Φόρο τιμής στους πρώτους πεσόντες της μάχης του Αίπους το 1912, τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Ρίτσο από τη Μονεμβασιά και τον 17χρονο Ναυτικό Δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη, που θυσιάστηκαν στο βωμό της απελευθέρωσης της Χίου από τον τότε Οθωμανικό Ζυγό απέτισε το Πολεμικό Ναυτικό το πρωί του Σαββάτου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».
Στον προαύλιο χώρο του ΦΟΒ όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση, το «παρών» έδωσαν οι αρχές του τόπου αλλά και ο Κυβερνήτης του ΤΠΚ Σιμιτζόπουλος Σ. Μαδεντζίδης μαζί με 10μελή αντιπροσωπεία.
Στην ομιλία του ο Πλωτάρχης Μαδεντζίδης αναφέρθηκε στην άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα, θυμίζοντας το ρητό του Θουκιδίδη λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ότι έχουμε κράτος όσο έχουμε πλοία στη θάλασσα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού στη φύλαξη και την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας, εγκωμιάζοντας παράλληλα και την ελληνική Εμπορική Ναυτιλία που κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τέλος ο πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου Βροντάδου αναφέρθηκε στις δύο ηρωικές προσωπικότητες της μάχης του Αίπους επισημαίνοντας την άδολη προσφορά τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Χίου που τους κόστισε την ίδια τους τη ζωή.
«Βαριά λαβωμένος μέσα στο κελί του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου ο Ρίτσος ρωτούσε συνεχώς αν οι Έλληνες νικάνε. Και μόλις έλαβε την απάντηση από τους γιατρούς ότι ο Ελληνικός Στρατός εξωθεί τους Τούρκους σε υποχώρηση, χαμογέλασε και ξεψύχησε», ανέφερε χειροκροτούμενος.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.