1.12.2015 15:23

Δεν αυξάνονται

ΜΙΚΡΕΣ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΔΕΥΑΝΧ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Στις ίδιες τιμές θα παραμείνουν το 2016 τα πάγια στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑΝΧ, αλλά δύο κατηγορίες καταναλωτών θα ελαφρυνθούν με  τροποποιήσεις στην τιμολογιακή πολιτική. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου κατά πλειοψηφία, θα αυξηθούν τα δωρεάν κυβικά ύδρευσης και καταργείται η πρώτη κλίμακα που ισχύει για τους  καταναλωτές εννέα οικισμών των δημοτικών ενοτήτων Καρδαμύλων, Ομηρούπολης και Αμανής. Με στόχο τη δημιουργία κινήτρου ανάπτυξης του Αγροτικού τομέα, η ΔΕΥΑΝΧ  θεσπίζει νέο μειωμένο τιμολόγιο  για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες που αρδεύονται από φράγματα και έχουν αρδευτικά δίκτυα.                                   Η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ειρήνη Φρεζούλη επεσήμανε - και συμφώνησαν όλοι - ότι τα πάγια είναι ήδη πολύ ακριβά.

Ύδρευση

«Τα τιμολόγια θα παραμείνουν τα ίδια με μικρές διορθώσεις. Θα αυξηθούν από 60 σε 90 τα δωρεάν κυβικά ύδρευσης στα Καρδάμυλα,  στη Βολισσό, στη Λαγκάδα,  στη Συκιάδα, στις Καρυές, στα Αυγώνυμα, στον Ανάβατο, στη Σιδηρούντα και  στο Πιτυός», τόνισε στην εισήγηση του ο πρόεδρος Απόστολος Τζιώτης.

Αγροτικό υδρευτικό δίκτυο

Μειώνεται από 30 σε 15 λεπτά  το πάγιο που καταβάλλουν οι επαγγελματίες αγρότες, από τα τιμολόγια που ισχύουν στις άλλες περιοχές που  δεν έχουν φράγματα.  Απαραίτητη προϋπόθεση  να αποδεικνύεται  από το εκκαθαριστικό του τελευταίου έτους της φορολογικής τους δήλωσης, ότι το 50% του εισοδήματος τους  προέρχεται από αγροτικές καλλιέργειες.

«Η ανάπτυξη του Αγροτικού τομέα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του νησιού μας και σ’ αυτή την κατεύθυνση η ΔΕΥΑΝΧ δίνει το κίνητρο με μια χαμηλή τιμή του κυβικού  να δημιουργηθούν νέες δυναμικές καλλιέργειες», τόνισε ο Α. Τζιώτης.

Ορθολογικότερη λειτουργία

Πιστεύει δε, ότι μετά την  ψήφιση της ΚΥΑ και την έκδοση της εγκυκλίου ρύθμισης των δανείων  που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως την Παρασκευή, η επιχείρηση θα μπορεί να  οργανώσει αποδοτικότερα τη λειτουργία της ,  να διαμορφώσει  συνολικά ορθολογικότερα τα  τιμολόγια  και να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες.

Κατασταλτικά

 Για την μείωση της σπατάλης, τον έλεγχο των κλοπών  νερού και την καλύτερη αστυνόμευση των δικτύων  θα δημιουργηθεί  κλιμάκιο ελέγχων, το οποίο θα στελεχωθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θέση Λ.Α.Σ.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζει ότι η ΔΕΥΑΝΧ  έχει  λύσει αρκετά  «μικροπροβλήματα» , όπως τόνισε η Κλαίρη Κωστάλα, αλλά κατάθεσε δύο δικές της προτάσεις και  καταψήφισε αυτήν της διοίκησης.

1.  Να ενταχθούν στην επέκταση του δωρεάν παγίου ύδρευσης από 60 σε 90 κ.μ. οι καταναλωτές της πόλης της  Χίου και οι άνεργοι που διαθέτουν κάρτα του ΟΑΕΔ.

2. Να ενταχθούν στο νέο αγροτικό τιμολόγιο  και αυτοί που δεν είναι επαγγελματίες αγρότες .

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ