18.1.2024 12:09

«Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα»: Προβολή – συζήτηση στο Αντίβαρο

Το ξεχωριστό ντοκιμαντέρ «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα» προβάλλει ο Κοινωνικός Χώρος Αντίβαρο το προσεχές Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024, στις 7 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τον φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο

Το ντοκιμαντέρ «Αστυνομική βία και ψυχικό τραύμα», που «συνομιλεί με τη ρωγμή που αφήνει το ψυχικό τραύμα της αστυνομικής βίας μέσα από τις ιστορίες που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία», προβάλλεται το προσεχές Σάββατο 20/1 στον Κοινωνικό Χώρο Αντίβαρο (οδός Καλοπλύτου 44), στις 7 το απόγευμα. 

Θα ακολουθήσει διαδικτυακή συζήτηση με  τον γνωστό φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο, που είχε δεχτεί σοβαρότατο χτύπημα από τα ΜΑΤ την ώρα που κάλυπτε φωτογραφικά διαδήλωση στην Αθήνα. 

Στο ντοκιμαντέρ,  σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Παναγιωτακόπουλου, με τη Χρύσα Λύκου να έχει κάνει τη σχετική έρευνα και τις συνεντεύξεις, μιλούν μεταξύ άλλων μέλη των οικογενειών του Κώστα Φραγκούλη και του Νίκου Σαμπάνη - οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από ένστολους της ΕΛΑΣ-, και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου που βασανίστηκε από τις αστυνομικές αρχές στον Βόλο. Ακούμε ακόμα τις μαρτυρίες του Λάμπρου Γούλα (θύμα αστυνομικής βίας στα Εξάρχεια), του Άρη Παπαζαχαρουδάκη (Θύμα αστυνομικής βίας στη ΓΑΔΑ), του Αλέξανδρου (Θύμα αστυνομικής βίας στην πλατεία Νέας Σμύρνης), και των φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη και Μάριου Λώλου που έχουν δεχτεί παραλίγο μοιραία χτυπήματα την ώρα της δουλειάς τους. 

Στο ντοκιμαντέρ ακούμε ενδεικτικά τον πατέρα του Βασίλη Μάγγου να λέει:

«Τι δημοκρατία είναι αυτή όταν βασανίζεις και χτυπάς κατ’ αυτόν τον τρόπο έναν άνθρωπο; Ποιος σου δίνει το δικαίωμα; Ξέρεις τι σημαίνει να χάσεις ένα παιδί; Ξέρεις τι σημαίνει απώλεια ανθρώπινης ζωής; Ποιος είναι ο ορισμός ειδικά του ανθρώπου, του γονιού ο οποίος χάνει το παιδί του; Δεν μπόρεσε η ανθρωπότητα να το βρει ακόμα. Γιατί είναι τόσο σκληρό. Και βγαίνουν και χτυπάνε τα παιδιά του κόσμου. Και τους πληρώνει ο κόσμος γι’ αυτό; Δεν ντρέπονται; Όχι μόνο αυτοί αλλά και οι εντολοδόχοι τους από πάνω». 

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά):

Παπαϊωάννου Κωστής (Διευθυντής Σημείου για τη μελέτη της ακροδεξιάς)

Παπαρρούσου Άννυ (Δικηγόρος)

Τσουκαλά Νατάσα (Ομότιμη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Université Paris-Saclay)

Χρηστίδη Έλενα-Όλγα (Ψυχολόγος, επιστημονική υπεύθυνη Orlando LGBT)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ