήτησης ακόμα και για έναν πρόχειρο σχεδιασμό συμπαράστασης στα νησιά.

Μας έκαναν χάρη (!) αφήνοντας τον Φ.Π.Α. στα προηγούμενά του επίπεδα και πιθανά πιστεύουν ότι με την παράταση του μέτρου για άλλους 6 μήνες θα αποκοιμίσουν τις κοινωνίες.

Η κυβέρνηση μια χαρά βολεύτηκε. Αφού στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να συγκρατήσει 10.000 απελπισμένους γιατί να ανοίξει παρόμοια μέτωπα και στην υπόλοιπη χώρα; Συμπεριφέρεται δε με τόσο ιταμό τρόπο, που ως και τα στοιχειώδη αντίβαρα μιας οικονομικής ανταπόδοσης, έστω με τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών, από τοπικές επιχειρήσεις, τα μετατρέπει σε σκανδαλώδεις συμβάσεις με εταιρίες γίγαντες. Βλέπει ότι δεν ανοίγει ρουθούνι.

Η αυτοδιοίκηση είτε έχει γίνει ουρά και απολογητής της κυβερνητικής πολιτικής στη δημοτική της έκφραση, είτε ζαλίζεται από τις εναλλαγές της θέσης της στην περιφερειακή της μορφή. Πάντως αδυνατεί να εκφράσει τη συλλογική απαίτηση του τόπου.

Τέλος, η κλασσική ηγεμονεύουσα τάξη του νησιού, με την προβιά της αλληλέγγυας δράσης τώρα, διαιρεί καθημερινά τον τόπο σε «δημοκράτες» και «φασίστες» πετώντας με ευκολία λάσπη επί δικαίων και αδίκων και ακυρώνοντας τη σημαντική ανθρωπιστική συμβολής της διεκδικώντας το μονοπώλιο σε αυτή.

Η δική μας απάντηση

Απόψε έφθασε η ώρα του φραγμού. Κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι στο όνομα της ελεύθερης διακίνησης των λαών δεν αποδέχονται τη δική τους καταδίκη, φωνάζουν δυνατά «δεν πάει άλλο». Κάνουν σαφές ότι η Χίος ουδέποτε υπήρξε ξενοφοβικό ή αφιλόξενο νησί, δεν έχουν τίποτα με τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας, δεν μπορούν όμως να αποδεχτούν με απάθεια τη βίαιη μεταστροφή της δική τους ζωής, επειδή οι έχοντες την ευθύνη έχουν επιλέξει ρόλο θεατή των εξελίξεων.

Η Χίος ξέρει τι διεκδικεί. Η ιστορία για άλλη μία φορά τη σημάδεψε λόγω γεωφυσικής θέσης, να είναι μέρος ενός παγκόσμιου προβλήματος. Ζητά την άμεση εκκένωση όλων των δομών παραμονής προσφύγων. Τη δημιουργία ενός νέου, για την παραμονή στο νησί μας το πολύ για μία εβδομάδα των θυμάτων από τα κυκλώματα διακίνησης, εν γνώσει τους ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής επαγγελίας είναι από εδώ κλειστός.

Στην εβδομάδα επάνω όμως, για να μη δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας στη δομή, να αναχωρούν από το νησί για την πρωτεύουσα. Είναι καθαρά ευθύνη της κυβέρνησης που θα τους κατανείμει στη συνέχεια. Ο ρόλος το νησιού υποδοχής είναι υπεραρκετός για τη Χίο. Απέδειξε πέρσι πως τον φέρνει εις πέρας με ανεξάντλητα αποθέματα ανθρωπιστικής διάθεσης. Δεν μπορεί όμως να αντέξει και το φορτίο ενός τόπου παραμονής άνω των 5.000 όπως προβλέπεται να είναι πολύ σύντομα.

Ουδόλως μας απασχολεί πως μπορεί να το πετύχει η κυβέρνηση. Να κόψει πια το κεφάλι της. Και να καταλάβει ότι η απόφασή της να θυσιάσει δύο μεγάλα νησιά για να βρει εκείνη την ησυχία της δεν γίνεται πια αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία του τόπου μας.

Εμείς λοιπόν θα δώσουμε τη λύση, με πρώτη αποφασιστική κίνηση την παρουσία μας απόψε στις 18:00 στην Πλατεία Βουνακίου.

«π»

 

Ας προσέξει η Αστυνομία το «καπέλωμα» στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου ήταν ένα σαφές κυβερνητικό μήνυμα προτροπής σε σκλήρυνση της στάσης της απέναντι σε εκδηλώσεις αντίθεσης των Χιωτών σε όσα διαδραματίζονται. Δικαιολογημένα εν μέρει, όταν καταγράφονται ακραίες ηγετικές συμπεριφορές.

Είναι πολύ μικρή η κοινωνία μας για να μην ξέρει ο ότι οι αποψινοί διοργανωτές της συγκέντρωσης δεν έχουν καμία απολύτως εμπλοκή, ούτε με περιθωριακά ακροδεξιά στοιχεία, ούτε με κομματικές υποδείξεις. Είναι πρόσωπα με σεβαστό παρελθόν στον τόπο μας που διεκδικούν ανάλογο μέλλον. Ας προσέξει λοιπόν πολύ καλά η Αστυνομία το σημερινό ρόλο της. Υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή και οφείλει να την εντοπίσει και να τη σεβαστεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ