30.7.2012 13:27

Βίωσαν την εμπειρια του τροχαίου (ΒΙΝΤΕΟ)

- Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

 

Την εμπειρία της ανατροπής του αυτοκινήτου σε συνθήκες ατυχήματος έζησαν σήμερα το πρωί όσοι πολίτες βρέθηκαν στην πλατεία Βουνακίου στα πλαίσια του διημέρου οδικής ασφάλειας που διοργανώνουν από κοινού το Ι.Ο.Α.Σ. «Πάνος Μυλωνάς», ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Χίου, το ΕΚΑΒ Χίου, η Τροχαία Χίου, ο Δήμος, η Περιφερειακή Ενότητα του νησιού και ο σύλλογος οδηγών Chopper.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον «π» η Ελένη Βουτιέρου από τον Τομέα Ψυχικής Υγείας, του νησιού, οι επιπτώσεις ενός τροχαίου είναι ανυπολόγιστες τόσο για το θύμα όσο και για τον θύτη.

«Συνήθως η κατάθλιψη που ακολουθεί τον χαμό ενός ατόμου που έφυγε βίαια από τη ζωή είναι δεν γιατρεύεται. Σκοπός μας είναι η άμεση κινητοποίηση της κοινωνίας και κυρίως των ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο. Γι’ αυτό το λόγο διοργανώνουμε αυτό το διήμερο, πιστεύοντας ότι πραγματικά η πρόληψη σώζει ζωές», ανέφερε η ίδια.

Σεβασμό και πιστή εφαρμογή του Κ.Ο.Κ., ζήτησε από την πλευρά του ο διοικητής της Τροχαίας Χίου Ανδρέας Ντούπης, επισημαίνοντας ότι η χρήση κράνους και ζώνης είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον αγώνα της πρόληψης.

Τις σωστές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει κάποιος όταν εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο σε τροχαίο ατύχημα ανέφερε μιλώντας στους παριστάμενους ο διασώστης του ΕΚΑΒ Χίου Φώτης Βήρας τονίζοντας ότι όταν κάποιος βρεθεί μπροστά σε τροχαίο δεν θα πρέπει να κάνει κινήσεις που δεν γνωρίζει.

«Εμείς μπορεί να θέλουμε να βοηθήσουμε. Αλλά η μετακίνηση ενός θύματος τροχαίου με τρόπο και μεθόδους που δεν ξέρουμε μπορεί τελικά να αποβεί μοιραίο για το θύμα», ανέφερε ο ίδιος.

Τέλος την αμυντική οδήγηση ως τον μοναδικό τρόπο πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων υπέδειξε ο εκπρόσωπος των οδηγών μηχανών τύπου Chopper που βρέθηκε στο σημείο.

«Ο Κ.Ο.Κ. και τα σήματα είναι για τα δικαστήρια. Η πραγματική πρόληψη λέγεται αμυντική οδήγηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι μας στην άσφαλτο. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι το τροχαίο μπορεί να συμβεί από υπαιτιότητα άλλου οδηγού και έτσι θα πρέπει όταν οδηγάμε να είμαστε προσεκτικοί και να προβλέπουμε τις κινήσεις των υπολοίπων».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ