30.5.2016 17:16

Αριστούργημα !

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ, ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

158 επισκέπτες θαύμασαν την Παρασκευή  27 Μαΐου,  το Μουσείο Μαστίχας στην περιοχή Τεπέκι του Εμπορειού,  το οποίο άνοιξε και τους υποδέχθηκε στα πλαίσια της «αποκάλυψης του» στο κοινό των μαστιχοπαραγωγών και των σχολείων. Την δεύτερη ημέρα οι στατιστικές προβλέψεις έδειχναν ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα ήταν πολλαπλάσιος. αριθμός των επισκεπτών να είναι πολλαπλάσιος. 
Όλοι οι επισκέπτες έμειναν  με τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΟΙ χαρακτηρισμοί αριστούργημα, συγκλονιστικό, εκπληκτικό, σε καθηλώνει, δεν είναι υπερβολικοί. Η συνεργασία της Ένωσης με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και τα 2,5 εκ. ευρώ που διατέθηκαν έπιασαν τόπο. Η πρωτοποριακή κατασκευή ο σχεδιασμός, η τηλεοπτική και ηχητική ξενάγηση, καλύπτουν όλες τις πτυχές του εθνικού μας προϊόντος της ιστορίας της Χίου και ιδιαίτερα της περιοχής των Μαστιχοχωρίων, με τα πιο σύγχρονα μέσα παρουσίασης, ασφάλειας και προστασίας των αντικειμένων που εκτίθενται, των επισκεπτών και του προσωπικού.

Δημοτικό σχολείο Νενήτων

«Το ρόδι έσπασε» το δημοτικό σχολείο των Νενήτων, που θα καταγραφούν στην ιστορία ως οι πρώτοι επισκέπτες του. Μετά το facecontrolαπό τους πολύ ευγενικούς  φύλακες, με την επίβλεψη του διευθυντή τους Βασίλη Στούπου και της δασκάλας Μαρίας Γιαλούση οι φρόνιμοι μαθητές και οι συνοδοί τους ξεναγήθηκαν στα τρία επίπεδα του συγκροτήματος.

Πρώτο επίπεδο

Στο πρώτο, στο ισόγειο, ενημερώθηκαν και είδαν την ιστορία του μαστιχιού, της παραγωγής, των οικισμών, της Χίου, τα εργαλεία του «κεντήματος» παλιά μηχανήματα και  αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα διοικητικά πόστα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών και τις φυτοτεχνικές δημιουργίες, αφού στα εκθέματα περιλαμβάνονται στους εσωτερικούς και εξωτερικού χώρους φυτεύσεις μαστιχόδεντρων και άλλων φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή. Εκπληκτικό είναι το τεράστιο videowall στο οποίο προβάλλεται ότι έχει σχέση με τον τόπο, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τη μαστίχα, ενώ πολλά άλλα σε κάθε τμήμα προβάλλουν θέματα που αφορούν τα θέματα που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα σημεία Μία από τις σημαντικότερες  εκπλήξεις είναι ότι όλα τα παλιά μηχανήματα έχουν επισκευαστεί και λειτουργούν με σύγχρονες κατασκευές, που επεκτείνονται ακόμη και στις μεθόδους προστασίας τους με φωτοκύτταρα. Το τμήμα θερμαίνεται στη θερμοκρασία συντήρησης του μαστιχιού και των δέντρων που εκτίθενται στους εσωτερικούς χώρους. Δεν παρέλειψαν βέβαια να «πλοηγηθούν» στη χρήση του ειδικού τμήματος των ηλεκτρονικών μέσων από τα οποία  μπορούν να ενημερωθούν και να στείλουν θέματα σχετικά με το αντικείμενο.

Δεύτερο - τρίτο επίπεδο

Στο δεύτερο επίπεδο, στο υπόγειο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν παλιά μηχανήματα που έχουν γράψει την ιστορία της Ένωσης και στο τρίτο, μετά το χώρο υποδοχής ξεναγήθηκαν στην αίθουσα διαλέξεων και εκδηλώσεων και επισκέφθηκαν το δεύτερο υπερυψωμένο κτίριο όπου φιλοξενούνται και πωλούνται  τα προϊόντα Mastichasop της Μedittera. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα τοπικά σνακ και τον καφές τους με θαυμάσια θέα  τόσο προς τον κάμπο του Πυργιού, όσο και προς τη θάλασσα. Το σύνολο των κτιρίων ολοκληρώνεται με το διοικητικό τμήμα.

Υπόλοιπες εργασίες

Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές εργασίες ακόμη,  φυτοτεχνικές εργασίας, η ολοκλήρωση των χώρων παρκαρίσματος, η διαμόρφωση και επίστρωση του δρόμου πρόσβασης και η σήμανση με τις απαραίτητες ταμπέλες πρόσβασης στις εγκαταστάσεις. Τα πάντα πρέπει να είναι έτοιμα για τα εγκαίνια στις 11 Ιουνίου που θα πραγματοποιηθούν από τον πρόεδρο της Ελληνικής δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ