25.4.2018 15:25

ΒΙΝΤΕΟ | Λαμπρή τελετή εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Μητρόπολης Χίου

«Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ο γιος μου», είπε με δάκρυα στα μάτια ο Μητροπολίτης Μάρκος

Με διάχυτη τη συγκίνηση αλλά και την ικανοποίηση της επίτευξης του πρώτου μεγάλου στόχου του Μητροπολίτη Χίου εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Βροντάδο, παρουσία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η νέα υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητρόπολης Χίου με την ονομασία «Άγιος Αγαπητός».

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος παρουσία δεκάδων ιερέων της Μητρόπολης αλλά και πλήθους υψηλών προσωπικοτήτων της Χίου και της Ελλάδας.

Η νέα βιβλιοθήκη, που προς το παρόν φιλοξενεί 11.000 τεκμήρια φιλολογικού, ιστορικού κι εκκλησιαστικού περιεχομένου, στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο της Μητρόπολης και ανακαινίστηκε και εξοπλίστηκε με δαπάνες της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα – Προκοπίου, στην οποία ο Μητροπολίτης απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, στον Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου, μαζί με δίπλωμα που έφερε απόσπασμα της απόφασης του Μητροπολιτικού Συμβουλίου με την οποία ανακηρύχθηκε μεγάλη Ευεργέτιδα της Μητρόπολης.

«Είναι ο γιος μου…»

Με δάκρυα στα μάτια ο Μητροπολίτης Μάρκος στις δημόσιες ευχαριστίες του προς την οικογένεια Προκοπίου αρκέστηκε να αναφέρει το εξής: «Χθες και σήμερα δεν κήρυξα. Θα πω μόνο τούτο για να καταλάβει η Αλεξάνδρα Προκοπίου τη σημασία αυτής της βιβλιοθήκης για εμένα. Αυτή η βιβλιοθήκη είναι ο γιος μου. Θα σας είμαι ευγνώμων για μία ολόκληρη ζωή…».

«Αυτονόητο να βοηθά κανείς τον τόπο του»

Ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Μάρκο για την τιμητική διάκριση ο Αλεξάνδρα Προκοπίου σημείωσε ότι είναι αυτονόητο ο καθένας να βοηθά τον τόπο του όπως μπορεί δηλώνοντας συγκινημένη για τις ευχαριστίες στο πρόσωπό της.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν όλες οι αρχές του νησιού, εξέχοντα πρόσωπα του πνευματικού κόσμου εντός και εκτός Χίου, ο Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης, ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Γεωργιάδης, ο αντιδήμαρχος Βόρειας Χίου Μ. Φαφαλιός, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κ. Βεζέρης καθώς και δεκάδες πολίτες.

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Μάρκου

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης τελέστηκε με κατάνυξη και ιεροπρέπεια στον Άγιο Μάρκου Βροντάδου όπου βρίσκεται το τίμιο λείψανο του Αγίου Βασιλείου ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτη Μάρκου και με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.

Κατά τη Θ. Λειτουργία τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Συνταγματάρχης Τσαφούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο τιμώμενο Ευαγγελιστή Μάρκο και στον Μέγα Βασίλειο.

Πριν το τέλος οι σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Χίου, τίμησαν τον Μητροπολίτη προσφέροντάς του πλακέτα για τα ονομαστήριά του.

Ο Μητροπολίτης συγκινημένος τόνισε ότι στην Αρχιερατική του διακονία πρωταρχική σημασία έχει η νεότητα και μάλιστα αυτή που επιδίδεται και ασχολείται με τη ναυτιλία.

Δείτε πλήρες φωτορεπορτάζ στη σελίδα του «π» στο Facebook.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ