8.7.2013 14:54

Από τζαμί… εργαστήριο συντήρησης κεραμικών

ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΤΖΑΜΙ ΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΨΑΧΝΕΙ Η 3η ΕΒΑ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΊΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Σε εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και νομισμάτων, μετατρέπει η 3η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το τζαμί του Φραγκομαχαλά, στην οδό Κ. Μονομάχου. Οι εργασίες που έχουν αρχίσει δεν θα αργήσουν να ολοκληρωθούν, αφού τη 10ετία του 1990 είχαν αναπλασθεί οι εσωτερικοί χώροι και η αυλή του διατηρητέου  κτίσματος. Η διαμόρφωση θα έχει ολοκληρωθεί έως την άνοιξη του 2014 και το κοινό θα έχει τη δυνατότητα δύο φορές το χρόνο να ξεναγείται στο χώρο, να ενημερώνεται για τον τρόπο εργασίας και να βλέπει τα αποτελέσματα της δουλειάς των τεχνιτών της υπηρεσίας.
«Μετά από την ανάπλαση του, το είχαμε μετατρέψει σε εκθεσιακό χώρο, αλλά το εγχείρημα απέτυχε. Στα πλαίσια της καλής λειτουργίας των χώρων της υπηρεσίας αποφασίσαμε με πολύ μικρό κόστος να το μετατρέψουμε σε εργαστήριο συντήρησης κεραμικών, νομισμάτων και άλλων αντικειμένων», δηλώνει η προϊσταμένη της 3ης ΕΒΑ Όλγα Βάσση. Προς το παρόν, ένα σημαντικό μέρος απο τα κεραμικά έχει μεταφερθεί οργανωμένο κατά ομάδες στην αυλή του διατηρητέου κτίσματος.

Οι πιστώσεις

Με κόστος περίπου 12. 000 ευρώ πέρσι εγκαταστάθηκαν τα συστήματα και ο εξοπλισμός αποθήκευσης και άλλα τόσα περίπου θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση των εργασιών που υπολείπονται.

Οθωμανικό ιεροδιδασκαλείο

Στα πλαίσια αυτών των λειτουργικών αλλαγών θα εκκενωθεί και θα μετατραπεί σε γραφεία της εφορείας η αποθήκη των κεραμικών υλικών  που στεγάζεται στο ισόγειο του παλιού Οθωμανικού ιεροδιδασκαλείου, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στο Κάστρο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ