7.11.2016 13:24

Δεν κλείνει η ψαλίδα

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 2,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΞΥ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΔΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑ ΦΑΝΤΑΖΕΙ ΚΟΛΑΣΗ ΓΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο αδυναμίας ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του έρχεται για πρώτη φορά ο Δήμος Χίου με τα αυξημένα έξοδα από τη μία και τις περικοπές των επιχορηγήσεων από την άλλη, να δημιουργούν «μαύρη τρύπα» της τάξεως των 2,5 εκ. ευρώ.

Όπως όλα δείχνουν, οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί που χαρακτηρίστηκαν ως «προϋπολογισμοί ανάγκης», θα φαντάζουν σε λίγο καιρό από σήμερα ιδανικοί απέναντι σε όσα θα ακολουθήσουν.

Αναφερόμενος στη ζοφερή πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στρ. Γδύσης ανέφερε στον «π» ότι πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα οικονομικά έτη από την διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη μέχρι σήμερα.

«Ο Δήμος τα τελευταία δύο χρόνια καλείται να πληρώσει περί τις 400.000 ευρώ ετησίως ως φόρο για τα μισθώματα που λαμβάνει από τα ακίνητά του. Πέρα όμως από αυτά για το 2017 δεν θα λάβουμε το 1,5 εκ. ευρώ που λαμβάναμε από την κεντρική διοίκηση από τους παρακρατηθέντες πόρους. Επιπλέον όμως χτύπημα αποτελεί το γεγονός ότι καθιερώθηκε εργοδοτική εισφορά για τους εργαζόμενους του Δήμου στο 13,33% του μισθού τους. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος θα πρέπει να βρει ακόμα 600.000 ευρώ για να καλύψει και αυτή την υποχρέωση», εξήγησε ο κ. Γδύσης στον «π», επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός.

Πάρτε δάνειο λέει το Υπουργείο

Ερωτώμενος για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Οικονομική Υπηρεσία δηλώσει αδυναμία ισοσκελισμού του Προϋπολογισμού, ο κ. Γδύσης σημείωσε ότι έχει μεταφέρει αυτό το ενδεχόμενο στο Υπουργείο Εσωτερικών, χωρίς όμως να δοθεί βιώσιμη λύση.

«Μου είπαν ότι μπορούμε να λάβουμε δάνειο ισοσκέλησης του προϋπολογισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Όμως ένα δάνειο προφανώς δεν είναι λύση, είναι ένα μπάλωμα το οποίο κάποια στιγμή θα πρέπει και αυτό να καλυφθεί», κατέληξε ο ίδιος.

Η απάντηση πάντως για το εάν οι υπηρεσίες καταφέρουν να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ εσόδων και εξόδων θα δοθεί εντός του Νοεμβρίου όπου θα παρουσιαστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός του νέου έτους.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ