18.7.2016 15:13

Απέκλεισαν τη ΒΙ.ΑΛ. Αφρικανοί μετανάστες [ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ]

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΡΓΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΣΥΛΟΥ

Καζάνι που βράζει για μία ακόμη φορά θυμίζει το κέντρο κράτησης της ΒΙ.ΑΛ. στην περιοχή του Χαλκειούς με τους μετανάστες κυρίως από αφρικανικές χώρες να αποκλείουν για πάνω από 5 ώρες τον δρόμο που οδηγεί προς το hotspot.

Αφορμή αποτέλεσε η αργή διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων Ασύλου με τους ίδιους να δηλώνουν στο Politischios.gr ότι παραμένουν στη Χίο για 4 συνεχόμενους μήνες χωρίς κανείς από τους αρμόδιους να μπορεί να τους απαντήσει πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις τους.

«Εδώ κι ένα μήνα βλέπουμε άλλα άτομα από Συρία και Παλαιστίνη να φεύγουν ή έστω να γνωρίζουν την τύχη των αιτήσεών τους. Εμείς όπως από χώρες της Αφρικής, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν παραμένουμε στο νησί για πάνω από 4 μήνες χωρίς κανείς να μας ενημερώσει. Είμαστε εγκλωβισμένοι, δεν θέλουμε να μείνουμε εδώ θέλουμε να φύγουμε στην Ευρώπη», ανέφεραν οι ίδιοι. 

Άθλιες οι συνθήκες διαμονής

Αναφερόμενοι στις συνθήκες που επικρατούν στη ΒΙ.ΑΛ. οι μετανάστες σημείωσαν ότι η παροχή νερού είναι προβληματική, κάτι που δημιουργεί σημαντικά ζητήματα υγιεινής ιδιαίτερα τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι αυξημένη, ενώ χαρακτήρισαν την ποιότητα του φαγητού κακή.

«Παραμένουμε εδώ, χωρίς να έχουμε τα στοιχειώδη. Οι συνθήκες είναι κακές και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας», τόνισαν, ζητώντας να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν για την Αθήνα.

Από την πλευρά του πάντως ο Αστυνομικός Διευθυντής Δ. Αυγερινός καθώς και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γ. Κεβόπουλος προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα λέγοντας στους διαμαρτυρόμενους ότι αποκλείοντας τον χώρο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Τελικά έπειτα από 5 ώρες διαμαρτυρίας οι μετανάστες, έπειτα και από παρέμβαση του Δημάρχου Μ. Βουρνού που βρέθηκε στη ΒΙ.ΑΛ. πείστηκαν να επιστρέψουν στο hotspot. Τους δόθηκε μάλιστα η διαβεβαίωση ότι το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με αντιπροσωπεία των ίδιων, του Δημάρχου Χίου και του Αστυνομικού Διευθυντή όπου και θα τους δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία Ασύλου. 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ